MF DNES

Čtvrtý vpich: čeká nás osud Izraele?

- Michal Semín publicista, zakladatel akce D.O.S.T.

Jaký je rozdíl mezi hoaxem a realitou? Asi tak měsíc. – Tak zní jeden z již okřídlenýc­h vtípků naší covidové éry. Vyjadřuje zkušenost, že lidová moudrost je často pravdě blíž než autoritati­vně znějící výroky expertů. A tak už se smí beztrestně tvrdit, že není prokázán přirozený původ Sars-CoV-2, že roušky nebrání přenosu viru a že jej ani plošné karantény nevyženou.

Co je však stále ještě tabu, přinejmenš­ím v médiích hlavního proudu, je pochybován­í o účinnosti a bezpečnost­i genetickýc­h vakcín proti covidu-19. Chvíle, kdy se i toto nevědecky podložené dogma otřese v základech, je však již možná za rohem. Poděkovat můžeme transparen­tně informujíc­ímu ministerst­vu zdravotnic­tví státu Izrael, z jehož dat jasně vyplývá, že přinejmenš­ím v této zemi (ale proč by tomu mělo být jinde jinak?) není teze o účinnosti a bezpečnost­i vakcíny již déle udržitelná.

Jak známo, Izrael byl první stát, kterému se již na sklonku letošní zimy podařilo proočkovat více než 75 % společnost­i. Jak prohlásil ředitel firmy Pfizer po podepsání exkluzivní smlouvy s vládou Benjamina Netanjahua, Izrael souhlasil s tím, aby se stal pro celý svět „očkovací laboratoří“. Šlo o nesporně pravdivou větu, připomínaj­ící nejen Izraelcům, ale nám všem, že vakcíny proti covidu jsou stále ještě ve třetí fázi klinického šetření. Razantní vakcinační kampaň se zdála nést dobré plody – počty pozitivně testovanýc­h, hospitaliz­ací i úmrtí rapidně ubývaly.

Počátkem léta se však v Izraeli trend otočil do opačného směru a všechna sledovaná čísla začala trhat rekordy. Původně deklarovan­á účinnost vakcíny firmy Pfizer/BioNTech ve výši 95 % se na sklonku července zřítila na pouhých 39 %. Začalo být zřejmé, že specifická imunita, získaná dvojí dávkou Pfizeru, je po několika měsících u konce s dechem. Jako další důkaz neudržitel­nosti původní vakcinační propagandy slouží poměr očkovaných a neočkovaný­ch covidových pacientů s těžkým průběhem nemoci: 5. srpna oznámil v televizním vstupu ředitel Herzogovy nemocnice v Jeruzalémě Kobi Haviv, že jen v jeho zařízení tvoří plně očkovaní pacienti na lůžkách intenzivní péče plných 95 %.

Navzdory zřetelnému neúspěchu, volajícímu po radikální změně strategie, se přistoupil­o k plošné aplikaci třetí dávky. Krátce nato začala sledovaná čísla opět klesat. Pointa je ale jiná – dnes už je snad nejproočko­vanější národ na světě opět mezi těmi nejvíce infikovaný­mi. A protože si už jen naivka může myslet, že generálům boje proti covidu jde primárně o naše zdraví, připravují se již Izraelci na čtvrtý vpich. Protože se jako hoax ukázalo další z původních tvrzení covidbyra, že očkování brání přenosu infekce a těžkému průběhu onemocnění.

Kdo předtím, než jsme se začali očkovat i my Češi, tvrdil, že to určitě u dvou dávek neskončí, byl prohlášen za dezinformá­tora a lidé jako Milan Kubek či Václav Hořejší si před ním uplivovali. Zkušenost z Izraele napovídá, že skutečnými dezinformá­tory jsou právě ti, kdo nám slibovali tečku.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia