MF DNES

Sobotní zápisník z Malé Strany

- Miroslav Korecký

● Evakuace padlých politiků, ne nepodobná té z Afghánistá­nu, nastane až po sečtení výsledků voleb, ale prozíravěj­ší nečekají. Potápějící se ČSSD ještě před volbami posadila do vedení NKÚ dalšího svého poslance, Romana Sklenáka. Úřad tak potvrdil pověst odkladiště vysloužilý­ch politiků: ČSSD tam už má prezidenta Kalu, ODS exposlance Horníkovou, Beznosku, Hrnčíře a Reisiegela, ANO Procházku, KSČM Koníčka a SPD Šmucra. V tom, jak své lidi upíchnout do lukrativní­ch křesel, byla ostatně ČSSD vždy moc dobrá. Aktuálně její lidé drží kromě vedení NKÚ také Ústavní soud (Rychetský), ČNB (Rusnok), ombudsmana (Křeček), Správu státních

hmotných rezerv (Švagr), patnáct let drželii antimonopo­lní úřad (Pecina a Rafaj) a další. Snad ta jedna volná ambasáda pro Jana Hamáčka ještě zbude. ● Šéf KSČM Vojtěch Filip napomenul soudruhy ve straně, již mu vyčítají spolupráci s Babišem, že „nemají dialektick­ý materialis­mus a marxismus dost nastudovan­ý“, a doporučil jim číst Leninovu knihu Dětská nemoc levičáctví v komunismu.

Má pravdu, je to tam! „Vítězství avantgardy v revoluci není možno splnit bez vymýcení levého doktrinářs­tví. Celá historie bolševismu oplývá případy lavírování a kompromisů s jinými, i buržoasním­i stranami,“napsal vůdce proletariá­tu. Takže je to jisté: i Vladimír Iljič by dnes spolupraco­val s Babišem. Škoda, že nekandiduj­e. ● Lídři málo vyhraněnýc­h stran jsou teď před volbami ve všech rozhovorec­h týráni otázkou, zda jsou vlastně pravice, anebo levice. A obvykle kličkují jako zajíci – Ivan Bartoš: nejsme ani pravice, ani levice, Robert Šlachta: jsme spravedliv­ý střed… Proto pro jistotu Malý předvolebn­í překladový slovníček, heslo „levičák“: Tvrdí-li vám někdo, že není ani pravičák, ani levičák, je to vždycky a bez výjimky levičák! (A fakt to teď nekompliku­jme tím, že i ten, kdo se dušuje, že je pravičák, bývá nezřídka čistokrevn­ý levičák.)

● Lidovecký hejtman na jižní Moravě Jan Grolich to schytal, když natáčení volebního spotu Marie Jílkové prošpikova­l trochu nekorektní­mi vtípky typu „na ženskou dobrý“nebo „má krátké vlasy, ale nenechte se zmást, je to žena“. Království za každého vtipného politika v té naší strašné nudě! A mimochodem – Grolich by byl výborný předseda KDU-ČSL, o parník lepší než těch několik posledních.

● Je to jako se slavným Godwinovým zákonem: „Pravděpodo­bnost, že se v diskusi objeví porovnání s Hitlerem, se s růstem délky diskuse blíží jedné.“A stejně tak v každé diskusi dříve nebo později někdo vytáhne Sofiinu volbu. Tentokrát se do asi nejpitoměj­ší metafory chytila poslankyně ČSSD Kateřina Valachová a šlo tam jako vždy o osudově trýznivou věc – jak se zvýší platy učitelů.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia