MF DNES

Pražští vědci mají 56 nových laboratoří

-

Fyzikální ústav Akademie věd ČR (FZU AV ČR) včera slavnostně otevřel nové centrum pro výzkum fyziky pevných látek v Ládví. Moderních 55 laboratoří bude od listopadu sloužit k výzkumu nanoelektr­oniky, fotoniky či magnetismu. „Fyzika pevných látek ovlivňuje zásadním způsobem současnost, náš výzkum pomohl přivést výrobu fotovoltai­ckých panelů zpátky do Evropy, ale vytváříme i budoucnost. Například spintronik­a má potenciál významně proměnit ukládání dat,“uvádí ředitel

LIBEŇ, DEJVICE

FZU AV ČR Michael Prouza. „Běžně používáme lasery, fotovoltai­cké články, LED světla nebo nanočástic­e v medicíně a je důležité si uvědomit, že to vše jsou aplikované výsledky výzkumu pevných látek, kterému se budeme v nové budově věnovat,“dodává.

Posledním projektem místních vědců, který přitáhl pozornost, bylo například jarní testování pražské MHD na přítomnost koronaviru za použití zařízení vybaveného čipem, který vědci vynalezli právě na půdě FZU AV ČR. Špičkové vybavení

Na druhém konci města v Dejvicích otevřela novou laboratoř také Fakulta elektrotec­hnická ČVUT. Tamní badatelé se v ní budou zabývat výzkumem mobilních sítí a nové prostory umožní i výzkum a vývoj mobilních sítí 6G, jejichž spuštění lze předpoklád­at kolem roku 2030.

Na programu vědců bude například i snaha zdokonalit prototyp dronu, který má sloužit jako létající stanice poskytujíc­í služby mobilní sítě, což přijde vhod zejména při jejích krátkodobý­ch výpadcích. (hej)

 ?? ?? Přístroje umějí nanášet až atomálně tenké vrstvy materiálu.
Přístroje umějí nanášet až atomálně tenké vrstvy materiálu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia