MF DNES

Zubař odchází Šéf světového hokeje Fasel končí

Končí šéf IIHF. René Fasel občas dost štval Čechy. Ale taky pomohl zařídit Nagano Kvitová bude hrát o finále

- Foto: Michal Růžička, MAFRA

Po 27 letech

Švýcar René Fasel, povoláním zubař, dnes končí v čele mezinárodn­í hokejové federace (IIHF). O jeho křeslo se uchází i bývalý brankář reprezenta­ce Petr Bříza. Českými fanoušky často proklínaný Fasel vydržel v čele světového hokeje neuvěřitel­ných 27 let. Na snímku Fasel v české šatně s kapitánem národního týmu Robertem Reichelem po českém triumfu na šampionátu v Německu v roce 2001.

Kdysi stačilo, aby zaznělo jméno René Fasel, a řadě českých hokejových fanoušků se začala vařit krev. Nepřítel národa! Přisluhova­č NHL!

Reprezenta­ční kapitán Robert Reichel v dubnu 1997 při šampionátu v Helsinkách nakvašeně pronesl: „Je škoda, že v mezinárodn­í federaci pracují lidé, co nikdy nehráli hokej. Měly by tam sedět osobnosti, které něco dokázaly, ne zubař, který z toho dělá holubník.“

Bývalý švýcarský dentista a rozhodčí právě teď opouští pozici, v níž se držel ohromující­ch 27 let.

Zubař mizí z holubníku. IIHF v sobotu na kongresu v Petrohradu zvolí jeho nástupce. Mezi kandidáty na prezidents­kou židli patří taky Čech Petr Bříza, největším favoritem je však Němec Franz Reindl.

S Faselovým odchodem končí zásadní éra hokejových dějin. Kdekdo z našinců možná ještě neodpustil muži s knírkem křivdu z Helsinek. Objevily se i další sváry a půtky. Nicméně pro odkaz nyní jedenasedm­desátileté­ho chlapíka jsou významnějš­í změny, jimiž ledová hra pod jeho vládou prošla.

RF, otec Turnaje století

Už na jaře 1997, když Češi v Hartwall Areně školili Kanaďany, schylovalo se k přelomové události, kterou se Fasel snažil prosadit.

Na nadcházejí­cí olympiádu v Japonsku se měli poprvé v historii vydat borci z NHL.

A tak se zdálo, že po zákeřném běsnění kanadských rabijátů v závěru partie s Reichlovou partou podlézá boss IIHF zámořským velmocem. Odmítl napravit nespravedl­nosti napáchané sudím Anderssone­m, který stejně potrestal kanadské agresory i bránící se Čechy.

Hájil se, že vedení mistrovstv­í podle pravidel nesmí opravovat výroky rozhodčích. Ačkoli následně nějaké změny přišly, národní tým na řádění „Kanadýrů“stejně doplatil, v oslabené sestavě poté podlehl Švédům a nepostoupi­l do finále.

„Fasel ustupuje NHL a jde proti Evropě,“čílil se jinak umírněný předseda svazu Karel Gut.

Faselova oblíbenost se ve zdejších krajích zřítila k nule. Přitom právě jeho úsilí zásadně přispělo ke konání Turnaje století v Naganu a vlastně i k fantastick­ému českému triumfu na něm.

Při jednáních z Mezinárodn­ím olympijský­m výborem a NHL a odbory NHLPA vždy usiloval o dohodu všech stran a pouze před hrami v Pchjongčch­angu 2018 neuspěl.

Po několika rozporupln­ých pokusech se pod jeho vedením našel osvědčený model mistrovstv­í světa s rozšířením počtu účastníků ze 12 na 16. Snažil se o podporu hokeje v „rozvojovýc­h“zemích, o zlepšování vztahů s NHL, horoval za zakázání bitek coby neandertál­ského chování mezi mantinely.

Z jeho počínání nezmizely přešlapy. Oprávněně mu například bylo vyčítáno vřelé objímání s běloruským

René Fasel diktátorem Lukašenkem, za něž se Fasel omlouval. Jinak však dosáhl mnoha cílů, jež si stanovil. A postupně se usmiřoval s Čechy.

Nechováte se vůči mně fér

Ti se na něj zlobili i v Naganu, neboť jeho lidé nevyhověli protestu proti startu Švéda Samuelsson­a, jenž přiletěl jen s americkým pasem.

Fasel pak Čechům vzkazoval: „Proč si pořád myslíte, že jsou všichni proti vám? Máte plno skvělých hokejistů, buďte sebevědomí. Nikdo vás nechce topit.“

V prosinci 1998 se hodlal omluvit z oslav 90. výročí založení českého svazu v Ostravě. Ač nachlazen, pozvánku přijal. „Musíš jet! Jinak se to bude brát jako bojkot,“poručil si.

Napětí stejně přetrvával­o. V květnu 2001 po završení zlatého hattricku v Hannoveru vylil Reichel v šatně dvě lahve šampaňskéh­o Faselovi na hlavu se slovy: „Aby sis pamatoval, že Češi jsou nejlepší!“

„Kluci se řehtali, zubař nerozuměl. Nejdřív zíral, ale vzal to statečně. Smál se taky a za chvilku se v promáčeném obleku prodral ven,“líčil Reichel ve své knize.

Také čtyři roky poté na mistrovstv­í světa v Rakousku létaly jiskry. Zatímco Češi museli kvůli domácímu šampionátu postavit novou arénu, ve Vídni se hrálo ve staré Stadthalle na ledové břečce. „A Fasel před průšvihem utekl do Innsbrucku,“zuřil manažer Zbyněk Kusý.

Prezident si pak reportérov­i MF DNES stěžoval, že Kusý nemluvil pravdu a že se k němu Češi občas chovají nefér. Zároveň přiznal chyby, sliboval nápravu a omlouval se. Nepůsobil jako nadutec či zloun.

Čas leccos zahladil. Vždyť i Reichel ve čtvrtek v Petrohradu rád nastoupil do exhibice na Faselovu počest. Vzpomínali. Bavili se o hannoversk­é sprše. „René se smál a tvrdil, že se mu v životě nic podobného nestalo,“řekl Reichel.

Do semifinále J&T Banka Ostrava Open postoupila druhá nasazená tenistka Petra Kvitová, vítězství nad Jil Teichmanno­vou ze Švýcarska 6:4, 6:4 viděla i její rodina. O postup do finále se dnes utká s Anett Kontaveito­vou z Estonska, jež vyřadila olympijsko­u vítězku, turnajovou trojku Švýcarku Belindu Bencicovou. Cesta Terezy Martincové turnajem WTA ve čtvrtfinál­e skončila, podlehla 5:7, 3:6 čtvrté nasazené Marii Sakkariové z Řecka. Tu čeká v semifinále nejvýše nasazená Iga Šwiateková z Polska. Po prvním čtvrtfinál­e na turnaji kategorie WTA 500 si však na divokou kartu startující Češka vylepší žebříčkové maximum, posune se na 53. místo. (ČTK)

Po 27 letech skončil jako předseda Mezinárodn­í hokejové federace.

 ?? ??
 ?? Foto: Twitter ?? Na rozloučeno­u Během kongresu v Petrohradu si René Fasel připomněl roli rozhodčího. Obklopen hokejovými legendami vhodil buly: zleva Rusové Vjačeslav Fetisov, Vladislav Treťjak, Pavel Bure a Fin Jari Kurri.
Foto: Twitter Na rozloučeno­u Během kongresu v Petrohradu si René Fasel připomněl roli rozhodčího. Obklopen hokejovými legendami vhodil buly: zleva Rusové Vjačeslav Fetisov, Vladislav Treťjak, Pavel Bure a Fin Jari Kurri.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia