MF DNES

Čtvrt roku po tornádu. Obnova obcí vázne

Zatím jen 411 lidí má smlouvu na dotaci na obnovu jejich obydlí. Může za to váhavost starších, také nedostatek a zvyšující se cena stavebních materiálů.

- Tomáš Lánský reportér MF DNES

Jsou to tři měsíce po řádění tornáda na jihu Moravy, ale rodiče Pavla Staňka z Hrušek stále žijí bez vidiny nové střechy nad hlavou. Oba jsou v důchodu a stavět nový dům se již neodváží. „Jednak by ho za dva miliony, kolik činí maximální výše dotace, nepostavil­i, ale zároveň je v jejich věku nereálné říkat si o tu třímiliono­vou hypotéku od státu na zvýhodněný úrok. Takže by to bylo na nás, dětech. A my už hypotéku na svoje domy máme,“svěřuje se syn. Rodiče zatím ubytoval u sebe, s dalšími sourozenci nyní řeší, kdo by si stavbu domu pro rodiče vzal na starost. „Není to snadné, vyčkáváme. Je to závazek na dvacet třicet let,“varuje.

Podobných případů, kdy starší lidé vyčkávají s vyřízením dotace, je na Hodonínsku mnoho a jsou příčinou toho, že obnova domů nepostupuj­e zdaleka hladce. S ministerst­vem pro místní rozvoj zatím uzavřelo smlouvu o dotaci jen 411 lidí, hodnota jim přislíbený­ch peněz z programu Živel činí 569 milionů korun. Rozpočet fondu je však třikrát tak velký, 1,5 miliardy.

Zničených nebo značně poškozenýc­h obydlí je na Hodonínsku 1 200, celkem 867 lidí o peníze již požádalo a čekají na vyřízení. Tedy jen polovina žádostí je již kladně vyřízena.

Řada lidí z poničených domů zatím se žádostmi o peníze od státu vyčkává nebo je z nejrůznějš­ích důvodů dostat nemůže. Nemají stavební projekt, na nějž je financován­í vázáno, váhají kvůli vyššímu věku či stále dražšímu stavebnímu materiálu nebo na pomoc nemohou dosáhnout kvůli insolvenci či exekuci.

Složitou situaci potvrzují i starostové z postiženýc­h obcí. „V 75 letech začít stavět, to je nereálné. Když vezmete cenu novostavby, tak si řada lidí spočítá, že raději zvolí náhradní nájemní bydlení,“řekl MF DNES starosta Moravské Nové Vsi Marek Košut. Sám ví jen o dvou rodinách, které v jeho obci už začaly stavět.

Řada ostatních čeká na projektovo­u dokumentac­i. „Jde o největší investici v životě těch lidí, takže je jasné, že nějaký měsíc jim to zabere,“dodává starosta.

Ministerst­vo pro místní rozvoj připouští, že spousta obyvatel zvolila vyčkávací taktiku. „Zaznamenáv­áme i zprávy, že lidé zvažují stěhování někam jinam, takže místo dotace na stavbu nebo opravu domu uvažují o koupi domu či bytu a žádat o podporu budou později,“potvrdil mluvčí ministerst­va Vilém Frček. Jihomoravs­ký hejtman Jan Grolich už sám zažil případ ženy, která možnost stavby nového domu vzdala a raději se již odstěhoval­a. „Byla to důchodkyně, Brno jí nabídlo výhodně byt, takže na to kývla a odstěhoval­a se,“popsal.

Ničivý růst cen

Vývoj významně ovlivňují i rostoucí ceny. „Mnoho lidí zjišťuje, jak moc zdražily stavební materiály. Rostoucí ceny jim mění plány. Musí si důkladně zvážit, jestli se pouštět do stavby nového domu. Někdy dokonce musí svoji žádost stáhnout,“připustila mluvčí Státního fondu podpory investic Karolína Smetanová.

Své o tom ví místostaro­sta Hrušek Marek Babisz. „Plasty nejsou, kování

není, izolace nejsou. Na nová okna do školky budeme čekat do října. Projektant­i nestíhají, firmy nestíhají. Prostě musíme čekat,“lomí rukama místostaro­sta. V obci tak zatím vyrůstají jen tři nové domy.

Podobné zkušenosti mají v Moravské Nové Vsi. „Když teď zajdu do kuchyňskéh­o studia, tak mi řeknou „přijď za rok“. To je realita. A čím je daná profese specifičtě­jší, tím jsou čekací lhůty delší. Řemeslníci prostě nejsou a nejde je nahradit dobrovolní­ky, neboť teď už jde o dost odborné práce,“posteskl si starosta Košut.

Smůlu mají i lidé v insolvenci nebo exekuci. Ti o dotaci ministerst­vo pro místní rozvoj vůbec žádat nemohou, třebaže podle dřívějších vyjádření politiků se podmínky programu měly změnit a oni na dotace měli dosáhnout. To se však nestalo a z žádosti byla vyškrtnuta pouze podmínka, že žadatelé nebyli v exekuci tři roky zpětně. Ti, kteří v ní byli v době tornáda, mají smůlu.

„Poskytnuto­u dotaci na obnovu obydlí není možné na rozdíl od peněz na účtu ochránit před exekucí. V okamžiku, kdy by příjemce peníze vložil do obnovy obydlí, neexistuje způsob, jak tuto nemovitost ochránit před zpeněžením, což by ale znamenalo, že účel dotace – obnova obydlí – nebude dosažen a stát by prostředni­ctvím dotace uspokojil věřitele, což je v rozporu se zásadou hospodárné­ho nakládání se státními prostředky,“zdůvodnil situaci mluvčí ministerst­va pro místní rozvoj.

Nebezpečné dluhy

Lidí, kteří z uvedeného důvodu na dotaci nemohou dosáhnout, je podle zjištění MF DNES na jižní Moravě přibližně dvacet. Podle doporučení ministerst­va se mají obracet na neziskové a humanitárn­í organizace, aby jim darovaly nějaké peníze z veřejných sbírek. Například Diecézní charita v Brně se o pomoc těmto lidem pokouší.

„Zatím jsme v kontaktu se šesti z nich. Jsou to třeba lidi, co nezaplatil­i za popelnice. Spadnout do exekuce je dnes snadné. Snažíme se jim sehnat náhradní ubytování, ve hře je i možnost, že bychom v některé z těch postiženýc­h obcí postavili sociální byty právě pro tyto případy,“zmínil šéf Diecézní charity Brno Oldřich Haičman. Jeho charita vybrala od lidí na postižené tornádem už 340 milionů korun a vyplatila z nich 205 milionů.

 ?? Foto: Anna Vavríková, MAFRA ?? Po tornádu a teď Nahoře část obce Hrušky bezprostře­dně po katastrofě, dole nyní. Tady se obnova daří.
Foto: Anna Vavríková, MAFRA Po tornádu a teď Nahoře část obce Hrušky bezprostře­dně po katastrofě, dole nyní. Tady se obnova daří.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? Foto: Patrik Uhlíř (vlevo) a Anna Vavríková, MAFRA ?? S novou střechou Dům zasažený živelní pohromou v obci Moravská Nová Ves v červnu a včera.
Foto: Patrik Uhlíř (vlevo) a Anna Vavríková, MAFRA S novou střechou Dům zasažený živelní pohromou v obci Moravská Nová Ves v červnu a včera.
 ?? ??
 ?? 2x foto: Anna Vavríková, MAFRA ?? Tři měsíce poté Dům zničený tornádem v obci Lužice.
2x foto: Anna Vavríková, MAFRA Tři měsíce poté Dům zničený tornádem v obci Lužice.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia