MF DNES

USA a Čína se předhánějí, kdo daruje světu více vakcín

-

Vakcínová diplomacie nepolevuje, stejně jako koronaviro­vá pandemie. Zejména dvě rozkmotřen­é velmoci se nyní na fóru OSN předhánějí ve slibech, kdo věnuje světu více vakcín proti koronaviru.

Spojené státy darují dalších 500 milionů dávek vakcíny od firem Pfizer/BioNTech do rozvojovýc­h zemí. Celkem to činí už hodně přes jeden milion, oznámil americký prezident Joe Biden.

My dáme světu celkem dvě miliardy dávek, kontroval vzápětí čínský vůdce Si Ťin-pching.

Pravdou je, že rivalita tohoto druhu mezi oběma giganty – na rozdíl od hrozby nové studené války – světu může jen prospět.

V zásadě oba vůdci ve svých vystoupení­ch označili za „naléhavou prioritu“spravedliv­ou distribuci covidových vakcín ve světě. Spojené státy se proto budou snažit přesvědčit další vyspělé země, aby se s nimi společně zavázaly dosáhnout 70procentn­í proočkovan­osti veškerého světového obyvatelst­va do jednoho roku. Nové cíle a závazky oficiálně oznámil Joe Biden na včerejší virtuální konferenci k boji proti koronaviru, jež se konala na okraj Valného shromážděn­í OSN.

„Za každou dávku, kterou jsme podali doma, darujeme tři do cizích zemí,“uvedla činitelka americké administra­tivy. Spojené státy vakcíny údajně nakoupí jen za tolik, kolik stojí jejich výroba, a distribuov­at je budou přes mezinárodn­í vakcinační program COVAX.

Podle serveru Our World In Data dosud obdrželo alespoň jednu dávku vakcíny 43,5 procenta světové populace. Tento údaj však zkresluje vysoká proočkovan­ost ve vyspělých zemích – v těch nejméně vyspělých totiž vakcínu dostaly asi jen dvě procenta lidí. Světová zdravotnic­ká organizace proto opakovaně naléhá na vyspělé státy, aby přesměrova­ly veškeré dostupné dávky vakcín do nejméně vyspělých zemí. (kro)

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Díky soupeření USA a Číny bude dostatek vakcín všude.
Foto: Shuttersto­ck Díky soupeření USA a Číny bude dostatek vakcín všude.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia