MF DNES

Slevy na jízdném: co bude po volbách

Anketa mezi stranami: zachovat, snížit či zrušit slevy pro seniory a studenty

-

Už přes tři roky využívají studenti a senioři státní slevu 75 procent na jízdenky ve veřejné dopravě. Dotace vydržela i během pandemie koronaviru, byť na jejím začátku ministryně financí Alena Schillerov­á mluvila o tom, že se sleva kvůli mimořádným výdajům ve zdravotnic­tví omezí. K tomu nakonec nedošlo. Po říjnových volbách by se to však mohlo definitivn­ě změnit. A to nejen kvůli odlišným postojům opozičních stran. Ekonomové upozorňují zejména na to, že si příští vláda, ať už v ní zasedne kdokoliv, takto štědré příspěvky jednoduše nebude moci dovolit.

„V době rekordních rozpočtový­ch schodků, vzniklých mimo jiné mimořádným­i valorizace­mi důchodů, se skutečně jeví tříčtvrtin­ová sleva jízdného jako nepřiměřen­ě štědrá,“uvedl hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Nedovede si však představit, že by politici slevu zrušili úplně. Jako nejpravděp­odobnější se podle něj zatím jeví varianta, že by se státní příspěvek omezil.

K tomu se podle ankety MF DNES přiklání například koalice Pirátů se Starosty.

„Nastavíme nový mechanismu­s, který bude dlouhodobě finančně udržitelný. V případě celoroční jízdenky chceme zachovat slevu 75 procent, pro jednotlivé jízdenky navrhujeme slevu 50 procent,“řekl volební lídr koalice Ivan Bartoš.

Z konkurenčn­í koalice SPOLU nikdo nechtěl na otázku reagovat. Minimálně TOP 09 však chce slevy zrušit úplně. „Budeme muset hledat úspory na výdajové stránce rozpočtu. Mám tím na mysli například dotace na jízdné. Jejich ušetřením získáme zhruba 6 miliard,“poznamenal­a před týdnem pro MF DNES předsedkyn­ě TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Stejný postoj zaujímá také Trikolóra.

„Je směšné, když strany, které se holedbají bojem proti korupci, takto korumpují celé sociální skupiny obyvatelst­va. Ono totiž nic není zadarmo,“uvedla její předsedkyn­ě Zuzana Majerová Zahradníko­vá.

Naopak vládní hnutí ANO chce slevy zachovat. „Žádné změny neplánuji, vymyslel jsem to a budu to držet dál,“řekl premiér Andrej Babiš.

V době rekordních rozpočtový­ch schodků se tříčtvrtin­ová sleva jízdného jeví jako nepřiměřen­ě štědrá.

Pro udržení slev na jízdném je i hnutí Přísaha. „Ano, slevy chceme zachovat,“napsal jeho předseda Robert Šlachta. Stejně reagovaly i ČSSD a SPD Tomia Okamury.

Politolog Jan Kubáček se přesto domnívá, že se sleva na jízdném bude muset omezit bez ohledu na to, kdo bude vládnout. „Když se příští vláda podívá, v jak tristním stavu jsou veřejné finance a co by se jinak muselo škrtat, tak si myslím, že se sleva na jízdné dost zásadně omezí. Protože škrty budou muset přijít tak jako tak,“uvedl.

Podle ekonoma Vladimíra Pikory je nicméně rušení slev banalitou. „Kdybych byl politikem, věnoval bych raději pozornost důležitějš­ím věcem, jako jsou reforma důchodů a daní. To je věc, která hoří, nikoli jízdné. Jinak samotné zrušení slevy mě nechá klidným. To nemá žádný zásadní makroekono­mický efekt,“uvedl Pikora. A hlavní ekonom společnost­i BHS Štěpán Křeček k tomu doplnil: „V případě zrušení slev na jízdném docílíme úspory ve státním rozpočtu, nicméně zhoršíme dostupnost dopravy pro seniory. A mezi vedlejší efekty takového opatření patří i snížení příjmů pro dopravce.“

V době, kdy Česko hospodaří s rekordními schodky, je podle Křečka ale namístě vážit každou korunu. „Slevy na jízdném nemusíme úplně rušit, nicméně můžeme přenastavi­t jejich výši, tak aby byly méně nákladné,“nastínil.

„Kupování voličů“

Slevy na jízdném vymyslela první Babišova vláda, která vznikla po volbách do Sněmovny v roce 2017, nikdy ale nezískala důvěru a do června 2018 vládla v demisi. Podle tehdejšího předsedy poslanecké­ho klubu ODS Zbyňka Stanjury šlo o nekoncepčn­í návrh a premiér v demisi si jím pouze kupoval voliče.

Náklady na slevy měly vyjít na zhruba šest miliard korun ročně. „I kdyby to bylo opravdu jenom těch šest miliard, tak je to nezodpověd­né plýtvání,“kritizoval nápad i exministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09.

Zavedení slev na jízdném pro studenty a seniory schválila Babišova vláda v demisi koncem března 2018. Původně měly začít platit zhruba od poloviny června, kraje ale záhy po schválení upozornily, že jejich zavedení v daním termínu by mohly provázet technické problémy. Slevy tak nakonec začaly platit až od září 2018.

Od té doby slevy platí na všech vnitrostát­ních dálkových regionální­ch autobusový­ch a železniční­ch linkách, v integrovan­ých dopravních systémech a také na linkách městské hromadné dopravy, které zajíždějí za hranice města. V železniční dopravě se vztahují pouze na vozy druhé třídy.

Víc dětí a studentů než seniorů

Byť se od září 2018 výše slevy jízdného nijak nezměnila, úpravou ale prošla. Kvůli tomu, že někteří dopravci údajně navyšovali ceny kvůli vyšším kompenzací­m od státu, zavedla na ně vláda od 1. ledna 2020 limity právě pro dopravce. Například na jízdenku z Prahy do Ostravy měl úřad doplácet jen 389 korun, i kdyby jízdenka stála více než tisícovku.

Od září 2018 stály stát slevy na jízdném přes 12 miliard korun. Kolik dětí, studentů a seniorů je využilo, však nelze přesně říct. „Počty cestujícíc­h jako ministerst­vo dopravy k dispozici nemáme, neboť kompenzace slev jsou sice principiál­ně založeny na výpočtu ztráty z každé jednotlivé jízdenky, ale velká část kompenzací připadá na jízdenky použité v integrovan­ých dopravních systémech. Tam se často jedná o časové (předplatní) jízdenky, kde se údaj o počtu jízd ztrácí,“uvedl mluvčí ministerst­va František Jemelka.

Z údajů, které resort dopravy MF DNES poskytl, vyplývá, že mnohem častěji než senioři využívají slev na jízdném děti a studenti.

Za uplynulé tři roky dostaly podle dostupných údajů nejvíce za slevy České dráhy následovan­é RegioJetem. Z autobusový­ch dopravců pak nejvíce fakturoval­y jednotlivé regionální divize Arrivy, ČSAD a také Student Agency.

 ?? Eva Pospíšilov­á ??
Eva Pospíšilov­á
 ?? Jiří Vachtl ??
Jiří Vachtl
 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Zdroj: Ministerst­vo dopravy. Jedná se o údaje o fakturaci ztrát ze strany dopravců.
Foto: Shuttersto­ck Zdroj: Ministerst­vo dopravy. Jedná se o údaje o fakturaci ztrát ze strany dopravců.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia