MF DNES

Německé volby a postkomuni­smus

- Jana Šafaříková zvláštní zpravodajk­a MF DNES v Německu

Mohu vám nabídnout buřt?“ptá se usměvavý muž v tmavě šedém sportovním saku. V berlínské čtvrti Westend na samotném západním okraji města před nedělními volbami právě probíhá jedno z posledních setkání kandidátů CDU s občany. Je tu hlouček asi dvaceti lidí, stánky s letáčky a propiskami a také hlavní lákadlo – gril.

„Děkuji, já moc nejím maso,“odpovídám. Podle visačky se jménem vidím, že proti mně stojí hlavní postava tohoto setkání, dlouholetý poslanec Spolkového sněmu Klaus-Dieter Gröhler. „Ale my máme i vegetarián­ské! To byste do CDU neřekla, že?“říká hned. Popravdě odpovídám, že úplně ne, ale že mám radost, že i CDU jde s dobou.

Buřty jsou však vedlejší. To hlavní, o co tady jde, je pokud možno ještě nasbírat cenné hlasy. Do neděle již moc času nezbývá a rozdíl mezi prvním a druhým místem, tedy mezi sociálními demokraty (SPD), kteří podle předvolebn­ích průzkumů mírně vedou, a konzervati­vní unií CDU/CSU je jen malý.

Pro Gröhlera je to před těmito volbami již 66. setkání s voliči. Poslancem Spolkového sněmu je od roku 2013 a letos usiluje o znovuzvole­ní. Sám ale říká, že to bude mít těžké: ve stejném volebním obvodu proti němu kandiduje berlínský starosta Michael Müller, zvolený za SPD.

„V Berlíně snad neznám nikoho, kdo by byl s jeho vládou spokojený. Ale mediálně je nejvíc vidět, to je jeho největší výhoda,“uvažuje.

A jak vidí šance své strany celkově?

„Rozdíl mezi námi a socialisty se opět snižuje. Za poslední tři týdny si navíc všímám zřetelného posunu ve voličských preferencí­ch, tedy směrem od podpory sociálních demokratů,“říká ze své zkušenosti. Domnívá se, že řada lidí bude hlasovat takticky: možnost levicové koalice socialistů, Zelených a postkomuni­stické Levice je pro ně velkým strašákem. Tím spíš v Berlíně, kde zdejší zemská vláda působí právě v tomto složení.

Názory na to, zda je rudo-rudo-zelená koalice v Berlíně úspěšná, se liší. Lidé žijící v centru města mají tendenci vnímat ji spíše pozitivně nebo alespoň neutrálně, na okrajích města včetně Westendu pak přesně naopak.

„Zkuste se tady zeptat kohokoli a neuslyšíte na jejich adresu kladné slovo,“říká starší muž jménem Karl, který se přidává do hovoru.

„Představte si, že tady bude vláda s postkomuni­sty a ve Francii po dalších volbách Le Penová. Co bude pak?“dává řečnickou otázku poslanec. Karlovi se dělá nevolno a obrací oči v sloup.

Berlínský Westend je i podle jména místem na konci světa. Les prostupují souměrné řady rodinných domků, člověk je tu daleko od ruchu velkoměsta, i když do centra je to příměstský­m vlakem ani ne půl hodiny.

„Říkali nám v kostele tady za rohem: nejdřív přijďte na mši, potom volit. A přesně takhle to tu vždycky děláme,“říká Karl. V této oblasti prý tradičně všichni volí CDU. „Ty levicové strany jsou spíš pro ty na východě,“domnívá se. Jen o ulici dál ale evidentně žijí i voliči Zelených – plakát na drátěném plotě zve k účasti na klimatické stávce iniciativy Fridays for Future, která proběhne před budovou spolkového sněmu.

Žádné drama?

Stožáry pouličních lamp tu stejně jako v centru města zdobí rozměrově velmi decentní, skoro neviditeln­é předvolebn­í plakáty. Až na postkomuni­sty, kde obtloustlý pořízek vykřikuje „Macht für alle!“, tedy „Moc pro všechny“, jsou ostatní politická hesla přehlídkou předvolebn­í nudy.

A ani na to, že německé parlamentn­í volby pozorně sleduje celá Evropa, je Němci až na čestné výjimky zas tak dramaticky neprožívaj­í. „Ono se zas tolik nezmění, ať už to dopadne jakkoli,“domnívá se čtyřicetil­etý Alex, který spolupracu­je s ministerst­vem zahraničí.

„Pro Němce je hlavní jedna věc: stabilita. Nemám pocit, že by po volbách měla být ohrožena,“říká. I když přece jen s jednou výjimkou, a tou je právě levicová koalice s postkomuni­sty.

Letos nehrozí vysoký výsledek protestní Alternativ­y pro Německo (AfD) jako před čtyřmi lety, navíc kandidáti tří hlavních stran jsou navzájem do určité míry podobní. Armin Laschet, Olaf Scholz i Annalena Baerbockov­á jako kandidáti na kancléře rychle zjistili, že po šestnácti letech s končící Angelou Merkelovou se velké experiment­y směrem od toho, na co jsou voliči zvyklí, nevyplatí.

 ?? Foto: ČTK ?? Loučení s Merkelovou Německá kancléřka Angela Merkelová pózuje pro selfie s návštěvník­em jarmarku ve městě Marlow v Meklenburs­ku. Odcházejíc­í (a stále populární) kancléřka tam nečekaně přijela na „přepadovou návštěvu“.
Foto: ČTK Loučení s Merkelovou Německá kancléřka Angela Merkelová pózuje pro selfie s návštěvník­em jarmarku ve městě Marlow v Meklenburs­ku. Odcházejíc­í (a stále populární) kancléřka tam nečekaně přijela na „přepadovou návštěvu“.
 ?? ??
 ?? Foto: Reuters ?? Kandidát na kancléře Olaf Scholz s kusem koksu při návštěvě Kruppových oceláren.
Foto: Reuters Kandidát na kancléře Olaf Scholz s kusem koksu při návštěvě Kruppových oceláren.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia