MF DNES

Chatrná síť na dojíždějíc­í

Stavba záchytných parkovišť vázne. Parkovací dům v Nových Butovicích má roční zpoždění

- Matěj Nejedlý redaktor MF DNES

Každé ráno se do Klánovic sjíždějí auta z okolních obcí. Ucpávají ulice a hromadí se hlavně v blízkosti nádraží. Vlakem z Klánovic se totiž do centra Prahy cestuje jen necelých dvacet minut, což je oproti jízdě autem luxus. Auta dojíždějíc­ích ale logicky překážejí místním. parkoviště. Proti tomu se ovšem staví Klánovice. S odůvodnění­m, že by parkoviště přivedlo další auta, která se již na místní silnice nevejdou.

„Klánovické i újezdské ulice jsou už dnes v ranní špičce zcela přetížené a dalších několik stovek aut zatíží obec a zhorší zdravotní stav našich občanů. Parkovací domy nebo odstavná parkoviště sloužící jako přestup mezi autem a vlakem je třeba budovat mimo zástavbu, v našem případě například v Tuklatech nebo Rostoklate­ch,“sděluje starostka Klánovic Zorka Starčevičo­vá (Čas na změnu).

„Nejde to lusknutím prstu“

Současné vedení hlavního města na začátku mandátu slíbilo, že kapacita P+R vzroste na 12 tisíc aut, přičemž prvních slíbených 2 500 míst má vzniknout do konce volebního období. Na konci roku 2018 bylo v Praze 3 509 P+R míst. O rok později číslo vyšplhalo na 3 709, ale v následujíc­ím roce se zase snížilo, a to na 3 475 míst, což stále trvá.

V Nových Butovicích vyhlížejí stavbu pro takřka 380 parkujícíc­h aut už od loňského roku. Podle podkladů pro zrušené jednání dopravního výboru pražského zastupitel­stva z loňského března se parkovací dům v Nových Butovicích měl začít stavět v říjnu roku 2020, tendr však hlavní město vypsalo až v prosinci. „Proč došlo ke zdržení, bohužel nevíme. Přestože jsme magistrát urgovali, nedostali jsme odpověď. To je ale bohužel u současného vedení města normální,“komentuje situaci starosta Prahy 13 David Vodrážka (ODS).

Na magistrátu se nařčení brání a delší časové prodlevy přičítají přípravným procesům, které takovým stavbám předcházej­í. „Všichni bychom tu měli rádi lusknutím prstu nová záchytná parkoviště, ale potřebují nejdřív kvalitní přípravu, na které intenzivně pracujeme,“uvádí náměstek primátora a radní pro oblast dopravy Adam Scheinherr (Praha sobě).

Mimo jiné je podle něj potřeba vybrat místa, kde dávají P+R parkoviště skutečně smysl a řidiči u nich mohou pohodlně přestoupit na přímou tramvaj nebo metro a rychle se dostat do centra.

Černý Most ještě letos

V tomto týdnu pražští radní projednali také výkup pozemku Dopravního podniku hl. m. Prahy v Jinonicích do vlastnictv­í hlavního města. Jeho získání je nutné pro plánovanou dostavbu Radlické radiály v úseku Jihozápadn­í město – Smíchov a dočasně by mělo pomoci i s parkováním. „Schválili jsme výkup části pozemků pro Radlickou radiálu. Do té doby tam vznikne plošné P+R parkoviště pro 160 aut,“doplňuje Scheinherr.

A jak jsou na tom další plánovaná záchytná parkoviště? Koncem roku otevře město P+R na Černém Mostě o 880 místech, dle slov radního se pak příští rok začne stavět i na Opatově, kde přibude dalších 400 míst. Budovat se mají i další. „Na Zličíně a v Hostivaři projektuje­me parkoviště o 1 100 místech. Pokračujem­e také v práci na plošných P+R parkoviští­ch. Na začátku měsíce jsme začali stavět Hostivař 3 pro 78 míst a příští rok počítáme s P+R Lednická – Kyje. V přípravě jsou P+R v Čakovicích, Lipencích, Satalicích, Horních Měcholupec­h a v Uhříněvsi,“vyjmenováv­á radní pro dopravu.

Nyní je v metropoli 21 záchytných parkovišť P+R. Od letošního srpna se v Praze spolu s jízdním tarifem lístků na městskou hromadnou dopravu změnil také ceník P+R parkovišť. Z dosavadní dvacetikor­uny je to nyní padesát až sto korun. V takzvaných zónách 0 je parkování zdarma.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia