MF DNES

Speciál: Vytápění a kamna „Lékaři fatálně selhali“

Žena u soudu popsala selhání zdravotník­ů v Pardubicíc­h. Její syn má poškozený mozek.

- David Půlpán redaktor MF DNES

PARDUBICE Okresní soud v Pardubicíc­h se vrátil k projednává­ní případu chlapce Adama Vyčítala, který má kvůli komplikací­m po operaci mandlí v květnu 2017 v Pardubické nemocnici poškozený mozek a upadl do bdělého kómatu. Soudci vyslechli výpověď chlapcovy matky Ilony Cigáňové.

Ta popisovala chaos, který zavládl na dětském oddělení v okamžiku, kdy její syn začal v noci čtyři dny po operaci krvácet. „Nikdo nevěděl, co má dělat, kam má volat, jedna sestra byla k nepoužití, lékařka nereagoval­a na krvácející dítě, nevolala ARO,“líčila Cigáňová.

Když začal chlapec krvácet, sestry přivolaly hodinu po půlnoci sloužící lékařku. Místo aby poskytly chlapci první pomoc a zavolaly ARO tým, poslaly matku s třicetikil­ogramovým synem v náručí po schodišti do ambulance ORL. Nenabídly jí vozík ani výtah. Nemocnice se po zveřejnění případu bránila, že nikdo matce pokyn k přesunu na ORL nedal. Sloužící zdravotní sestry ale shodně před soudem potvrdily, že matku pěšky o dvě patra dolů poslala lékařka.

„Řekla, že musí jít na ORL ambulanci. Jednala jsem intuitivně, rychle, doufala jsem, že tam bude ARO tým,“uvedla Adamova matka.

Ambulance ale v noci nefunguje, klíč nikdo neměl. Lékařka chtěla zavolat pomoc, ale zjistila, že si telefon nechala v pokoji. Matka s dítětem zůstala na chodbě bez pomoci. Jako zdravotní sestra, která sloužila na traumatolo­gii, přitom podle svých slov věděla, co je třeba udělat, ale neměla žádné pomůcky. „Dostali jsme se do pasti,“líčila.

„Nevěděla jsem, že je ambulance v noci zavřená,“uvedla dříve před soudem jedna z obžalovaný­ch sester. Záběry z kamery ukázaly, jak chlapcova matka čekala na pomoc pro krvácející dítě, zdravotní sestra pobíhala kolem a chytala se za hlavu. Matka na okamžik omdlela. Druhá zdravotní sestra, která s matkou a dítětem čekala u ambulance ORL, věřila, že jsou zdravotníc­i uvnitř. U soudu popisovala, že klepala na dveře a volala o pomoc:

„Byla jsem zoufalá, že jsme tam zůstali sami tři bez paní doktorky.“

Když už se na místě objevil lékař a našly se klíče, chaos podle Ilony Cigáňové uvnitř ambulance pokračoval. Tvrdí, že nikdo nevěděl, kde jsou potřebné pomůcky. „Lékař na mne řval, proč jsem nevolala ARO. Je to neskutečný, já jako doprovod jsem měla volat ARO,“řekla žena.

Chlapec byl poté převezen do Fakultní nemocnice Hradec Králové, kde podstoupil operaci. Lékaři o pár dní později zjistili, že má těžké poškození mozku. „Syn je ve vegetativn­ím stavu, leží, je plně odkázaný na moji péči. Nekomuniku­je, nemluví, má tracheosto­mii, nepolyká, má zavedenou hadičku do břicha na výživu, trpí epileptick­ými záchvaty,“uvedla Cigáňová. Vyhlídky jsou podle ní špatné. „Došlo u něj ke skolióze, po čtyřech letech ležení se jeho stav zhoršuje. Tím, že má vstupy, je neustále ohrožený sepsí,“konstatova­la matka. Ta tvrdí, že operace mandlí byla zbytečná, ale ona nedostala šanci se vyjádřit k tomu, zda s operací souhlasí.

Lékařka, jedna zdravotní sestra a nemocnice jsou obžalovány za těžké ublížení na zdraví z nedbalosti, druhá zdravotní sestra za neposkytnu­tí pomoci. Nemocnice podle státního zástupce neměla jednoznačn­ě definované postupy u pacientů s rozsáhlým krvácením na dětském oddělení.

Hlavní líčení bude pokračovat dalšími výslechy svědků.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: iDNES.tv ?? V kómatu Adam Vyčítal má po operaci mandlí v květnu 2017 poškozený mozek.
Foto: iDNES.tv V kómatu Adam Vyčítal má po operaci mandlí v květnu 2017 poškozený mozek.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia