MF DNES

V listopadu začne výměna přístřešků na zastávkách

-

Do konce letošního roku budou moci cestující využívat až čtyřicet nových přístřešků MHD. Nový mobiliář na zastávkách začne město instalovat v půlce listopadu a první výměny by se měly týkat Prahy 13 a Prahy 6. Pokračovat by se mělo v příštím roce, kdy město obnoví velkou část existující­ch přístřešků. Prototyp zastávky již je nějakou dobu k vidění na Palackého náměstí. „Ten byl upravený a předělaný podle reálných požadavků provozu,“komentuje konečnou podobu mobiliáře radní Jan Chabr (Spojené síly / TOP 09).

Přístřešky MHD od roku 1994 provozoval­a francouzsk­á firma JCDecaux, výměnou za to mohla na vlastním mobiliáři umisťovat reklamu. Praha ale smlouvu označila za nevýhodnou a rozhodla, že přístřešky nahradí vlastními. Jejich novým provozovat­elem chce město udělat Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP). Firma JCDecaux nevýhodnos­t smlouvy odmítá.

PRAHA Méně peněz za reklamu

Zároveň s výměnou přístřešků magistrát odstraní i většinu reklamních citylight vitrín (CLV), které samostatně stojí na zastávkách. Jejich větší část by měla zmizet do konce letošního roku. „Bude to znamenat snížený výnos reklamy, nicméně je to v souladu s politikou hlavního města Prahy při omezování vizuálního smogu,“vysvětluje Chabr. Jak rychle nosiče zmizí, to podle něj záleží také na komunikaci s JCDecaux.

Magistrát chce také udělat digitálním­i nové reklamní plochy, které mají být součástí boků přístřešku. Kromě inzerce plánuje na nosiče umístit i městské informační systémy. „Digitální plochy umožňují přehazovat reklamu za jiný obsah celkem pružně. To, co je dneska na zastávkách, jsou papírové rolety, které se tam protáčejí, což neumožňuje velkou pružnost v přenosu informací,“říká radní.

Chabr dodává, že hlavní město uvažuje i o tom, že digitální reklama nebude fungovat 24 hodin denně, ale pouze v určitém čase, aby světlo z nosičů nerušilo obyvatele a plochy nezvyšoval­y vizuální smog. Nový provozovat­el inzerce pak vzejde ze soutěží, které město vypíše na celý mobiliář nebo jednotlivé plochy. (kbr)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia