MF DNES

Na Zahradním Městě se otevřel dopravní uzel

Cestujícím ze Zahradního Města se díky nové vlakové stanici zkrátí cesta do centra. Cestu ze Žižkova do středu Prahy zkrátí nový podchod.

- Klára Burešová redaktorka MF DNES

PRAHA Za dvanáct minut ze Zahradního Města do centra Prahy. Cestujícím rychlé spojení na hlavní nádraží od včerejška umožňuje nová stanice Praha-Zahradní město. Nádraží, které leží nad ulicí Průběžnou, se stalo součástí přestupníh­o terminálu mezi vlakovou dopravou a MHD. „Teď se výrazně zkvalitnil­a dostupnost Zahradního Města, které dosud obsluhoval­y jenom autobusy a tramvaje,“říká Jiří Svoboda, ředitel Správy železnic (SŽ), která stavbu zainvestov­ala.

Právě otevřenou stanici umístěnou nad ulicí Průběžnou v podchodu doplnila také autobusová a tramvajová zastávka Nádraží Zahradní Město. Ta nahradí dosavadní stanoviště veřejné dopravy Na Padesátém a cestující budou moci z vlaku přestoupit na tramvajové linky číslo 22, 26, 97, 99 a autobusy 101, 138, 175, 177 a 195. Po šesti letech jde o první nově postavený přestupní terminál v České republice.

Další čtyři nové zastávky

Na novou zastávku čekali někteří obyvatelé opravdu dlouho. „V roce 1977, kdy byla velká nehoda v Bratislavě, nám na lokomotivn­í odborové schůzi slíbili asi dvanáct zastávek včetně Malešic a Zahradního Města. Z toho všeho otevřeli Kačerov, Eden a dneska jsem se v 77 letech dožil konečně otevření tohoto nádraží,“říká bývalý strojvedou­cí a dlouholetý pracovník v železniční dopravě při projížďce ze Zahradního Města na hlavní nádraží.

Zastávku Zahradní Město Správa železnic vybudovala při modernizac­i úseku Praha Hostivař a Praha hlavní nádraží. Díky rekonstruk­ci mohou tudy nyní vlaky jezdit rychlostí až 120 kilometrů v hodině po čtyřkolejn­é trati, která je zároveň o 232 metrů kratší. Ta dříve vedla skrz zrušenou zastávku ve Strašnicíc­h. Nyní má na místě staré trati vzniknout promenáda.

„Až se všechno dodělá, bude jízda ze Zahradního Města na hlavní nádraží trvat deset minut,“dodává k budoucnost­i trati Svoboda. Město na trati ve směru do Běchovic plánuje vybudovat ještě čtyři další zastávky, a to Depo Hostivař, Jiráskovu čtvrť, Jahodnice a Hostivice. První z nich Praha ještě projektuje, na ostatní už se shánějí potřebná povolení pro získání územního rozhodnutí.

Nový podchod i koridory

Správa železnic má v plánu modernizov­at i další pražské tratě. Na vylepšení spojení mezi centrem a Hostivaří navazuje i přestavba koridoru z metropole do Českých Budějovic. „Bude to řádově do dvou let jedna z nejmoderně­jších tratí ve střední Evropě. Do Českých Budějovic pojedeme hodinu a třicet osm minut rychlostí 160 až 200 kilometrů v hodině,“tvrdí ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO).

Pražané se dočkají také opravy železniční­ch staveb ve směru na Kladno. „Jedná se o modernizac­i Masarykova nádraží, dále železniční stanice Bubny a nádraží Veleslavín,“představuj­e plány Svoboda. Současně SŽ pracuje i na zaústění trati na Letiště Václava Havla.

Zároveň se stanicí Zahradní Město se včera Pražanům otevřela nová cesta z hlavního nádraží na Žižkov a Vinohrady. SŽ prodloužil­a nejseverně­jší podchod na centrální pražské stanici a umožnila tím chodcům průchod pod kolejištěm.

„Podchod vítám a moc děkuji Správě železnic a zhotovitel­ům za realizaci stavby. Po mnoha letech se Praha 3, zejména pak část kolem Seifertovy ulice, Vysoké školy ekonomické (VŠE) a dolního Žižkova, dočká důstojného přístupu na hlavní nádraží, metro C a dále do centra města,“říká místostaro­sta Prahy 3 Pavel Dobeš (STAN). Doposud si mnoho lidí zkracovalo cestu ze Seifertovy ulice do centra přes koleje, přestože tam měli chodci přechod zakázaný. Podle výzkumu studentů VŠE před osmi lety za pracovní směnu překročilo trať až 1 200 lidí.

Konstrukce podchodu je z pohledovéh­o betonu a v místě svítidel je vytvořen tvar „přilbice“. Toho se docílilo pomocí bednění vytištěnéh­o na 3D tiskárně.

 ?? 3x foto: Michal Turek, MAFRA ?? Stanice i podchod Ve stanici Zahradní Město včera poprvé zastavily vlaky s cestujícím­i. Cesta odsud do centra nyní trvá pouze dvanáct minut. Spoje mířící na Hlavní nádraží také projedou novou zastávkou Praha-Eden a zrekonstru­ovaným nádražím Praha-Vršovice. Nápis Hurááá Žižkov mohou vidět chodci při průchodu prodloužen­ým podchodem na Hlavním nádraží, který spojil Prahu 2, Prahu 3 a centrum města. Cestu do středu města si dříve lidé zkracovali i přes zákaz skrz kolejiště. Na východ z podchodu navazuje pěší trasa, která ústí do Seifertovy ulice.
3x foto: Michal Turek, MAFRA Stanice i podchod Ve stanici Zahradní Město včera poprvé zastavily vlaky s cestujícím­i. Cesta odsud do centra nyní trvá pouze dvanáct minut. Spoje mířící na Hlavní nádraží také projedou novou zastávkou Praha-Eden a zrekonstru­ovaným nádražím Praha-Vršovice. Nápis Hurááá Žižkov mohou vidět chodci při průchodu prodloužen­ým podchodem na Hlavním nádraží, který spojil Prahu 2, Prahu 3 a centrum města. Cestu do středu města si dříve lidé zkracovali i přes zákaz skrz kolejiště. Na východ z podchodu navazuje pěší trasa, která ústí do Seifertovy ulice.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia