MF DNES

Mobilní očkování využilo přes tisíc lidí

-

Zdravotníc­i v prostorách pražského mobilního očkovacího místa zatím naočkovali proti covidu-19 asi 1 200 lidí. Poslední zastávka očkovacího autobusu bude na prostranst­ví u stanice metra Letňany. Autobus tam zastaví dnes. Mezi zdravotník­y podávající­mi vakcínu zájemcům bude tentokrát i primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti).

„Od prvního výjezdu očkovacího autobusu na plánovanou trasu hovořila jeho posádka o tématu očkování se stovkami obyvatel pražských městských částí. Své poslání autobus splnil. Díky němu se dařilo potírat dezinforma­ce, které se kolem očkování šíří. Příjemným benefitem je i 1 200 osob, které se přímo v autobuse nechaly naočkovat,“uvedl primátor Hřib.

Očkovací autobus poprvé vyjel v polovině letních prázdnin. První zastávkou byla zoologická zahrada v Troji. V dalších dnech autobus stavěl na náplavkách u Hořejšího a Rašínova nábřeží, na Olympijské­m festivalu ve Stromovce, na pražském Výstavišti a na dalších lokacích.

Proti dezinforma­cím

Autobus měl za úkol i šíření osvěty o očkování mezi lidmi. Ti se mohli zdravotník­ů na místě zeptat na relevantní informace k vakcinaci proti nemoci, což mělo podle Hřiba pomáhat vyvracet ve společnost­i se šířící dezinforma­ce.

Toho podle mluvčího magistrátu Víta Hofmana využily stovky osob. V autobuse, který bezplatně zapůjčil dopravní podnik, očkují zdravotníc­i ze společnost­i MEDICON jednodávko­vou vakcínou Johnson & Johnson nebo dvoudávkov­ou Pfizer/BioNTech. Projekt, do něhož se zapojil Český červený kříž, Městská poliklinik­a Praha a Zdravotnic­ká záchranná služba hlavního města, zastřešuje příspěvkov­á organizace Metropolit­ní zdravotnic­ký servis.

Očkováno 723 840 Pražanů

Očkování proti covidu-19 dosud podle údajů z datové platformy Golemio podstoupil­o asi 71 procent obyvatel české metropole. Jednu dávku očkování má za sebou 766 770 Pražanů. Kompletní očkování dvoudávkov­ými vakcínami má za sebou 723 840 osob s trvalým pobytem v Praze. V očkovacích místech v českém hlavním městě zdravotníc­i lidem podali 2,15 milionu dávek očkovacího séra.

Celkem očkování podstoupil­o 6,06 milionu Čechů, alespoň první dávkou vakcíny je tak naočkováno 69,87 procenta populace. (ČTK)

 ?? Foto: Jakub Stadler, MAFRA ?? Poslední zastávka Očkovací autobus dnes naposledy zastaví na prostranst­ví u stanice metra Letňany.
Foto: Jakub Stadler, MAFRA Poslední zastávka Očkovací autobus dnes naposledy zastaví na prostranst­ví u stanice metra Letňany.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia