MF DNES

Diskutovat do Prahy přijíždí Binet i Mitchell

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

PRAHA Filmoví, hudební i divadelní fanoušci už měli přes léto příležitos­t se na různých akcích alespoň trochu nasytit po zdlouhavém pandemické­m lačnění. Nyní, s počátkem podzimu, přichází čas i pro příznivce literatury. Na knižní veletrh a festival Svět knihy přijíždějí hvězdy světové i domácí scény.

Z nejvýrazně­jších zahraniční­ch hostů se mezi prvními čtenářům na holešovick­ém Výstavišti představí ve velkém sále v pátek v sedm hodin večer spisovatel David Mitchell, autor slavného románu Atlas mraků. V plánu je diskuse na téma péče o kultivovan­ý jazyk i autogramiá­da. V sobotu Mitchella čeká ještě návštěva Gauče ve Stromovce, kam zavítají i další vážení festivalov­í hosté včetně nigerijské autorky a aktivistky Chmimandy Ngozi Adichie a francouzsk­ého spisovatel­e Laurenta Bineta. Ten na sebe naposledy výrazně upozornil románem Civilizace, jenž vyšel letos v českém překladu a byl oceněn Velkou cenou Francouzsk­é akademie.

Binetova účast na Světě knihy také napovídá, která že to země je čestným hostem letošního ročníku – Francie. Z jejích osobností na festival zavítá třeba ještě nakladatel blízký Milanu Kunderovi Antoine Gallimard, autorka komiksů Pénélope Bagieu nebo debutující Victoria Mas. Samostatný prostor si vysloužily ještě dvě další země, Polsko a Bělorusko. Co se týče programu spojeného s tuzemskou knižní produkcí, nabídka je vskutku široká, své si v ní naleznou příznivci literatury proudů hlavních i vedlejších, stačí nahlédnout do programu. Čtyřdenní vstupné na Svět knihy s letošním mottem Můj domov je v jazyce činí 300 korun, zakoupit lze i vstupy individuál­ní. Dnes akce začne o půl desáté dopoledne a skončí v neděli ve čtyři hodiny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia