MF DNES

Vouchery pro turisty využilo 150 tisíc lidí

-

Turisticko­u kampaň V Praze jako doma, která má nalákat turisty do metropole, využilo letos a loni téměř 150 tisíc návštěvník­ů. Loni to bylo 73 tisíc a letos zatím 76 tisíc. Město nyní připravuje kampaň na podzimní a vánoční sezonu.

Turisté dostávají v programu za přenocován­í v hotelech speciální vouchery, na které sbírají za každou noc body využitelné pro vstup do pražských památek. Celkem je podle informací městské firmy Prague City Tourism (PCT) do programu zapojeno přes 300 ubytovacíc­h zřízení a přes 150 míst, kde

PRAHA

lidé mohou využít nasbírané body. V průměru turisté v hotelích stráví 2,3 noci, nejvíce bodů lidé „utratí“v zoologické zahradě, na Pražském hradu a v petřínské rozhledně. „Lze odhadovat, že ekonomický přínos programu dosáhl zhruba půl miliardy korun,“uvedl radní Prahy Jan Chabr (TOP 09).

Mezi památkami a dalšími atrakcemi, na které turisté dostanou slevu, jsou například pražské věže, tedy petřínská rozhledna s bludištěm, Staroměsts­ká radnice, mostecké věže Karlova mostu a další. Zapojeny jsou rovněž Národní muzeum,

Táhne hlavně zoo

Muzeum hlavního města, Galerie hlavního města nebo zoologická a botanická zahrada v Troji. Lidé se mohou se slevou vydat i do Království železnic nebo Muzea Karla Zemana.

Město a PCT podle radního nyní připravují podzimní kampaň cílenou na zahraniční turisty. Chabr dodal, že se Praha zaměří zejména na lidi mezi 30 a 55 lety a rodiny, které přijedou za kulturou. Cílovou skupinou naopak nebudou mladší lidé navštěvují­cí Prahu jako „večírkovou destinaci“.

V souvislost­i s vánoční sezonou

Chabr dále řekl, že město zatím počítá s pořádáním trhů, které dostane opět na starost firma Taiko. Loni se vánoční trhy kvůli pandemii nekonaly.

Turistický ruch letos v Praze oproti loňsku ožil. Podle posledních čísel Českého statistick­ého úřadu letos ve druhém čtvrtletí využilo služeb ubytovacíc­h zařízení v hlavním městě od dubna do konce června 252 427 lidí, což bylo meziročně o 90 procent více. Přibylo i nocí, které zde strávili. Jejich počet se zvýšil téměř o 120 procent na 530 906. (ČTK)

 ?? Foto: MAFRA ?? Nejvíce voucherů turisté utratili za návštěvu zoologické zahrady.
Foto: MAFRA Nejvíce voucherů turisté utratili za návštěvu zoologické zahrady.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia