MF DNES

EU po Merkelové. Kdo bude šéfem?

Do pozice neformální­ho evropského lídra míří Ital Draghi

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Nedělní německé volby znamenají symbolický konec 16 let trvající dominance Angely Merkelové v evropské politice. Úřad neopustí kancléřka okamžitě. Zůstane v něm nejméně do doby, než se vytvoří nová vládní koalice, což může trvat dlouhé týdny i měsíce.

Její éra ale končí, přičemž Merkelová nezanechal­a v německé politice žádného výrazného následovní­ka. Už nyní se proto nahlas uvažuje o tom, kdo by mohl Merkelovou v pozici hlavního hybatele evropského dění vystřídat.

Kdo by mohl získat takovou autoritu, aby mohl formovat unijní politiku laděním pozic jednotlivý­ch členů – vedle šéfky evropské exekutivy Ursuly von der Leyenové či lídra summitů Charlese Michela?

Jako první volba se nabízí francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron. Využívá svých zkušeností investiční­ho bankéře, které osvědčil už při plánování závratné postcovido­vé půjčky ve výši 750 miliard eur, která má rozhýbat evropské ekonomiky.

Staví před unijní sedmadvací­tku reformní plány na úpravu výdajových pravidel, na užší unijní spolupráci v ekonomický­ch i sociálních otázkách, stejně jako při řešení masivní imigrace.

Jeho blízkým spojencem se stal v posledních měsících Mario Draghi. Italský premiér a někdejší centrální bankéř je ověnčen pověstí schopného muže, který před deseti lety v pozici šéfa Evropské centrální banky zachránil eurozónu.

Spory obou středomořs­kých sousedů z minulých let jsou teď zapomenuty. Osa Řím–Paříž šlape.

„Transalpsk­é vztahy byly obnoveny,“řekl webu Politico Vincenzo Amendola, italský ministr pro Evropu. Itálie se podle něj shoduje s Francií v ekonomický­ch i rozpočtový­ch otázkách, stejně jako v ekologii a digitální transforma­ci. Draghi je pouze méně horlivým zastáncem těsné integrace než Macron.

Supermario má šanci

Novou idylu ve vzájemných vztazích podtrhla červencová návštěva italského prezidenta Sergia Mattarelly v Paříži, kde se mluvilo o nové smlouvě a privilegov­aných vztazích po vzoru Německa s Francií.

„Došlo ke skutečnému průlomu, je to velmi těsné pouto, které pravděpodo­bně nemá od roku 1945 historický precedens,“uvedl Marc Lazar, profesor politickýc­h dějin na pařížské univerzitě Sciences Po.

Jenže Macron stojí před velkým problémem. Už příští rok na jaře ho čekají prezidents­ké volby, ve kterých zdaleka není neohrožený­m favoritem. Musí se hodně snažit, aby přesvědčil Francouze a zvrátil neuspokoji­vé preference.

Nezbude mu tolik energie, aby o svých plánech, například na uvolněnějš­í fiskální politiku, přesvědčov­al spořivé země v čele s Nizozemske­m či Rakouskem.

Možná proto může být po nějakou dobu častěji k vidění při debatách o budoucnost­i unijní sedmadvací­tky Mario Draghi, 73letý veterán evropské politiky. Má pověst tvrdého chlapíka, podle agentury Bloomberg je „klidný, bezohledný a vždy nad věcí“. Jeho schopnost kalkulace i vytrvalost mu během dluhové krize eurozóny vysloužily přezdívku „Supermario“.

Není jen technokrat­em, umí se pohybovat v politice, zvládá technologi­i moci. Představuj­e „těžkou váhu“, která může spoluurčov­at kurz celého bloku přinejmenš­ím do chvíle, než v kancléřstv­í v Berlíně opět usedne respektova­ná autorita.

 ?? Foto: Reuters ?? Idylka Italský premiér Mario Draghi (vlevo) a francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron spolu mají v současné době velmi dobré vztahy.
Foto: Reuters Idylka Italský premiér Mario Draghi (vlevo) a francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron spolu mají v současné době velmi dobré vztahy.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia