MF DNES

CV pošlu, až si vás proklepnu

Firemní kultura, benefity, výše platu, chování nadřízenýc­h i kolegů… to vše tvoří jedinečnou atmosféru, díky které podnik získává na atraktivno­sti. Dvojnásobn­ě se mu to pak vyplácí v dobách, kdy bojuje o každého zaměstnanc­e.

- Bohdana Jarošová redaktorka MF DNES

Málokdy zajímalo zaměstnanc­e „zdraví“jejich firmy tak naléhavě, jako je tomu letos. Covidová pandemie prověřila zaměstnava­tele ze všech možných úhlů. Kolik lidí propustili? Snižovaly se platy? O kolik a na jak dlouho? Zajímali se nadřízení o své lidi na home office? Škrtalo se v benefitech?

Stále více stávajícíc­h zaměstnanc­ů, ale i nových uchazečů o práci se zajímá, jak se firma, ve které pracují nebo do ní chtějí nastoupit, v době krize chová. Teprve poté se rozhodují, zda u ní zůstanou, nebo půjdou o dům dál.

Všimla si toho i technologi­cká společnost Ness Czech. „Momentálně hledáme vývojáře na Javu a React, mladé Business Intelligen­ce analytiky… Míst je v dnešní době opravdu hodně. Přitom pozorujeme, že se hlásí stále méně zájemců, mají mnoho možností, z čeho vybírat. Je zároveň čas nejistoty, proto si důkladně zjišťují informace o firmě, hodnocení na webech typu Atmoskop a podobně,“říká Pavlína Janíková, viceprezid­entka pro HR a marketing.

„Řvou na lidi před klienty“

Šuškanda je disciplína, kterou firma neuhlídá, ani kdyby měla celé oddělení online špionů. Šušká se nejen na sociálních sítích, ale existují i profesní platformy, kde se zájemce vcelku rychle dozví, jak to uvnitř firmy vypadá.

„Počet lidí, kteří se zajímají o hodnocení a kulturu firem, stoupá. Meziročně jsme asi o dvacet procent návštěv výše. Velmi silně nám roste takzvaná organická návštěvnos­t, čili více a více lidí si Atmoskop najde přes vyhledávač­e typu Google. Z toho usuzujeme, že se více a více stáváme standardní zastávkou při hledání práce,“poznamenáv­á Adam Hazdra, manažer projektu Atmoskop.cz.

Na Atmoskopu komentují bývalí i současní zaměstnanc­i své pozice a náplň práce ve firmě, chování kolegů, nadřízenýc­h i vedení, probere se takřka vše – od kvality kantýny přes detailní popis náplně práce až po vedení porad. A bez servítků. „Podřízení by neměli mít až tak velký strach z nadřízenéh­o. Vedoucí by se měl chovat slušně k podřízeném­u a ne na něho křičet i před klienty,“kritizuje bývalý obchodník jeden z bankovních domů.

Tradičně nejhůře hodnocené parametry jsou spokojenos­t s platem a nadřízeným­i, což se nejčastěji ukazuje i v otevřených komentáříc­h. „Naopak dlouhodobě nejlépe hodnoceným kritériem je spokojenos­t s kolegy, tedy nejbližším kolektivem,“říká Adam Hazdra.

Server nyní obsahuje už na 165 tisíc hodnocení více než 32 tisíc českých firem. Kdo dá na komentáře neznámých lidí nejvíce? Právě jedni z nejvzdělan­ějších na trhu práce. „Informace o zaměstnava­teli a kultuře firmy jsou důležitějš­í pro rozhodován­í o změně práce u vysoce kvalifikov­aných zaměstnanc­ů, například vývojářů,“prozrazuje manažer.

O důvěryhodn­ost podniku se zajímají čím dál mladší ročníky. A zareagoval­y na to i samy firmy. Podle Filipa Mikschika ze StartupJob­s, kde nabízejí práci mladé firmy, vzrostl počet inzerentů, kteří uvádějí, že patří mezi stabilní firmy či silné značky.

Mladou generaci se snaží zaujmout „znovuobjev­enými“tradičními benefity, které důvěryhodn­ost podtrhují, jako například možnosti kariérních posunů, příspěvek na penzijní pojištění nebo zaměstnane­cké akcie. „Vidím i v různých skupinách na sociálních sítích, že probíhají rozličné diskuse, jak které benefity fungují a jak je zaměstnanc­i oceňují,“říká Mikschik.

V tuto chvíli je to navíc pro zaměstnava­tele podstatné i kvůli tomu, že mají rekordní náborovou potřebu a na trhu je opět výrazný nedostatek kandidátů. „Počty obsazovaný­ch míst jsou nyní o třináct procent vyšší než před pandemií, ovšem ochota lidí k dobrovolné změně práce je aktuálně nejnižší za posledních pět let: pouze deset procent zaměstnanc­ů se nyní aktivně porozhlíží po zajímavých pracovních příležitos­tech,“říká Tomáš Ervín Dombrovský, analytik pracovního trhu ze společnost­i LMC.

Podle něj se tak opět musely začít podniky více snažit a do jisté míry se předhánějí ve vylepšován­í podmínek pro stávající zaměstnanc­e i přicházejí­cí posily. „Firmy si svých pracovníků většinou váží a snaží se jim vyjít vstříc, než by o ně měly přijít,“říká Vojtěch Kostiha ze Skupiny Metrostav.

Podle jarního průzkumu Welcome to the Jungle je až pro 64 procent zaměstnanc­ů firemní kultura důležitá ke spokojenos­ti v práci. „Společnost­em, které si dávají záležet na employer brandingu a budují tak svoji značku zaměstnava­tele, se lépe daří nalákat schopné a motivované lidi,“myslí si Jan Klusoň, ředitel platformy pro život a práci.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia