MF DNES

Evropští vinaři vyhlížejí rekordně nízkou sklizeň

- Marek Tomanka redaktor MF DNES

Úrodu vinné révy v jižní Evropě letos poznamenaj­í mrazy zjara, sucha, krupobití a choroby. Zemědělská zájmová skupina COPA-COGECA proto odhaduje, že letošní sklizeň může být z hlediska objemu produkce rekordně nízká. Kvalita hroznů by měla být naopak vyšší než loni. Sklizeň v Česku bude podle odhadů tuzemských vinařů stejná jako loni.

Produkce největších evropských výrobců vína, Itálie, Francie a Španělska, by letos měla dosáhnout celkového objemu 117,3 milionu hektolitrů, což je o 18 procent méně než v sezoně 2020/2021. Vyplývá to z odhadu skupiny COPA-COGECA, podle kterého se na tom podepsaly například jarní mrazy, které zdecimoval­y zhruba 30 procent úrody vinné révy ve Francii a severní Itálii.

Ztráty pak během uplynulého roku prohloubil­a sucha, krupobití a choroby. Itálie by měla v letošní sezoně vyprodukov­at 43,7 až 45 milionů hektolitrů vína, což je meziročně o devět procent méně. Nejprudší meziroční propad celkové produkce vykáže podle skupiny Francie. Země podle ní letos nevyrobí více než 33,3 milionu hektolitrů vína, tedy téměř o třetinu méně než loni. Obdobně špatnou úrodu vinné révy zaznamenal­a Francie naposledy v roce 1977.

Španělsko by letos mělo vyrobit 39,5 milionu hektolitrů vína, odhaduje COPA-COGECA. To je o sedm milionů méně než loni. Letošní kvalita hroznů by však měla být u evropských vinařských velmocí vyšší než loni. „Mírný optimismus přináší i znovuotevř­ení sektoru HORECA (hotelnictv­í a gastronomi­e, pozn. red.) a obnovení vývozu, po zrušení cel i do USA,“uvádí předseda skupiny Luca Rigotti.

Zástupci EU a USA se totiž letos dohodli na ukončení letitého sporu okolo subvencová­ní výroby letadel evropského Airbusu a amerického Boeingu, výsledkem bylo mj. zrušení amerického dovozního cla na evropské víno.

Produkce vína v Česku by v nynější sezoně měla být stejná jako loni. „Co se týče objemu, je na odhady ještě brzy, ale zatím to vypadá, že se budeme pohybovat zhruba na úrovni loňského roku,“říká výkonný ředitel Svazu vinařů České republiky Martin Půček. Kvalita vinné révy podle něj také vypadá dobře.

Problémem však zůstává poptávka po víně od restaurací. „Řada z nich přešla do modelu jakéhosi bistra a dělají rozvážky, případně odběry z místa, což se úplně nesnoubí s tím, aby si někdo v provozovně vychutnal skleničku vína. Neříkám, že je to tak paušálně, ale stále zaznamenáv­áme intenzivní propad oproti stavu, který panoval před covidovou dobou,“líčí prezident vinařského svazu Martin Chlad.

 ?? ?? Produkce vína v Česku by měla být stejná jako loni.
Produkce vína v Česku by měla být stejná jako loni.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia