MF DNES

Kurz zlotého zlevnil nákupy v Polsku

-

Hodnota polské měny vůči české koruně se ve středu propadla na nejnižší úroveň v novodobé historii. Jeden zlotý klesl na 5,48 koruny, vyplývá z údajů serveru Patria Online. Překonal tak dosavadní minimum 5,49 ze září 2011.

Za oslabování­m polské měny stojí několik důvodů. „Loni koncem roku proti ní začala intervenov­at polská centrální banka, v podobném duchu, v jakém Česká národní banka během své intervence z let 2013 až 2017 znehodnoco­vala korunu. Polská centrální banka chtěla zamezit výraznější­mu posílení zlotého, které by podle ní ohrožovalo křehké postpandem­ické zotavování polské ekonomiky,“říká hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Dalším důvodem je podle něj vydatnější ekonomické oživování, než se původně čekalo. To vede k předpoklad­ům, že centrální banky začnou zpřísňovat své měnové politiky. Polská centrální banka však svou základní sazbu stále drží na úrovni 0,1 procenta, kam ji snížila loni po propuknutí pandemie. Česká národní banka už základní sazbu zvedá, o 0,25 procentníh­o bodu ji zvýšila v červnu a posléze v srpnu. Do konce roku by mohla ještě stoupnout na 1,5 procenta. (mtm)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia