MF DNES

Kotlebovci v novém kabátě

LSNS je prý stranou jednoho muže, tak si založili vlastní hnutí. Jeho popularita roste

- Jelizaveta Sůvová redaktorka MF DNES

Od Mariana Kotleby odešli kvůli jeho upevňování si moci ve straně, zelená trička se slovenským křížem vyměnili za obleky a od totalitníc­h ideologií se prý distancují. Nové slovenské hnutí Republika, které založili bývalí kotlebovci, bere voliče své někdejší partaji i stranám z vládní koalice. V podzimních průzkumech poprvé překročila hranice nutné pro vstup do parlamentu a na druhou kolej odstavila i své bývalé kolegy z Lidové strany Naše Slovensko (LSNS).

Co voličům nabízí a skutečně se své extremisti­cké minulosti zřekla? Koho oslovuje? Má šanci získat si partnery, které Kotleba na slovenském politickém poli léta postrádá?

Postup do parlamentu vyplynul pro Republiku v zářijových průzkumech agentur Focus i AKO – podle Focusu by nabrala 6,8 procenta hlasů, podle AKO pak 5,2 procenta. V obou sondážích zároveň poráží vedle kotlebovců třeba i nyní vládní stranu Za lidi založenou expreziden­tem Andrejem Kiskou, ani jedna ze stran by se do parlamentu už nedostala.

Hnutí Republika založila počátkem roku skupina politiků kolem europoslan­ce Milana Uhríka, kterou rozhořčily změny stanov LSNS. Ty značně posílily pozici šéfa strany na úkor předsednic­tva, nově je navíc prakticky nemožné ho odvolat, a to i v případě, že by skončil za mřížemi. Kotleba změny protlačil v reakci na zatím nepravomoc­ný rozsudek z loňského října, podle kterého musí šéf LSNS na čtyři roky a čtyři měsíce do vězení za rozdávání šeků s extremisti­ckou symbolikou. Rozhodnutí v odvolání ještě nepadlo, ale přípravy na případný pobyt za mřížemi je patrný.

Ačkoliv za novým uskupením stojí přední osobnosti LSNS, které se proslavily řadou kontroverz­ních a vyhrocenýc­h extremisti­ckých výroků, teď se od své minulosti snaží distancova­t a slibují, že Republika není jen LSNS v jiném kabátě. Na svých stránkách například taktně upouštějí od dříve klíčových historický­ch témat, jako je Slovenský stát, s tím, že prý hnutí respektuje různé pohledy na události. Zároveň dodává, že sympatie k totalitním ideologiím netoleruje.

Analytici si všímají, že zástupci hnutí rovněž volí mnohem mírnější slovník než kotlebovci. Stejně jako hlavní opoziční strany se v současnost­i stavějí především proti povinnému očkování a kritizují vládu za to, jak zvládá pandemii. Počátkem září paralelně se Směrem expremiéra Roberta

Nové slovenské hnutí Republika,

Fica pořádala i Republika protivládn­í demonstrac­i v Košicích.

Některá polarizují­cí témata nicméně v rétorice bývalých kotlebovců zůstávají. Ve svém programu odmítají členství v NATO a naopak prosazují zlepšení vztahů s Ruskem. Na rozdíl od Kotleby Republika odejít z EU nechce, ale kritizuje a důrazně odmítá „zvrácené ideologie“, „evropskou federaliza­ci“a „politické rozkazy z Bruselu“a tlačí na zásadní reformaci EU. Na Facebooku pak často omílají témata migrace, práv sexuálních menšin či diskrimina­ci bílých. Z pera nyní nezařazený­ch poslanců z hnutí se tak objevil v parlamentu návrh zákona o ochraně dětí, kterým se inspiroval­i v Maďarsku a který by mimo jiné zakázal propagaci „homosexual­ity či jiné formy deviace“před nezletilým­i.

Největší rozdíl mezi dvěma téměř totožnými uskupeními je nicméně patrný na voličích. Přeběhlíci totiž podle průzkumu Focus oslovují zcela jinou skupinu lidí. Zatímco LSNS volí především manuálně pracující s nanejvýše základním vzděláním nebo středním bez maturity, až třetina příznivců Republiky má vysokou školu a polovina pak maturitu. Oslovit se jí daří někdejší stoupence LSNS, ale i vládních stran Sme rodina nebo Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti či Směru.

Odklon od radikálníc­h výroků a postojů někdejších extremistů má kromě voličů přilákat i potenciáln­í politické partnery, kteří Kotlebovi chybějí. Přeběhlíci totiž zřejmě pochopili, že velebení Hitlera či nadávání muslimské rodině s malými dětmi – obojí má na kontě jeden ze zakladatel­ů hnutí Milan Mazurek – není politicky výhodné. Nejvíce si nyní uhríkovci rozumějí se Směrem a společně s Ficem například tlačí na referendum o předčasnýc­h volbách. I přes mírné náznaky vzájemných sympatií hovořit o jejich spolupráci je ovšem zatím předčasné.

Politolog Tomáš Nociar na webu Aktuality.sk zároveň upozornil, že mírný ústup od extremismu může být dočasný. Hnutí se k dřívější rétorice podle něj vrátit může, a to zejména pokud by se LSNS v budoucnu rozpadla. Rozhodnout se pak bude muset, zda bude mít zájem i o krajně pravicové voliče, dodává.

koalice.

 ?? ?? které založili bývalí kotlebovci, bere voliče své někdejší partaji i stranám z vládní
které založili bývalí kotlebovci, bere voliče své někdejší partaji i stranám z vládní
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia