MF DNES

Univerzita Karlova se blíží k volbě rektora

- — Alžběta Šimková

Nejstarší česká univerzita bude na podzim volit svého nejvyššího představit­ele – rektora. Včera vypršela lhůta pro podání kandidatur.

Po dvou čtyřletých obdobích ve funkci končí stávající rektor Tomáš Zima. „Zákon stanovuje, že můžete mít dvě období, a já už končím to druhé, takže se nemohu ucházet a ucházet se samozřejmě nebudu,“řekl MF DNES.

Zima ve funkci skončí příští rok 31. ledna, kdy ho nahradí nově zvolený rektor. Zvolen bude ze dvou jmen.

Měsíc do voleb

Senátoři Akademické­ho senátu univerzity podpořili dva kandidáty. Ve volbě, která proběhne 22. října, tak proti sobě stanou lékařka a prorektork­a Univerzity Karlovy pro studijní záležitost­i Milena Králíčková a historik a náměstek ředitele Národního muzea Michal Stehlík.

Oba kandidáti pocházejí z univerzitn­ího prostředí Karlovy univerzity a dobře jej znají. Králíčková na univerzitě působí jako prorektork­a a zároveň vyučuje na Lékařské fakultě UK v Plzni. Stehlík byl osm let, tedy dvě volební období, děkanem na své Alma mater, Filozofick­é fakultě.

Pokud by zvítězila Králíčková, stala by se první rektorkou UK.

Podle blízkého zdroje redakce, který na univerzitě působí, vnímají senátoři oba kandidáty tak, že by oba byli pro školu dobrou volbou. Šance mají zatím prý zhruba vyrovnané. Větší nepřímou podporu získala ale Zajíčková, kterou nominovalo hned šest fakult, zatímco Stehlíka jen dvě. Senátoři ovšem mohou hlasovat jinak, nominace je nijak nezavazuje. Někteří chtějí přihlédnou­t k preferenci svých studentů.

Volba probíhá tajně a zvolen je ten kandidát, který získá nadpolovič­ní většinu hlasů všech členů senátu, kterých je celkem 70 (34 studentů a 36 pracovníků). Pokud nadpolovič­ní polovinu hlasů nikdo nezíská, koná se další kolo. Rektora jmenuje a odvolává na návrh akademické­ho senátu univerzity prezident.

 ?? Foto: MAFRA ?? První žena? Pokud by Milena Králičková zvítězila, byla by první rektorkou UK.
Foto: MAFRA První žena? Pokud by Milena Králičková zvítězila, byla by první rektorkou UK.
 ?? Foto: MAFRA ?? Táta osmi dětí V roce 2016 kandidoval Milan Stehlík také do Senátu.
Foto: MAFRA Táta osmi dětí V roce 2016 kandidoval Milan Stehlík také do Senátu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia