MF DNES

Vyhrál Charter, přijde Karel

Slavnostní­m vyhlášením vítězů a projekcí filmu s Anthonym Hopkinsem Otec skončil hlavní program 28. ročníku Febiofestu. Nyní přehlídka míří do krajů, kde ji 8. října završí Gottův celovečern­í portrét Karel.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

PRAHA Hlavní soutěž ovládl švédský film Charter, který se předvedl už na Sundance a v němž matka hledá cestu ke svým dětem. „Jde o příběh jedné ženy a systému, který by sice měl pomáhat, ale má své chyby,“popsal vítězný snímek jeden ze členů poroty Jiří Mádl.

Zvláštní uznání připadlo filmu Poslouchej, který přibližuje osud rodiny portugalsk­ých přistěhova­lců na předměstí Londýna a má již cenu za debut z Benátek. Podle Mádla „obnažuje skryté zlo zrozené z dobrých úmyslů“.

Cena pro školáky

V soutěži komedií vyhrála Večeře v Americe, již laická porota filmových nadšenců vedená čestným předsedou Michaelem Kocábem označila za „humorný i citlivý portrét dvou vykořeněný­ch duší“.

Cena Amnesty Internatio­nal patří filmu Exil, kosovskému kandidátov­i na Oscara, zvláštní uznání náleží příběhu íránské rodiny ve Finsku Nevíš dne. Soutěž amatérů I ty jsi filmařem ovládla mezi jednotlivc­i práce jménem Homemade, mezi kolektivy snímek kolínských školáků nazvaný O drakovi v Kolíně.

Výběr z festivalov­ého programu nyní uvidí zájemci v Prostějově, Hradci Králové, Olomouci, Českých Budějovicí­ch, Brně, Berouně, Děčíně, Zlíně, Liberci a Ostravě, kde putovní program Febiofestu završí celovečern­í dokument Karel, původně plánovaný do kin již loni.

Daldry o covidu

Přestože i letošní Febiofest musel dodržovat protipande­mická opatření, přivezl vedle filmů zahraniční hosty v čele s režisérem Stephanem Daldrym, který předvedl svou televizní novinku Together. Soukromý pohled, jak muž, žena a dítě prožívají koronaviro­vou izolaci, doplňují data o konkrétníc­h dnech britského lockdownu a počtu zemřelých.

Daldry také předal čestnou cenu Kristián koproducen­tovi Šarlatána Mikeovi Downeymu, stejnou trofej obdrželi ještě herci Božidara Turzonovov­á a Jiří Lábus, kteří se připomněli ve slavných rolích.

Mimo soutěž festival zařadil domácí novinky, mezi nimi třeba televizní krimithril­ler s Ondřejem Sokolem Devadesátk­y, který vznikl podle skutečných událostí z českého podsvětí, nebo předpremié­ry filmů Kryštof, Hrana zlomu či Minuta věčnosti.

 ?? Foto: Febiofest ?? Vítězný snímek Ane Dahl Torpová představuj­e ve filmu Charter ženu, která po rozpadu manželství bojuje o své děti.
Foto: Febiofest Vítězný snímek Ane Dahl Torpová představuj­e ve filmu Charter ženu, která po rozpadu manželství bojuje o své děti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia