MF DNES

Kandidát na ministra zdravotnic­tví tají, zda se očkoval

-

Pochlubit se očkováním je dnes v kampani v módě, politici tím demonstruj­í zodpovědno­st. Ale přesto se našel jeden, který svou vůli tají.

Jako jediný odmítl v anketě MF DNES konkrétně odpovědět kandidát koalice Pirátů a STAN na ministra zdravotnic­tví Ondřej Dostál.

Redakce se ptala lídrů a kandidátů na ministra zdravotnic­tví, jestli jsou sami očkovaní.

„Jde o citlivý zdravotní údaj. Právo na soukromí považuji za důležité,“vzkázal Dostál přes mluvčí Pirátů Karolínu Sadílkovou.

Svou odpověď následně sdílel na sociální síti Twitter, kde jeho postoj vyvolal bouřlivou diskusi. Část lidí Dostála kritizoval­a s tím, že svým postojem nepřispívá k motivaci ostatních, aby se šli naočkovat. „Nikdo

se vás neptal na diagnózu, nebo zda jste měl vedlejší účinky. Otázka byla, zda jste podstoupil očkování, kterým se teď všichni prokazujem­e například v hotelu při ubytování. To podle mne není citlivý údaj. Spíše to ukazuje obecně na váš postoj k prevenci nemocí. Smutné,“vzkázal Dostálovi například ředitel Ústavu molekulárn­í a translační medicíny Marián Hajdúch.

Babišova třetí dávka

Ostatní politici již byli sdílnější. Z osmi oslovených lídrů je naočkováno šest. Konkrétně Jan Hamáček (ČSSD), Ivan Bartoš (Piráti a STAN), Petr Fiala (SPOLU), Vojtěch Filip (KSČM), Robert Šlachta (Přísaha) a Andrej Babiš (ANO). Ten navíc oznámil, že se 7. října, den před volbami, nechá očkovat třetí dávkou vakcíny. Vakcínu prozatím odmítli předsedové Trikólory a SPD Zuzana Majerová Zahradníko­vá a Tomio Okamura. Ten má podle svých slov vysokou hladinu protilátek.

„Proto jsem zatím nebyl očkován,“vysvětlil Okamura. SPD stejně jako Trikolóra vystupují proti povinnému očkování v kampani.

Co se týká proočkovan­osti možných adeptů na post příštího ministra zdravotnic­tví, tak i tam se ukazuje, že nový šéf resortu bude spíš naočkovaný, stejně jako současný ministr Adam Vojtěch (za ANO).

„Kandidáty na jednotlivé resorty nemáme, to se řeší po volbách. Ale třeba Jiří Mašek, který vám odpovídá v dotazníku, očkovaný je,“řekl mluvčí ANO Martin Vodička.

Naočkován je i garant SPD

„Stínová ministryně zdravotnic­tví Soňa Marková je očkovaná,“konstatova­la k tomu mluvčí KSČM Helena Grofová. A naočkovaný je dokonce i garant pro zdravotnic­tví SPD Jan Síla, protože je aktivním operujícím neurochiru­rgem. Mluvčí ČSSD Eva Gregorová sdělila, že očkovaní jsou všichni ministři a celý poslanecký klub.

SPOLU, Přísaha a Trikolóra nezveřejni­ly jméno stínového ministra zdravotnic­tví. Naopak kandidáty představil­a koalice Pirátů a STAN. Nominanty má tři. Za STAN jsou to Michaela Matoušková a Karel Zitterbart, kteří jsou podle mluvčího Tomáše Pergla oba naočkováni.

Třetím nominantem koalice Pirátů a STAN je pak už zmíněný Ondřej Dostál. Ten je znám mimo jiné tím, že u Městského soudu v Praze uspěl s žalobou proti ministerst­vu zdravotnic­tví kvůli vládním opatřením.

 ?? Foto: Zdeněk Němec, MAFRA ?? Neřeknu Stínový ministr zdravotnic­tví za Piráty Ondřej Dostál překvapil sdělením, že očkování je jeho soukromá věc.
Foto: Zdeněk Němec, MAFRA Neřeknu Stínový ministr zdravotnic­tví za Piráty Ondřej Dostál překvapil sdělením, že očkování je jeho soukromá věc.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia