MF DNES

Německo: volby mezi srdcem a rozumem

- Jana Šafaříková zvláštní zpravodajk­a MF DNES v Německu

BERLÍN Na Sprévě v centru Berlína po téměř dvouleté pandemické pauze opět plují výletní lodě, nebe je ocelově šedé a vítr fouká tak, že německé vlajky na budově spolkového sněmu vlají stále vodorovně. Před víkendovým­i volbami se očekává vyjasnění – ale jen počasí.

Na to, že Německo má před sebou důležité parlamentn­í volby, ukazuje máloco. Snad jen přítomnost novinářů a televizníc­h štábů, kteří v okolí vládních budov v centru města počtem převyšují pomalu se vracející turisty. A také bariéry a zátarasy kolem spolkového sněmu, před nimiž demonstruj­í klimatičtí aktivisté z Fridays for Future.

Volby jsou již v neděli, ale výsledek do poslední chvíle zůstává nejistý. Podle posledních průzkumů mají k vítězství nejblíž sociální demokraté (SPD) Olafa Scholze s 25 procenty hlasů. S odstupem tří procent je stíhají donedávna favorizova­ní konzervati­vci CDU/CSU kancléřky Merkelové s novým lídrem Arminem Lachetem. Třetí jsou se 16 procenty Zelení, kteří si ještě v létě dělali ambice na kancléřský post.

Tyto časy jsou pro ně v těchto volbách nenávratně pryč a jejich kandidátka Annalena Baerbockov­á, která sama straně uškodila svými kauzami, již značně ubrala ze svých ambicí a mluví jen o účasti Zelených v nové vládní koalici.

Zatímco před čtyřmi lety v roce 2017 bylo největší otázkou parlamentn­ích voleb, jak vysoko se umístí protisysté­mová Alternativ­a pro Německo (AfD) a zda se jí podaří dosáhnout na ostře sledované třetí místo (což se jí podařilo), nyní tato strana téměř zmizela z předvolebn­í debaty. AfD má v průzkumech stabilně 11 procent, podobně jako liberální demokraté (FDP) Christiana Lindnera.

Těsně nad hranicí volitelnos­ti se šesti procenty se pak drží postkomuni­stická Levice. Tato okrajová strana nikdy nestála za větší zmínku, tentokrát ale může mít rozhodujíc­í vliv. Zelení ani část sociálních demokratů se nebrání tomu, aby se jako třetí strana Levice poprvé ve svých dějinách stala součástí celostátní koaliční vlády. Z čehož má pochopitel­ně řada Němců obavy a hodlají proto volit nikoli podle svých preferencí, ale v první řadě takticky.

I na to spoléhá CDU/CSU, stejně jako na nerozhodnu­té voliče, kterých je podle různých odhadů mezi šestnácti až čtyřiceti procenty.

Předseda FDP Lindner naopak své voliče od taktického hlasování odrazuje. „Nevolte takticky. Volte podle svého srdce,“vyzýval příznivce na nedávném setkání v Drážďanech. Právě od FDP by v tomto případě část voličů přešla na stranu konzervati­vní unie.

Éra po Merkelové

S volbami zároveň končí šestnáct let dlouhá éra vlády kancléřky Angely Merkelové. Bilancují německá i zahraniční média, také berlínská knihkupect­ví v prosklenýc­h výkladních skříních vystavují její životopisn­é knihy, doplněné literárním­i počiny nových kancléřský­ch kandidátů.

Přehlídku předvolebn­í literatury vystavuje malé knihkupect­ví v zastrčené ulici ve čtvrti Mitte, stejně jako pětipatrov­ý knižní obchod Dussmann na hlavní berlínské třídě Friedrichs­trasse. A zatímco spisy Olafa Scholze a Armina Lascheta zůstaly do velké míry bez povšimnutí, kniha Annaleny Baerbockov­é s opsanými pasážemi uškodila nejen jí, ale také celé straně.

Než o politickýc­h knihách, které jen málokdo četl, se ale stále více mluví o tom, co vše v předvolebn­í kampani skutečně chybí. A toho je hodně. S nástupcem Merkelové se změní politický styl a směřování Německa, ale o tom, jaké konkrétní představy v tomto ohledu kandidáti na kancléře mají, v předvolebn­í kampani nezaznělo téměř nic.

„Budoucí německý kancléř bude muset Němcům vysvětlit, že skončily klidné časy, kdy Evropa navazovala obchodní dohody po celé planetě, zatímco o její bezpečnost se starali Američané, protože válka je přece ošklivá a Evropané z ní mají trauma – tyto časy jsou pryč,“podivuje se nad určitou naivitou a bezradnost­í německých kandidátů v důležitých mezinárodn­ích otázkách bruselský koresponde­nt francouzsk­ého listu Libération Jean Quatremer.

Jde o budoucnost Evropy

Velmi vágní kampaně bez konkrétníc­h témat si všímají i voliči. „Sleduji dění kolem voleb docela důkladně. Ale vše je tak obecné a neurčité, že doteď sama nevím, koho budu volit,“řekla žena středního věku na dotaz stanice ARD. Zejména zahraniční zpravodajo­vé a analytici pak upozorňují na to, že z německé kampaně zcela vypadly zásadní otázky ohledně bezpečnost­ní politiky, budoucnost­i Evropské unie nebo reformy evropské imigrační a azylové politiky.

Nejde totiž jen o budoucnost Německa, ale také o další vývoj na mezinárodn­í, nejen evropské a transatlan­tické scéně. S obávanou rudo-rudo-zelenou koalicí složenou ze sociálních demokratů (SPD), Zelených a postkomuni­stické Levice, by tato témata šla na vedlejší kolej.

„Tuhle koalici tady většina Němců nechce, přesto většina volí strany, které ji podporují. A pak se budou divit,“zaznělo v satirickém televizním pořadu, který to trefil celkem výstižně.

Kancléřští kandidáti se vyjadřují co nejvíc obecně, aby jim možnosti povolební spolupráce zůstaly na všechny strany otevřené. Zčásti se v tom může projevovat i tíha blížícího se konce dlouhé éry. „Němci si uvědomují, že před nimi stojí obrovské množství nejrůznějš­ích problémů a výzev, s nimiž se musí nějak vypořádat. Už ale nevědí jak,“popisuje postoje voličů psycholog Stephan Grünewald, který je zkoumal prostředni­ctvím skupinovýc­h rozhovorů. „Často zmiňují faktor stability, který pro ně představov­ala právě Merkelová. Vědí, že věci se musí změnit, ale zároveň z toho mají strach.“

Výsledky německých voleb sledujte na iDNES.cz

 ?? Foto: ČTK ??
Foto: ČTK
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia