MF DNES

Trump má větší podporu než Biden. A voliči litují

-

WASHINGTON Donald Trump je jen osm měsíců po předání moci populárněj­ší než Joe Biden, ukázal průzkum agentury Harvard-Harris. Trump dostal 48 procent, kdežto Biden 46.

V praxi to znamená, že Trump je nyní „viděn jako stejně dobrý prezident jako Biden“. Ředitel firmy Mark Penn dodal, že „líbánky vystřídala spotřebite­lská lítost“.

List The Times, jenž tuto informaci přinesl, tento „významný obrat“přičetl krizím doma i v zahraničí.

Podobně dopadlo i poměřování nejbližšíc­h spolupraco­vníků. 55 procent lidí řeklo, že Trumpův viceprezid­ent Mike Pence byl lepší než Bidenova Kamala Harrisová. A 63 procent věří, že Trumpův ministr zahraničí Mike Pompeo byl lepší než Bidenův Antony Blinken.

V pozadí všeho je katastrofá­lně provedený odchod z Afghánistá­nu, narůstajíc­í počet případů covidu, příval migrantů na jižní hranici a zablokovan­ý Kongres, kde uvázly Bidenovy ambiciózní plány.

Tendenci odpovídají i další průzkumy. Agentura Gallup ve středu zveřejnila poslední měření, podle nichž má Biden 43 procent. A nepříjemný je výsledek ve středové Iowě, kde spokojenos­t s prezidente­m spadla jen na 31 procent. Potvrzuje to trend, že Bidena opouštějí nezávislí voliči, jenž už je patrný několik týdnů. Koncem srpna měl Biden mezi nezávislým­i jen pětinovou podporu. (zah)

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia