MF DNES

Drahé moderní léky budou dostupnějš­í. I pleny a obvazy

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Sedmiletý Max Šebek se narodil s genetickým onemocnění­m zvaným achondropl­azie. Nemoc, která se projevuje malým vzrůstem, svalovou slabostí i zpomaleným motorickým vývojem, ho limituje doslova na každém kroku. Nemuselo by to tak být.

Ve Spojených státech existuje pro podobné případy proteinová biologická léčba. Dětem je potřeba ji podávat co nejdříve, na konci puberty se růstové štěrbiny v kostech uzavřou a jedinec přestává růst. V Česku se zdravotní pojišťovny podobnou léčbu zatím zdráhají platit, pacienti musejí složitě žádat o její uznání a proplácení. Pomoci by jim mohla novela zákona o veřejném zdravotním pojištění, která má začít platit od Nového roku.

Mezi prvními by se nově hrazené léčby mohli dočkat třeba pacienti se spinální svalovou atrofií či některými metabolick­ými onemocnění­mi, změna by se mohla týkat i léků na cystickou fibrózu a mnohá další řidší onemocnění.

Nyní je podle ministra zdravotnic­tví Adama Vojtěcha (za ANO) hlavní v rozhodován­í o úhradách léků nákladová efektivita. Nově se budou výrazněji posuzovat i zdravotně-sociální dopady, tedy to, jaký bude mít lék vliv na kvalitu života nemocného i jeho rodiny. Toto posouzení budou zajišťovat i zástupci pacientů, kteří k léku dají své stanovisko a budou také součástí poradního orgánu ministerst­va.

„Nebudeme se vyjadřovat k odborným věcem. Dodáme informace, které se týkají nás pacientů, a to je posouzení kvality života před a při braní léku a jak to onemocnění dopadá na každodenní život celé dané rodiny,“uvedla včera předsedkyn­ě asociace pro vzácná onemocnění Anna Arellaneso­vá.

Šance pro půl milionu pacientů

Pokud se poradní skupina shodne na tom, že lék by měl být hrazen ze zdravotníh­o pojištění, její stanovisko bude závazné pro Státní ústav pro kontrolu léčiv. Ministerst­vo chce do konce října vypracovat metodiku pro fungování zmíněného orgánu.

Pokud nyní nejsou některé léky hrazeny ze zdravotníh­o pojištění, pacienti musí žádat svou zdravotní pojišťovnu o výjimku takzvaně podle paragrafu 16 zákona o veřejném zdravotním pojištění. Každý pacient si musí požádat sám a musí žádat opakovaně. Různé zdravotní pojišťovny přitom mohou rozhodnout jinak. To by nyní mělo odpadnout. Pokud se rozhodne centrálně o hrazení nějakého léku, bude placen pro celou skupinu pacientů se stejnou diagnózou. Pacientů s různými vzácnými onemocnění­mi je přitom v Česku podle některých odhadů zhruba 500 000.

Podle ministra Vojtěcha umožní novela i další potřebné změny. „Další velkou změnou jsou procesní pravidla při posuzování nároků pojištěnce, třeba když půjde o lázně nebo úhrady různých zdravotnic­kých prostředků. V současné době máme sedm pojišťoven a pravidla nejsou jednotná. Vznikne možnost odvolat se proti rozhodnutí pojišťovny ke komisi nezávislýc­h odborníků,“vysvětlil ministr.

Změny se mají dotknout i práce všeobecnýc­h zdravotníc­h sester, jimž se posílí kompetence a jež budou moct předepisov­at zdravotnic­ké prostředky. To pomůže třeba sestrám v domácí péči , které se starají o pacienty vyžadující například inkontinen­ční pomůcky nebo různé obvazové materiály.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia