MF DNES

Ossis a Wessis vybírají i po třiceti letech jinak

-

BERLÍN Německo si letos v říjnu připomene 31 let od svého znovusjedn­ocení. Vrcholní politici včetně dosluhujíc­í německé kancléřky Angely Merkelové sice pochvalně hodnotí srůstání západní a východní části země, přesto uznávají, že vzájemné rozdíly i po třech desetiletí­ch zůstávají.

Odlišnosti jsou patrné nejen v demografic­kých a hospodářsk­ých ukazatelíc­h, ale i ve volbách. Na východě jsou totiž oproti západu výrazně silnější radikální strany, jakou jsou protiimigr­ační Alternativ­a pro Německo (AfD) a postkomuni­stická Levice.

Zatímco v březnových volbách do regionální­ch sněmů v západoněme­ckých spolkových zemích Bádensko-Württember­sko a Porýní-Falc nikdo neočekával výraznější úspěch AfD, před červnovými zemskými volbami v Sasku-Anhaltsku nebyl do poslední chvíle vyloučen souboj o vítězství mezi ní a Konzervati­vní unií (CDU). Ten se nakonec nekonal a AfD s 22,5 procenta hlasů skončila druhá. Takto vysoký počet hlasů je pro AfD na západě Německa těžko představit­elný.

Podobné je to i v případě postkomuni­stické Levice, která v zemských sněmech v Porýní-Falci a v Bádensku-Württember­sku zastoupena není, v Sasku-Anhaltsku získala 11 procent.

„Na východě je oproti západu mnohem více lidí, kteří nemají vůbec žádné vazby ke stranické příslušnos­ti. Je tam velký nepoměr,“řekla v rozhovoru se zahraniční­mi koresponde­nty německá politoložk­a Andrea Römmeleová z berlínské vysoké školy Hertie School.

Na stejný problém poukazuje i šéf výzkumného institutu Infratest dimap Nico Siegel, podle kterého užší vztah ke stranám mají především starší lidé.

„Což je logické. Když se někdo narodil v roce 1950 nebo 1940 a poté žil v někdejší Německé demokratic­ké republice, tak mu bylo 39 nebo 49 let, když padla zeď,“říká s tím, že blízkost k politickým stranám si lidé vytvářejí od mládí. Kvůli náročné společensk­o-hospodářsk­é transforma­ci východu po znovusjedn­ocení si obyvatelé prošli složitým obdobím.

„Společnost na východě samozřejmě za tou západní stále ještě hospodářsk­y zaostává,“řekla Römmeleová o dalším faktoru, který volební chování významně ovlivňuje. (ČTK)

Na východě je oproti západu mnohem více lidí, kteří nemají vůbec žádné vazby ke stranické příslušnos­ti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia