MF DNES

Jen jeden Čech ze sta by měnil Bondův původ

-

PRAHA Agent 007 by měl zůstat bílým mužem, nejlépe s podobou Pierce Brosnana. Názor českého publika vyplynul z průzkumu společnost­i Nielsen Admosphere, uskutečněn­ého krátce před premiérou nejnovější bondovky Není čas zemřít.

Filmy s postavou Jamese Bonda má v Česku v oblibě více než třetina dotázaných, jenom sedm procent z nich nikdy žádnou bondovku nevidělo. Zatímco mezi muži má britský agent skoro padesát procent fanoušků, mezi ženami je to čtvrtina a ve věkové skupině od 35 do 44 let se těší větší přízni než u mladších nebo starších. Nejvíce lidí, kteří nikdy žádnou bondovku neviděli, je v nejmladší kategorii do 34 let.

Vede Brosnan

Ze sedmi herců, kteří se dosud v roli Jamese Bonda vystřídali, vítězí v Česku Pierce Brosnan. S náskokem vede u žen, kdežto muži jej uváděli zhruba stejně často jako Seana Conneryho, který celkově skončil druhý. Třetí příčka patří nynějšímu představit­eli Danielu Craigovi.

Jak by měla série pokračovat? Asi 17 procent Čechů se vyslovilo pro variantu, že by Craig v roli zůstal nadále. Třináct procent Čechů souhlasí, aby postavu Bonda ztvárnil někdo nový, typově však podobný minulým hercům. Osmi procentům by se líbil návrat některého z bývalých filmových Bondů, pouze čtyři procenta dotázaných by si přála, aby hrdina podstatně omládl. A co se týče spekulací o jeho zásadnější proměně, jen tři procenta by ocenila, kdyby se agentem 007 stala žena, a jediné procento by uvítalo herce jiné než bílé rasy. (spa)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia