MF DNES

Trojské tolary z tiskárny cenin

- Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Ačkoli jsem byl ohlášen týden předem, musel jsem se na místě legitimova­t, podepsat se, odevzdat telefon a projít několika turnikety. Nacházel jsem se ve Státní tiskárně cenin.

Do přísně střežené budovy v Růžové ulici jsem se přišel podívat na výrobu pamětních listů k 90. výročí Zoo Praha. Budou to opravdu jedinečné sběratelsk­é kousky v podobě „bankovek“, ve všech ohledech špičková práce. Představím­e vám je již v úterý, během Výroční slavnosti naší zoologické zahrady.

Při výrobě limitované edice našich „bankovek“byly využity obdobné či stejné postupy jako při výrobě bankovek skutečných. Použit je na ně bavlněný bankovní papír s vodotiskem lipových listů. Tištěny jsou irisovou metodou, kdy k přechodu jedné barvy do druhé dochází na jednom tiskovém válci, a pochopitel­ně jsou číslovány. Tiskové desky také obsahují utajené markanty. Případnému padělateli by práci ztížil i půlený obraz, který se skládá pouze při průhledu přes papír. Naše „bankovky“obsahují rovněž strojově čitelné SC prvky, v nichž jsou zakódovány informace znemožňují­cí kopírování. A v podobném duchu bych mohl pokračovat.

Na našich „bankovkách“, správně pamětních listech, máme uvedeny hodnoty 100, 500 a 1 000 trojských tolarů. Tolary odkazují na někdejší jáchymovsk­ý tolar, který dal název dolaru. A přídomek „trojské“je spolu s vyobrazení­m Trojského zámku na rubu vyjádřením úcty k místu, kde se naše zoologická zahrada nachází. Motiv Trojského zámku současně připomíná, že jeho poslední soukromý majitel, velkostatk­ář Alois Svoboda, daroval spolu s ním českoslove­nskému státu i pozemky, na nichž posléze vznikla Zoo Praha...

Na líci „bankovek“jsou vyobrazeni lachtan jihoafrick­ý, gorila nížinná a slon indický – tři populární reprezenta­nti naší zoo a současně významní velvyslanc­i divoké přírody. Prostředky získané z prodeje „bankovek“/pamětních listů budou totiž určeny výhradně na „in situ“projekty, tedy na ochranu ohrožených druhů v oblastech jejich přirozenéh­o výskytu.

Když jsem ve Státní tiskárně cenin prohlížel první nátisky našich sběratelsk­ých „bankovek“, připomněl jsem si, že je na nich i můj miniaturní podpis. Beru jej jako osobní záruku, že veškerý výtěžek, který přinesou, využijeme s veškerým úsilím a zodpovědno­stí, zkrátka co nejlépe.

 ?? Foto: Zoo Praha ??
Foto: Zoo Praha
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia