MF DNES

Laver Cup poprvé bez otce Federera

Místo zavedených hvězd drží exhibici Medveděv či Zverev

- Stanislav Kučera tenisový reportér MF DNES

Zatímco premiérový ročník osobně propagoval v centru Prahy, nyní bude Roger Federer sledovat Laver Cup jen doma u televize. „Moc mě to mrzí,“smutní švýcarský tenisový fenomén.

Bez něj přichází exhibiční klání výběrů Evropy a Světa, které ode dneška do neděle obsadí bostonskou halu TD Garden, o svého zakladatel­e a největší hvězdu.

Chybět budou také Španěl Rafael Nadal a Srb Novak Djokovič.

Přitom právě unikátní deblové spolupráce členů Velké trojky platily v minulých vydáních Laver Cupu za jeho hlavní lákadla.

Před čtyřmi roky v Praze se vůbec poprvé v historii na jednu stranu kurtu postavili Federer a Nadal.

„Bylo tam hodně energie. Neuvěřitel­ný pocit a unikátní moment,“radoval se tehdy Nadal.

O rok později v Chicagu spojil Švýcar síly zase s Djokovičem.

Jenže letos bude účastníky jen obvolávat a ujišťovat se, že vše probíhá hladce.

„Samozřejmě jsem věděl, že jednou u toho nebudu, ale netušil jsem, že to bude už letos,“lituje dvacetinás­obný grandslamo­vý šampion, jenž se momentálně zotavuje po další operaci kolena.

Hrajeme za celý kontinent

Místo něj bude tým Evropy kapitána Björna Borga spoléhat třeba na čerstvého vítěze US Open Daniila Medveděva, světovou trojku Stefanose Tsitsipase či olympijské­ho šampiona Alexandera Zvereva.

„Nehrajeme tady jen za svou zemi, ale za celý kontinent. Už se nemůžu dočkat,“těší se ruský tenista na svou premiéru v soutěži, která nese jméno legendární­ho Australana Roda Lavera.

Její tři předchozí ročníky vždy ovládl tým Evropy, který i při absenci tria velmistrů poskládal ukrutně silnou sestavu. Všech šest jeho reprezenta­ntů figuruje v první desítce světového žebříčku.

„A proto myslím, že Evropa bude favoritem i letos,“říká Federer. „I když bez nás tří budou potřebovat nového lídra. Asi tu roli převezme Björn Borg jako super kapitán.“

Švýcarovy předpovědi bude chtít vyvrátit mužstvo Světa, jehož kádr tvoří američtí obři John Isner a Reilly Opelka, drobný Argentinec Diego Schwartzma­n či australský showman Nick Kyrgios.

„Snad se nám podaří předvést dobré představen­í a získat pro tým Světa první vítězství,“přeje si Felix Auger-Aliassime, coby světová jedenáctka nejvýše postavený zástupce družstva Johna McEnroea.

Unikátní formát i arény

Laver Cup už od premiéry v pražské O2 areně v roce 2017 neláká jen na prominentn­í tenisová jména, ale také na napínavý formát.

Každý den nabízí tři singlové zápasy a jednu čtyřhru, přičemž v pátek se za každé vítězství přičítá jeden bod, v sobotu dva a v neděli dokonce tři.

K celkové výhře musí jeden z týmů získat 13 bodů, za stavu 12:12 rozhoduje čtyřhra.

Unikátní zápolení bude moci sledovat zaplněná hala TD Garden s kapacitou téměř dvacet tisíc míst.

Bostonský stánek proslul jako domov hokejových Bruins či basketbalo­vých Celtics, teď v něm však na tři dny zvuk puků a obrouček vystřídá svištění tenisáků.

„Laver Cup je ještě lepší, když dorazí do velkých sportovníc­h měst, hlavně do těch, které mají tolik skvělých týmů,“líčí výkonný ředitel soutěže Steve Zacks. „Hráčům se to líbí. Rádi hrají na místě, které má takovou historii.“

Tyto parametry splňuje i chicagská aréna United Center, která tenisty přivítala před třemi lety.

V roce 2019 pak smetánku svého sportu sezval Federer k sobě domů do Ženevy, loni se akce nehrála vinou pandemie.

A příští rok zavítá do londýnské O2 areny.

Bude u toho v té době 41letý Federer, jehož společnost TEAM8 je hlavním iniciátore­m projektu?

Pokud se Švýcar z patálií s kolenem vyhrabe a ještě se vrátí na kurty, jistě se rád zúčastní. Vždyť v narážce na letošní nepřítomno­st si posteskl: „Kluci mi budou chybět, stejně jako atmosféra, fanoušci, povzbuzová­ní ostatních hráčů. Prostě všechno, co k Laver Cupu patří.“

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Soupeři Oba týmy na společném snímku s pohárem v Bostonu, o který budou ode dneška v TD Garden bojovat.
Foto: Profimedia.cz Soupeři Oba týmy na společném snímku s pohárem v Bostonu, o který budou ode dneška v TD Garden bojovat.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia