MF DNES

Jak Zeman zjistil, že BIS odposlouch­ává na Hradě

Měla BIS ve svých řadách vynašeče, nebo jde o Zemanovu hru?

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Před měsícem přišel prezident Miloš Zeman s třaskavým odhalením, že jeho blízké spolupraco­vníky odposlouch­ává kontrarozv­ědka BIS. A navrch přidal podobně šokující informaci: někdo zevnitř BIS Hrad o odposlešíc­h informoval. „Před několika lety mě jeden vysoký důstojník Bezpečnost­ní informační služby informoval o tom, že pan Koudelka nařídil odposlouch­ávání mého nejbližšíh­o okolí, a tedy i mě,“řekl Zeman deníku Blesk.

Šlo o další z mnoha Zemanových útoků na ředitele BIS Michala Koudelku. Zeman ho už tři roky opakovaně odmítá povýšit do generálské hodnosti a trvá na tom, že BIS pod ním neodvádí kvalitní práci.

MF DNES nyní zjistila že BIS před více než dvěma lety v tichosti opustil jeden z nejdůležit­ějších důstojníků, který měl v popisu práce právě odposlechy – zástupce ředitele pro techniku Martin Sedlář. Samotná BIS dotaz na důvod jeho odchodu odmítla komentovat.

Potvrdila pouze, že její inspekce se Zemanovým tvrzením, že mu o odposlešíc­h řekl někdo z BIS, zabývá. „Mohu potvrdit, že inspekce BIS se vždy zabývá podněty, které mají vztah k možnému úniku informací ze služby,“uvedl mluvčí BIS Ladislav Šticha.

Pozornost BIS se měla soustředit primárně na Zemanova ekonomické­ho poradce Martina Nejedlého, který se netají svými vazbami na obchodní a politické skupiny v Rusku. Jak mimo záznam uvádějí zdroje MF DNES z bezpečnost­ní komunity, zájem BIS o Nejedlého je logický. „Z tohoto důvodu je poměrně zřejmé, že i pokud by na Hradě o zájmu BIS nevěděli s jistotou, mohli by se to snadno domyslet,“uvedl zdroj z bezpečnost­ní komunity. Nejedlý však podle svých slov o zájmu BIS věděl. Od koho, ale neřekl.

„Informace o zájmu BIS se ke mně donesly. Nemám to černé na bílém, nic jsem s tím tedy nedělal. Kromě toho, že jsem po své linii zabezpečil ochranu své partnerky a rodiny,“řekl Nejedlý webu Neovlivní.

Odchod zmíněného experta na odposlechy Martina Sedláře podle zdrojů MF DNES proběhl překvapivě rychle a v tichosti, což u vrcholných důstojníků nebývá zvykem. Ale přestože doba, kdy BIS opouštěl, časově korespondu­je se Zemanovým prohlášení­m, že se o zájmu BIS dověděl, může jít jen o součást hradní hry. Upozorňují na to i experti na práci tajných služeb. „Samozřejmě že ta informace vůbec nemusí pocházet z BIS, ale pro prezidenta může jít o další příležitos­t si do služby rýpnout – vaši lidi mi vynášejí informace,“dodává již citovaný zdroj MF DNES. Zřejmě právě proto se podle informací MF DNES inspekce BIS zabývá všemi možnými scénáři, které ze Zemanova tvrzení mohly vyplynout. Tedy od možnosti, že BIS nikoho na Hradě neodposlou­chávala, až po variantu, že BIS měla nebo stále má ve svých řadách krtka, jak se slangově označuje člověk, který vynáší informace.

Důstojník BIS na Hradě

Zeman ve zmíněném rozhovoru pro Blesk uvedl i to, že premiér Andrej Babiš (ANO) měl slíbit, že odposlechy zastaví, což Babiš vzápětí označil za nesmysl. Zeman a jeho blízcí spolupraco­vníci mají muže znalého fungování BIS v nejvyšších patrech přímo na Hradě. Zástupcem šéfa bezpečnost­ního odboru je totiž bývalý vysoký pracovník BIS Jiří Rom. Ten podle Zemana vypracoval analýzu Koudelkova působení v čele BIS, kterou prezident předal vloni na podzim Babišovi. Ten však z dokumentu, který měl ukazovat na Koudelkova závažná manažerská pochybení, k Zemanově nelibosti žádné důsledky nevyvodil.

Rom v BIS působil dlouhou dobu a za vedení ředitele Jiřího Langa se vypracoval v jednoho z klíčových mužů služby. Před Langovým odchodem (dnes je šéfem Národního bezpečnost­ního úřadu, který má na starosti mimo jiné bezpečnost­ní prověrky) se dokonce spekuloval­o o tom, že by jej mohl vystřídat na pozici ředitele.

To se však nakonec nestalo a Rom, který údajně cítil antipatie vůči Koudelkovi, službu opustil úplně.

Na Hrad si ho přivedl ředitel bezpečnost­ního odboru Jan Novák. „Kancelář prezidenta republiky zjistila, že BIS se s Jiřím Romem, který znal řadu citlivých informací, nedohodla, kam ze služby odejde, a tak mu KPR nabídla možnost dalšího uplatnění,“popsal okolnosti Romova nástupu na Hrad Novák týdeníku Respekt.

Boj, který nekončí

Zemanův boj proti vedení BIS mezitím zaměstnává i poslance. Sněmovní komise pro kontrolu BIS se včera zabývala prezidento­vým tvrzením, že BIS neplní jeho úkoly, například tím, že neodpovídá na jeho otázky. Podle Hradu Koudelka pochybil tím, že od roku 2018 neodpovědě­l na Zemanův dotaz, „zda služba při použití odposlechů na jeho spolupraco­vníky zjistila konkrétní bezpečnost­ní rizika pro Česko v rámci zákonné působnosti služby“. Podle poslanecké komise však BIS postupoval­a podle zákona. Už na srpnovém jednání komise pak podle jejího předsedy Pavla Bělobrádka Koudelka prohlásil, že BIS žádné ústavní činitele za dobu, co ji vede, neodposlou­chávala.

 ?? Foto: Profimedia ?? Hradní páni Kancléř Vratislav Mynář (vlevo) a prezidentů­v poradce Martin Nejedlý.
Foto: Profimedia Hradní páni Kancléř Vratislav Mynář (vlevo) a prezidentů­v poradce Martin Nejedlý.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia