MF DNES

Záchrana kuřáků před rakovinou

Kuřákům má začít pomáhat nový program

- Michaela Šmerglová reportérka MF DNES

Karcinomu plic podlehne ročně v Česku na 5 500 lidí, současně je každoročně diagnostik­ováno 6 000 nových případů. Jde o onemocnění, které je u nás mezi nádorovými chorobami nejčastějš­í příčinou úmrtí. Bývá totiž u pacientů zjištěn pozdě, když už jej nelze operovat. Nový program Národního screeningo­vého centra to chce změnit.

Šanci zachytit zmíněné onemocnění včas a léčit je má dát pacientům program časného odhalení nádorů plic. Je určen zhruba pro 500 000 aktuálních či bývalých kuřáků ve věku od 55 do 74 let, kteří mají podle odborníků na kontě dvacet let s krabičku cigaret denně.

„Unikátní screening míří na nejrizikov­ější skupinu osob, jíž hrozí karcinom plic nejvíce. Navíc je jedinou cestou k odhalení karcinomu ve stadiu jedna či dvě, kdy ho lze ještě odstranit a úspěšně léčit,“uvedla Martina Koziar Vašáková, přednostka Pneumologi­cké kliniky Fakultní Thomayerov­y nemocnice v Praze a náměstkyně ministra zdravotnic­tví. Rakovina plic je složitě léčitelné onemocnění, navíc většina plicních národů je u českých pacientů odhalena ve chvíli, kdy už jim lékaři nemohou dát přívětivou prognózu.

Oprava plic bez cigarety

Zjistit ohrožení karcinomem plic bude moci od Nového roku uvedená kategorie kuřáků a exkuřáků tak, že se přihlásí do „akce“u praktickýc­h lékařů. Případně je ti – vedou-li o pacientech údaj, že jsou závislí na nikotinu – mohou vyzvat. „Splní-li pacient kritéria, která účast vyšetření žádá, a odsouhlasí podmínky, může být do programu zařazen. Aktivní kuřák musí navíc přestat kouřit, jinak je snaha bezpředmět­ná,“řekl přednosta Ústavu všeobecnéh­o lékařství 1. LF UK Bohumil Seifert. „Je na praktickém lékaři, aby zvážil, zda je dotyčný vážně správným adeptem,“dodal.

Praktik či plicní lékař vyšle vybraného pacienta do radiologic­kého centra. Tam klient podstoupí neinvazivn­í vyšetření na počítačové­m tomografu, které má odhalit, zda a do jaké míry, jsou jeho plíce poškozeny. „Při pozitivním nálezu i vysokém podezření na něj bude hned následovat léčba,“popsala primářka plicní ambulance v Brandýse nad Labem Ivana Čierná Peterová.

V případě nejasného nálezu určí lékaři dotyčnému kontroly v kratším časovém úseku, když nebude nádor prokázán vůbec, vyzvou ho k návštěvám za rok, tři a pak pět let. Zůstane však veden v patrnosti a z programu nevypadne. Projekt má pomoci, ale jeho realizace nebude lehká. „Kuřáci kolem padesáti let jsou nejméně ochotni přistupova­t na změny životního stylu. A k nim trvalé odložení cigarety patří,“podotkl Seifert, který spoléhá, že podstatu časného záchytu karcinomu plic nevezmou jeho účastníci na lehkou váhu. Aktivním kuřákům budou k ulehčení startu praktici nabízet spojení s odborníky na závislosti i s centry pro odvykání kouření.

Lékaři doufají, že zájem o program bude. Možná jej paradoxně podpoří i covid-19, koronaviru­s napadá právě plíce, což u kuřáků, kteří onemocnění prodělali, může znamenat následné problémy a zvýšit jejich obavu o zdraví. „Covid-19 a kouření? Ukazuje se, že ve světě se zhruba polovina kuřáků chová jako před covidem, čtvrtina kouření omezila, ale nová čtvrtina s ním začala či se k němu vrátila.

Česká data nejsou, ale skončit s kouřením v souvislost­i s tímto onemocnění­m je dobré,“uzavřela Eva Králíková z Centra pro závislé na tabáku III. interní kliniky 1. LF UK v Praze.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia