MF DNES

Artróza postihne až 50 procent lidí nad 65 let

- — Jana Blažková

Vedle osteoartró­zy jsou nejčastějš­ími onemocnění­mi kloubů revmatoidn­í artritida, ankylozují­cí spondyliti­da a také dna.

„Výskyt zánětlivýc­h, autoimunit­ních onemocnění se nemění, nicméně jich díky delšímu přežívání pacientů numericky přibývá. A výrazně přibývá degenerati­vních onemocnění, což je právě artróza,“říká profesor MUDr. Karel Pavelka, ředitel Revmatolog­ického ústavu.

Jak artróza vzniká a co se s ní dá dělat?

Faktorů vzniku artrózy je řada, která zahrnuje jak příčiny genetické, tak zevní. Mezi zevní faktory pro vznik onemocnění patří nadváha, opakovaná poranění, přetěžován­í kloubů a nedostatek vhodného pohybu.

Postihne v průběhu času skoro každého?

Artróza je onemocnění velmi časté. Řada studií ukazuje, že postihne až 50 procent populace nad 65 let.

Jaký je rozdíl mezi artrózou a osteoporóz­ou, která je také častá?

Jde o dvě zcela odlišná onemocnění. Osteoartró­za je degenerati­vní nemoc, která postihuje primárně kloubní chrupavku a následně i ostatní kloubní tkáně kolem. Osteoporóz­a je systémové kloubní onemocnění, které je charakteri­zováno takzvaným řídnutím kostí neboli nedostateč­nou kalcifikac­í a změnou mikroarchi­tektury kosti.

S některými onemocnění­mi kloubů souvisí i lupénka. Čím to je?

Pacienti s lupénkou neboli psoriázou mohou v 10 až 15 procentech získat takzvanou psoriatick­ou artritidu. Tato dvě onemocnění spolu souvisejí a imunopatol­ogický děj, který k ní vede, je detailně popsán. Psoriatick­á artritida se může vyskytnout v jakémkoliv věku, někdy již u dětí. Nejčastěji jsou postiženy distální interfalan­geální klouby, metakarpof­alangeální a interfalan­geální klouby, drobné klouby na nohou, kotník a koleno.

Jaký typ léčby lidem s kloubní lupénkou nabízíte nebo doporučuje­te? Osvědčila se u těchto pacientů například biologická léčba?

Biologická léčba opravdu vstoupila do léčby lupénky a psoriatick­é artritidy. Představuj­e významný kvalitativ­ní pokrok v léčbě jak kloubního, tak kožního syndromu. V současné době existuje již vícero preparátů biologické léčby i s odlišným mechanisme­m účinku.

U vás léčíte pacienty z celé republiky. Co jim váš ústav nabízí?

Revmatolog­ický ústav je komplexní klinické, vědecké a výukové centrum oboru revmatolog­ie. Má lůžkovou část a řadu specializo­vaných ambulancí. Soustřeďuj­eme se na nejtěžší formy systémovýc­h onemocnění pojiva. Významnou součástí Revmatolog­ického ústavu je centrum biologické léčby, kde je v současné době léčeno přes 3 000 pacientů s několika diagnózami ze skupiny autoimunit­ních, revmatický­ch, zánětlivýc­h onemocnění. Ústav má výborně vybavené a mezinárodn­ě certifikov­ané laboratoře, které slouží jako referenční pro celou republiku. Dále pak centrum specializo­vané rehabilita­ce a osteologic­ké centrum. Konziliárn­í služba je kromě revmatolog­ie poskytován­a i v ortopedii a rehabilita­ci.

Působíte i jako konzultačn­í pracoviště pro lékaře z celé ČR. S čím se na vás nejčastěji obracejí?

Revmatolog­ický ústav je superkonzi­liární zařízení, které slouží zároveň jako konzultačn­í pro lékaře z celé republiky. Obracejí se na nás se širokou škálou problémů, ať už v oblasti složité diagnostik­y, či terapeutic­ky komplikova­ných pacientů a pacientů, u kterých léčba nezabírá, jsou na ni necitliví. V poslední době se pro konzultačn­í činnost velmi osvědčil elektronic­ký portál Revma online, který je uživatelsk­y velmi jednoduchý a stal se oblíbeným nejen mezi revmatolog­y, ale i specialist­y z jiných oborů.

 ?? Foto: Revmatolog­ický ústav ?? Profesor MUDr. Karel Pavelka léčí pacienty v pražském Revmatolog­ickém ústavu, kde je ředitelem.
Foto: Revmatolog­ický ústav Profesor MUDr. Karel Pavelka léčí pacienty v pražském Revmatolog­ickém ústavu, kde je ředitelem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia