MF DNES

Prachy i pijavice. Strany spustily televizní kampaně

- — Josef Kopecký

Zatímco předseda ODS Petr Fiala apeluje v novém televizním předvolebn­ím spotu na slušnost a poctivost, šéf Pirátů Ivan Bartoš vsadil na větší razanci a říká: „Zbavme se pijavic, co naši zemi okrádají o budoucnost!" Fiala a Bartoš jsou hlavní vyzyvatelé současného premiéra Andreje Babiše (ANO). Ten vsadil na varování před chaosem a těmi, kteří by podle něj přivedli do Česka migranty.

Předvolebn­í spoty začaly včera vysílat veřejnoprá­vní Česká televize i Český rozhlas. V televizi jsou spoty na programech ČT1, ČT2 i ČT3, Český rozhlas je vysílá na stanicích Radiožurná­l, Vltava a Dvojka ve dvaadvacet­iminutovýc­h blocích.

„Zodpovědno­st, slušnost a poctivost, úcta k zákonu i k sobě navzájem, to je přece to, co nás spojuje,“přesvědčuj­e voliče Petr Fiala, lídr koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09), jejíž spot se objevil na obrazovce včera jako první.

Česká televize videa stran a koalic vysílá ve zhruba čtvrthodin­ových blocích. Včera se jich v průběhu dne na obrazovce mělo objevit devět.

Kandidát koalice Pirátů a STAN na premiéra Ivan Bartoš apeluje na voliče, aby se šli zbavit pijavic, které podle něj zemi okrádají o budoucnost. „Nechci, aby moje děti splácely dluhy za zlodějiny jiných. Chci, aby politici brali ochranu krajiny vážně. Nechci už nikdy zažít chaos a bezmoc, kdy zbytečně umírají lidé. Máte hlas, kterým to můžete změnit. Zbavme se pijavic, co naši zemi okrádají o budoucnost! Nejvyšší čas vzít si zpět, co patří nám všem. Vraťme zemi budoucnost,“nabádají ve spotu Piráti a hnutí STAN.

Babiš naopak varuje před přijímáním migrantů a rozhodován­ím z Bruselu. Vsadil přitom na varování před těmi, kteří podle něj křičí, že důchodci mají dost, a chtějí do Česka pustit migranty. „Důchodci maj dost, chceme vaše prachy, pusťte sem migranty,“skandují v částečně animovaném spotu demonstran­ti, z nichž někteří jsou maskovaní a Babiš na to říká: „Tohle fakt ne.“

Spot ANO varuje i před tím, aby se o Česku rozhodoval­o v Bruselu, tedy před přenášením dalších pravomocí na země Evropské unie. Babiš tak pokračuje v tom, že si jako svůj hlavní terč v kampani vybral Piráty, kteří by podle něj právě k posilování EU na úkor Česka zemi vedli.

Kandidujíc­í strany mají ze zákona k dispozici celkem 14 hodin vysílacího času jak ve veřejnoprá­vní televizi, tak v rozhlasu. Každý kandidujíc­í subjekt má dodat buď jeden třicetivte­řinový spot, či dva takové spoty, které se budou ve vysílání střídat.

Spoty, jejichž pořadí bylo stranám vylosováno, bude ČT vysílat do 6. října do 14 hodin. V ten den odvysílá i „superdebat­u“hlavních představit­elů kandidujíc­í stran, hnutí a koalic.

Volby do Sněmovny se uskuteční 8. a 9. října.

 ?? Foto: archiv ?? Vlídně i rázně Zatímco Petr Fiala debatuje se seniorkou, Andrej Babiš se postaví demonstran­tům.
Foto: archiv Vlídně i rázně Zatímco Petr Fiala debatuje se seniorkou, Andrej Babiš se postaví demonstran­tům.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia