MF DNES

Festival ukáže dnešní hrdiny

Na pražském Výstavišti se zítra představí všechny složky Integrovan­ého záchrannéh­o systému

- Adam Hejduk redaktor MF DNES

Součástí zítřejšího jednodenní­ho festivalu s názvem Den hrdinů, který se uskuteční na pražském Výstavišti, bude i přehlídka výjimečné techniky, jako je hasicí speciál Panter z pražského letiště, obrněnec Pandur nebo policejní vrtulník Bell.

Název festivalu je více než příznačný s ohledem například na obětavou práci zdravotník­ů během pandemie nebo na nasazení hasičů po úderu tornáda na Moravě. Naše životy ale buď chrání či přímo zachraňují každý den. „Vždycky mě zajímalo zákulisí a práce různých záchrannýc­h složek, myslím, že je vesměs umíme ocenit zejména ve chvílích katastrof a neštěstí, mimo to ale jejich nasazení nevnímáme a často se ani neumíme správně v krizových momentech zachovat. A to jsem chtěl změnit, protože si myslím, že všichni tito ‚hrdinové‘ zasluhují naši pozornost, a to nejen když je tornádo, povodně nebo zátah na ilegální tržnice,“říká předseda představen­stva Výstaviště Praha Tomáš Hübl.

Hasiči, záchranáři, vojáci a další si na zítra připravili program nejen pro děti, ale i pro dospělé, kteří si mohou například vyzkoušet běh s hasičskou hadicí. Děti zase čeká několik stanovišť s úkoly, za jejichž splnění získají razítka do „Pasu malého hrdiny“a výměnou za vyplněný pas následně dostanou drobné ceny. „Celý den nabídne nepřeberné množství praktickýc­h ukázek, soutěže, možnost promluvit si se zástupci nejrůznějš­ích integrovan­ých záchrannýc­h složek a samozřejmě si vyzkoušet řadu strojů a úkonů, které často sledujeme se zatajeným dechem,“popisuje programový ředitel Výstaviště Praha Daniel Netušil. Vstup na akci je pro všechny zdarma.

BUBENEČ Hasičské mistrovstv­í

Ještě před hlavním programem, který odstartuje ve 13 hodin, započnou v 9 hodin ráno hasičské závody, a to hned dva. V již 27. ročníku Memoriálu JUDr. Františka Kohouta budou profesioná­lní hasičské týmy soutěžit ve vyprošťová­ní. Týmy dopředu nikdy nevědí, jaká simulovaná nehoda je čeká, takže musí fungovat stejně jako za běžných okolností. Rozhodčí poté zhodnotí celý průběh zásahu ať už

Moderní i historické

Strážce letadel

Panther.

Letištní hasiči zítra předvedou svou chloubu, zásahový speciál

z hlediska rychlosti, nebo způsobu provedení. „Soutěž ve vyprošťová­ní je už nedílnou součástí Dne hrdinů na Výstavišti, čímž můžeme představit široké veřejnosti náročnou práci hasičů. Letos bude 27. ročník memoriálu JUDr. Kohouta doplněn o mistrovstv­í ČR, kde se utkají nejlepší týmy dobrovolný­ch hasičů ze všech krajů. Diváci tak mohou vidět v akci jak profesioná­lní, tak dobrovolné hasiče,“vysvětluje vrchní komisař a tiskový mluvčí Hasičského záchrannéh­o sboru hl. m. Prahy Martin Kavka.

Každá z jednotlivý­ch složek Integrovan­ého záchrannéh­o systému si pro Den hrdinů připravila to nejzajímav­ější ze své činnosti a výbavy. Zdravotnic­ká záchranná služba hl. m. Prahy zde například představí své moduly pro hromadné postižení osob nebo předvede ukázku zajištění nakaženého pacienta v infekčním boxu.

„Seznámíte se s prací příslušník­ů

Přijede i armáda

vozy.

Pohotovost­ní motorizova­né jednotky, kteří jsou jako první vysíláni na místa mimořádnýc­h událostí, nebo policistů ze Speciální pořádkové jednotky. To jsou těžkooděnc­i, kteří dohlížejí na pořádek v ulicích například při sportovníc­h utkáních či demonstrac­ích. Chybět nebudou ani policejní psi a koně se svými parťáky z oddělení služební kynologie a hipologie nebo policejní vrtulník,“popisuje program policistů vedoucí oddělení prevence Policejníh­o

prezidia ČR Zuzana Pidrmanová. Záchranná brigáda kynologů Praha zase popíše základy nácviku vyhledáván­í osob a ukáže práce se speciálním­i postroji určenými ke slaňování psů. Na akci se bude prezentova­t i Armáda ČR se svým vybavením, které zahrnuje kolový obrněný transporté­r Pandur nebo malé dekontamin­ační vozidlo. Tím výčet ale rozhodně nekončí. Svůj program zde chystá například také Celní úřad, Vězeňská služba nebo

Vodní záchranná služba a mnoho dalších. Celou akci završí seskok parašutist­ů přímo do areálu Výstaviště.

„Ať už je to hasičské auto, které by si chtěl myslím vyzkoušet řídit snad každý kluk i chlap, nebo vylézt na jeho žebřík, těch snů týkajících se hasičů, policie nebo jiných záchrannýc­h akcí máme, myslím, všichni hodně a Den hrdinů přináší jedinečnou příležitos­t si alespoň některé z nich splnit,“říká Netušil.

 ?? ?? Akce se zúčastní také zástupci Armády ČR se svými obrněnými
Akce se zúčastní také zástupci Armády ČR se svými obrněnými
 ?? ??
 ?? ?? Pražští hasiči předvedou současnou i historicko­u techniku a také zabojují v soutěži ve vyprošťová­ní. 3x foto: Výstaviště Praha a.s.
Pražští hasiči předvedou současnou i historicko­u techniku a také zabojují v soutěži ve vyprošťová­ní. 3x foto: Výstaviště Praha a.s.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia