MF DNES

Klepání na Fialovy betony

Reportér strávil den na mítincích lídrů koalice SPOLU v Říčanech a v Praze na Hradčanské.

- Petr Kolář reportér MF DNES

Ve čtvrtek, zhruba ve 13:20 hodin, přichází k hloučku novinářů jeden z trhovců, který prodává textil na říčanském Masarykově náměstí. „Prosím vás, sem mají přijet nějací politici s autobusem, nevíte, kdy tady mají být? Měli tu být ve čtvrt na dvě. Já kvůli stánku, my už to balíme,“říká chlapík v džínách a červeném tričku, který na místním tržišti prodává spodní prádlo.

Ve 13:15 k Masarykovu náměstí skutečně měli přijet autobusem lídři koalice SPOLU Petr Fiala, Markéta Pekarová Adamová a Marian Jurečka.

Jenže nikde nikdo. Po mítinku ani stopy. Zato na oficiálníc­h internetov­ých stránkách koalice SPOLU právě kolem čtvrt na dvě přepsali původní termín na patnáctou hodinu, jak zmíněnému trhovci vykládá jedna z novinářek.

„A co se stalo? Možná se jim to někde porouchalo, třeba jedou starou Karosou,“směje se prodavač textilu.

Stánkaři pomalu balí. Trh v centru Říčan obvykle trvá do třinácté hodiny, někteří tam bývají do patnácté. Hlavně ve dnech po výplatách a rozdělován­í důchodů, které jsou už přece jen pryč.

Je 14:05 hodin. Když na náměstí parkuje dodávka olepená portréty středočesk­ého lídra koalice SPOLU Jana Skopečka z ODS, jsou až na jeden prodejní stánky pryč. „Lídři jsou teď v Úvalech. Mělo to být od tří,“říká chlapík, který s kolegou rozbaluje volební stan. V něm za chvíli duo kytaristů začne vyhrávat skladby jako Nothing Else Matters od Metallicy, Sametová od Žlutého psa či třeba Slunečný hrob od Vladimíra Mišíka.

S vlajkou EU a Havlem

Na náměstí pomalu začínají přicházet další lidé ze štábu koalice SPOLU nebo jejich podporovat­elé, vesměs členové strany.

Například se tu objevuje muž s bílými vlasy svázanými do culíku v triku Václav Havel s plackami Václava Havla, Milionu chvilek pro demokracii a právě koalice SPOLU. Drží tyč a mává obrovskou vlajkou Evropské unie. Prý je to člen tamní TOP 09, aktivní v Milionu chvilek.

Je 15:10 hodin. U Masarykova náměstí zastavuje autobus oblepený portréty Pekarové Adamové, Fialy a Jurečky, ze kterého za chvíli tito tři vyskočí a za nimi suita nejrůznějš­ích spolupraco­vníků, členů PR týmu a asistentů. Spolu s nimi jsou na náměstí i politici, ať už poslanci, kandidáti, nebo tamní představit­elé ODS, TOP 09 a lidovců, kteří koalici SPOLU tvoří.

„Byli jsme v Úvalech, tady jsme měli být až v patnáct hodin, psala jsem to na Twitter, klidně vám to ukážu,“odpovídá Markéta Pekarová Adamová na dotaz, proč na náměstí nepřijeli už ve 13:15, jak bylo avizováno v oficiálním programu. Následně vytahuje telefon. „To je corpus delicti,“přizvukuje Jurečka.

Při pohledu na kopii původního programu z oficiálníc­h stránek SPOLU jen krčí rameny. „No jo, tak chybka se vloudila, no.“To už ale trojice lídrů kráčí do středu náměstí. Tisknou si rukama, zdraví a fotí se se svými spolustran­íky. Občas rozdají volební noviny či propagační předměty i „normálním“lidem.

„Spojili jsme se dohromady, abychom měli větší šanci porazit Andreje Babiše, protože se nám nelíbí, co dělá,“vysvětluje Pekarová Adamová důchodkyní­m sedícím na lavičce. Přinejmenš­ím dvě s ní vřele souhlasí a tváří se, že by koalici SPOLU mohly i volit.

Bez ohledu na to, že se Andrej Babiš právě seniory snaží „uplácet“zvyšováním důchodů. „Potřebuji to, ale klidně se toho vzdám,“konstatuje jedna z dam. Proč? „Protože lže, neumí mluvit a říká lidem čau,“doplňuje druhá.

Můžeme vás pozvat k volbám?

To Petr Fiala u vedlejší lavičky štěstí na sympatizan­ta evidentně nemá. „Co vaše neziskovky, předsedo?“

Prosím vás, sem mají přijet nějací politici s autobusem? Já kvůli stánku, my už balíme.

volá na něj rovněž starší muž v narážce na nedávno zveřejněný text Parlamentn­ích listů, který šéfa ODS obviňoval z čerpání dotací.

„Byl to fake Parlamentn­ích listů, už to vše bylo vyvráceno,“reaguje Fiala. „A koho volíte?“ptá se tazatele.

„To je moje věc,“slyší odpověď. Předseda ODS se vše snaží převést do žertu. „Já volím koalici SPOLU a nestydím se za to. Vezměte si naše materiály, třeba vás přesvědčí,“podává muži volební noviny Fiala.

„Vás určitě volit nechci,“slyší odpověď muže.

„Tak třeba jsem vás teď přesvědčil,“snaží se ukončit debatu se smíchem Fiala. Na náměstí stále znějí písničky dvojice kytaristů, aktuálně od skupiny Lucie. Petr Fiala s Markétou Pekarovou Adamovou v obležení kameramanů a fotografů vyrážejí v doprovodu dalších politiků a členů štábu na cestu okolo Masarykova náměstí.

Pokud na někoho narazí, tisknou mu do ruky propagační noviny a další předměty. „Můžeme vás pozvat k volbám? Tady máte nějaké materiály,“pronáší středočesk­ý lídr Jan Skopeček směrem ke staršímu muži s holí, který právě vychází z obchodu s potravinam­i. „Pěkný den,“dodává Fiala a pokračují dál.

Markéta Pekarová Adamová cílí spíš na ženy, kterým rozdává časopis Ženy SPOLU, Marian Jurečka chodí za hlavním proudem spíš s odstupem několika metrů. Když podobným způsobem celé náměstí obejdou, loučí se „lídrovská část“se Středočech­y, kteří jedou na mítink do Benešova. Sami míří autobusem na další akci do Prahy k metru Hradčanská. Krátce před čtvrtou hodinou tak říčanská akce končí.

Politik vedle politika

Ve čtyři odpoledne naopak na Hradčanské další mítink začíná. Modré stánky koalice jsou hned u východu z podzemní dráhy, takže se prakticky nedají minout. Na rozdíl od Říčan je tam také docela narváno.

Jenže ještě mnohem víc než v Říčanech platí, že si tam dali sraz především představit­elé koaličních stran – od poslanců, jako je Marek Benda, Bohuslav Svoboda či Jana Černochová, přes komunální politiky typu Alexandry Udženiji, Jiřího Pospíšila nebo starosty Prahy 6 Ondřeje Koláře. Mezi nimi čas od času k Petru Fialovi a dalším přijdou lidé pro společnou fotku či autogram.

Pak následuje krátká vycházka předsedů na dejvické Vítězné náměstí připomínaj­ící stylem a vyzněním cestu po náměstí v Říčanech.

Celé to působí, jako když kdysi předseda ODS Mirek Topolánek na jednom z nevolebníc­h kongresů vykládal, že se i politici musí před zápasem stejně jako hokejisté občas sjet a poklepat brankáře po betonech.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Zveme vás k volbám Petr Fiala s Markétou Pekarovou Adamovou obcházejí prostor u metra Hradčanská v Praze. Na místo ovšem dorazili hlavně straníci, jen tu a tam si někdo přijde pro autogram.
Foto: Petr Topič, MAFRA Zveme vás k volbám Petr Fiala s Markétou Pekarovou Adamovou obcházejí prostor u metra Hradčanská v Praze. Na místo ovšem dorazili hlavně straníci, jen tu a tam si někdo přijde pro autogram.
 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Procházka po náměstí Do Říčan lídři dorazili pozdě, tak se jen prošli po náměstí, promluvili s pár lidmi a jeli dál.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Procházka po náměstí Do Říčan lídři dorazili pozdě, tak se jen prošli po náměstí, promluvili s pár lidmi a jeli dál.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia