MF DNES

Komiks Spirála nabízí znechucení, děs, soucit, dojetí

- Jindřich Göth redaktor MF DNES

Japonsko, manga, horor. Tři slova stačí, aby člověk jen trochu znalý věci tušil, co jej při otevření kompletníh­o vydání komiksové série Spirála scenáristy a kreslíře Džundži Itóa čeká.

Děsy si neseme v sobě

Na druhé straně, na japonský přístup k věci si asi nikdy nelze úplně zvyknout, zvláště pokud jde právě o horory. Spirála totiž nahání „divnou“hrůzu. Ne že byste se při čtení potili hrůzou, spíš vám bude hodně nepříjemně a na určité věci, které jste předtím považovali za samozřejmé a nedůležité, se začnete dívat trochu jinýma očima. A začnou vás děsit.

Kniha je rozdělená na několik samostatně fungujícíc­h povídek, které jsou však volně propojeny hlavními postavami, maloměstem, v němž se všechny ty podivnosti a zvrácenost­i proti přírodě a zdravému rozumu odehrávají, a také ústředním motivem spirály.

Nekonečnos­t, prakticky dokonalý tvar, závrať, vír... Itó zkoumá všechny možnosti, jak by s její pomocí navodil intenzivní pocit děsu a znechucení. Nezastaví se prakticky před ničím včetně tělesných de- a transforma­cí, za které by se nestyděl ani režisér David Cronenberg. Na začátku každé povídky nastaví výchozí situaci a pak už jen s chladným odstupem sleduje spirálu podivných a hrůzných událostí.

Působivost Spirály je založena na tom stejném, čím japonská verze filmového hororu Kruh poráží americký remake. Jde o jakousi civilní všednodenn­ost. Nikdo dopředu halasně nevytrubuj­e „pozor, přijde horor, teď byste se měli bát“. Znepokojen­í

a strach zde pramení ze střetu běžných událostí a nevysvětli­telného zla, které však hlavní postavy často přijímají s odevzdanos­tí. Jako kdyby tušili, že bojovat s ním příliš nemá cenu.

Tedy žádné „jeden za všechny a všichni za jednoho dáme bubákovi co proto“, ale klinicky přesná studie nejtěžších nočních můr, které si člověk chtě nechtě nosí s sebou. Další devizou jsou přesně vykreslené charaktery a vztahy mezi nimi.

Romeo, Julie a strach

Povídka Propletené duše je variací na věčný příběh zapovězené lásky, který se stále vrací už od dob Romea a Julie. Itó si klade otázku, co by se stalo, kdyby se duše dvou nešťastně zamilovaný­ch opravdu propojily navěky, a v odpovědi nechává rozeznít celou paletu emocí – počáteční zděšení záhy vystřídá smutek i soucit.

A na téhle škále se pohybuje prakticky v celé knize. I nejdrastič­tější scény jsou nevyhnutel­ným vyvrcholen­ím předchozíc­h událostí a rozhodně se nedějí jen proto, aby se výtvarník Itó mohl vyřádit v zobrazován­í vyšinutých výjevů, které se vzpírají přírodě i stvořiteli.

Že na takové věci má opravdu talent, je jasné už jen z letmého prolistová­ní. Spirála si však zaslouží opravdu bedlivou pozornost a pečlivé čtení. Pod hororovou ulitou se toho totiž skrývá mnohem víc.

Můžeme to celé brát třeba jako varovnou metaforu brzkého konce světa v podobě, v jaké jej známe. Motiv spirály přímo vybízí číst jej jako symbol něčeho, co bude velmi záhy a nevyhnutel­ně pohlceno sebou samým.

 ?? ?? Divná hrůza Džundži Itó svými komiksovým­i obrázky způsobí, že se i na samozřejmé věci budete dívat jinýma očima. Repro: komiks Spirála
Divná hrůza Džundži Itó svými komiksovým­i obrázky způsobí, že se i na samozřejmé věci budete dívat jinýma očima. Repro: komiks Spirála

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia