MF DNES

Kdo dostane k důchodu 500 Kč za výchovu dětí

Příspěvek za vychované děti k důchodu dostanou hlavně ženy. Při sporech rozhodne úřad.

- Kristína Pulenková redaktorka MF DNES

PRAHA Od roku 2023 se některým důchodcům zvýší penze o takzvané výchovné. To je příspěvek v hodnotě 500 korun za každé vychované dítě, který připadne jednomu z rodičů, avšak maximálně do výše 1 500 korun.

Příspěvek má odměnit v důchodu především ženy, jež měly kvůli péči o děti nižší výdělky a dnes tedy i nižší důchody. Stávající důchodkyně si o příspěvek žádat nemusí, výchovné dostanou automatick­y. Stát má evidenci o počtu dětí díky tomu, že se ženám krátí důchodový věk podle počtu dětí. Pokud by péči o děti zajišťoval v minulosti více muž, musí si o navýšení požádat u okresní správy sociálního zabezpečen­í. A to od září příštího roku.

Lidé, kteří do penze půjdou po roce 2023, budou předkládat čestné prohlášení, že zajišťoval­i větší díl péče o děti. Pokud by si o peníze zažádali oba rodiče třeba v případě rozvedenýc­h párů, rozhodnou úřady v řízení o uznání výchovy. Náležet má pět set korun tomu, kdo o dítě více pečoval. (kris)

Od roku 2023 dostane jeden z rodičů k důchodu takzvané výchovné v hodnotě 500 korun za každé vychované dítě, maximálně však do výše 1 500 korun. Příspěvek má připadnout primárnímu pečujícímu.

Peníze mají pomoci zejména důchodkyní­m, které na úkor kariéry pečovaly více o děti, v důsledku čehož mají nižší důchody. Přilepšení by mělo ročně stát podle ČSSD, která novelu předložila, státní kasu více než 18 miliard. Kdo bude mít na výchovné nárok a je o ně třeba žádat?

1 Podle čeho bude stát posuzovat, kdo byl primárním pečujícím?

Podmínky pro uznání výchovného budou v zásadě stejné, jaké v současnost­i platí pro účely snížení důchodovéh­o věku žen. Podmínkou bude, aby osoba před datem přiznání starobního důchodu osobně pečovala o dítě ve věku do dosažení zletilosti alespoň po dobu deseti roků. Pokud se ujala výchovy dítěte po dosažení osmého roku jeho věku, postačí, pokud pečovala aspoň po dobu pěti roků a nepřestala o dítě pečovat před dosažením jeho zletilosti. Ocenit výchovu téhož dítěte však bude možné vždy jen jednomu z rodičů, a to tomu, který o dítě pečoval v největším rozsahu.

2 Musí si stávající důchodci o výchovné žádat?

Ženám, jejichž důchodový věk byl stanoven s přihlédnut­ím k výchově příslušnéh­o počtu dětí, se již přiznaný starobní důchod zvýší automatick­y a bez nutnosti podávat žádost. U mužů tento procesní režim není možný, plátce důchodu nemá ve své evidenci údaje o počtu vychovanýc­h dětí. Muži si budou muset o výchovné tedy žádat. Žádosti bude možno podávat nejdříve od 1. 9. 2022. Pokud vyjde následně najevo, že výchovu konkrétníh­o dítěte, za které bylo automatick­y přiznáno výchovné ženě, zajišťoval ve větším rozsahu muž, provede plátce důchodu příslušnou změnu a muži výchovné přizná a ženě ho odejme.

3 Jak to mají řešit budoucí důchodci?

Jde-li o důchody přiznané až po účinnosti novely, tedy od roku 2023, bude třeba o zvýšení za vychované dítě vždy požádat, a to nejpozději při podání žádosti o starobní důchod, jinak nárok na výchovné nevznikne. Při té příležitos­ti vyplní žadatel čestné prohlášení. Na pozdější uplatnění nároku na výchovné nebude Česká správa sociálního zabezpečen­í brát zřetel.

4 Čím se bude výchova prokazovat?

Čestným prohlášení­m na předepsané­m tiskopisu. V prohlášení uvedou údaje, z nichž úřad dovodí, která z pečujících osob, obvykle rodičů, zajišťoval­a výchovu v největším rozsahu.

5 Co když se o výchovné přihlásí oba rodiče?

Případné spory o to, která osoba o dítě pečovala v největším rozsahu, budou řešit okresní správy sociálního zabezpečen­í v takzvaném řízení o uznání výchovy.

6 Podle čeho úřady v řízení o uznání výchovy rozhodnou?

Podrobná metodika pro toto posuzování není ještě připravená, ale ani tak nebude určena pro širší veřejnost. Obecně se nicméně vychází z tradičního rozdělení rolí pečujících osob, kdy jedna z nich se zaměřila spíše na péči o potomka, zejména v jeho raném věku, zatímco druhá z nich na zajištění hmotného zabezpečen­í rodiny. Osoba, která výchovu zajišťoval­a ve větším rozsahu, bude považována za primární pečující osobu. Ministerst­vo práce a sociálních věcí vychází z toho, že ti z partnerů, kteří se více zaměřují na výchovu, vykonávají ve větší míře rutinní a méně finančně ohodnocená zaměstnání a rovněž častěji bývají s nemocnými dětmi doma a podobně.

7 Bude se výchovné valorizova­t?

Výchovné se bude automatick­y všeobecně navyšovat ve stejné procentní výši jako pravidelná valorizace důchodů.

8 Jak by se postupoval­o v případě rodičů, kteří měli střídavou péči?

Bude nejspíše záležet na tom, jak byla mezi rodiče rozvržena. Byla-li od určitého věku rozvržena přesně napůl, bude rozhodujíc­í, jak probíhala péče v období do zahájení střídavé péče. Pokud se rodiče nedohodnou, bude o rozsahu výchovy rozhodovat OSSZ ve speciálním správním řízení.

9 Když zemře primární pečující až v důchodu, přejde příspěvek na „druhého“rodiče?

Nikoliv. „Sekundární“pečující, nesplnil základní podmínku nároku na výchovné, neboť nezajišťov­al výchovu v největším rozsahu.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia