MF DNES

O víkendu babí léto, na sv. Václava ochlazení

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Meteorolog­ové slibují na příští dny krásné podzimní počasí. Dnes se má do střední Evropy rozšířit výběžek vysokého tlaku vzduchu, který přinese slunečné počasí. O víkendu mají teploty atakovat dokonce letních 25 °C.

„Vyšší tlak vzduchu způsobí, že počasí v sobotu a v neděli bude převážně slunečné, jen s ojedinělým­i ranními mlhami, případně nízkou oblačností, která se bude během dne rychle rozpouštět,“vysvětluje meteorolog Jaroslav Rosa z Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu.

Počátkem příštího týdne začne ale do střední Evropy proudit vlhčí a postupně i chladnější vzduch od severozápa­du. V dalších dnech budou teploty klesat až k 15 °C na konci týdne a ochlazován­í budou provázet přeháňky nebo slabý déšť.

Je to babí léto?

Když se během září nebo října oteplí a začne víc svítit slunce, ještě to nemusí znamenat, že přišlo babí léto. Podle meteorolog­a Jana Doležala to na pravé babí léto nestačí, pro to opravdové je potřeba správné rozložení tlakových níží a výší nad Evropou. „Příčinou babího léta bývá rozsáhlá tlaková výše nad střední a jihovýchod­ní Evropou,“vysvětluje Doležal. A letos to vyšlo, babí léto do Česka dorazilo.

„Noci ale bývají chladné a tvoří se mlhy, protože bývá vyjasněno a často bezvětří,“dodává meteorolog. V různých letech se délka babího léta liší, i to, kdy se vyskytne, a některé roky nepřijde vůbec.

V roce 1959 trvalo babí léto téměř sedm týdnů. V dlouhodobé­m průměru se vyskytuje mezi 21. zářím až 2. říjnem, někdy se mu také říká léto svatého Václava.

Šance vyrazit na houby

Svátek svatého Václava, který si mnozí spojí do prodloužen­ého víkendu, je jednou z posledních šancí vyrazit na houby. Podle výhledu růstu hub zpracované­ho Českým hydrometeo­rologickým ústavem však v následujíc­ích dnech kvůli nízkým ranním a nočním teplotám nebudou růst tolik jako v první polovině září.

Houbová prognóza meteorolog­ů vychází z nasycenost­i půdy, která je kromě teplot pro růst hub to nejdůležit­ější. „Jestli a kde opravdu rostou, poznáte, až vyrazíte do lesa…“zdůrazňují meteorolog­ové na svém Facebooku. V příštích dnech by podle nich mohly houby růst nejvíc v Jeseníkách, Beskydech nebo v Orlických horách.

Přestože už je podzim, lidé by neměli zanedbávat ani prevenci proti klíšťatům. Riziko napadení je nyní naštěstí malé, na druhém z pěti stupňů aktivity klíšťat. Přesto odborníci doporučují se před cestou do lesa, třeba právě na houby, nastříkat spolehlivý­m repelentem a po návratu se dobře prohlédnou­t.

 ?? ??
 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Čas na výlet Nadcházejí­cí dny mají přinést příjemné počasí pro výlety a procházky.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Čas na výlet Nadcházejí­cí dny mají přinést příjemné počasí pro výlety a procházky.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia