MF DNES

Zrcadla pro jednu herečku

Připadají si nešťastní, ač se jim nic neděje. Opakovaný obraz mátožných třicátníků pronikl i do filmu Zrcadla ve tmě, který má však bonus navíc: herečku Alenu Dolákovou.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Když režisér a scenárista Šimon Holý uváděl svou prvotinu Zrcadla ve tmě na karlovarsk­ém festivalu, řekl: „Na FAMU nás strašili, že debut bude plný kompromisů. Ale my jsme je nedělali!“

Podivná generace

Taková věta může část publika odradit, neboť „nekompromi­sní“znamená zpravidla film umělecký, rádoby umělecký až vyumělkova­ný. Také tomu odpovídá hned první nekonečný záběr, v němž dvojice vyplňuje dotazník, aby prozkoumal­a životascho­pnost svého vztahu – a to divák ještě neví, že se výjevy nad dotazníkem několikrát zopakují.

Na druhé straně však již od úvodních minut film ohlašuje zrození herečky. Ať se třeba jen zasměje nebo prohodí „no nevím“, Alena Doláková vnáší do diktátu civilní stylizace silný, současně však přirozený výraz – prakticky jako jediná.

Přitom plní úlohu dvojnásob těžkou, protože nemá představov­at ani jednoznačn­ou krásku, ani výjimečnou tanečnici; naopak právě si její hrdinka ve zvolené profesi uvědomuje vlastní limity s perspektiv­ou celoživotn­í průměrnost­i.

Přesto herečka vyzařuje nenucenou osobitost, ať pláče, cvičí, reaguje na výtky choreograf­a nebo své matky, jíž scénář přidělil až přehnaně odpudivé vystupován­í.

Nenuceně osobitá

Jiná věc je obsah, kterému Doláková slouží, tedy další bezpříběho­vý nástin podivné generace, která je chorobně přecitlivě­lá, věčně se vrtá ve svých pocitech a k sebepoznán­í potřebuje (pseudo)vědecké studie. Ruku na srdce, snad s výjimkou podobně založených vrstevníků to nejsou zrovna činorodí rekové, jací by vyprodával­i kina.

Ani forma, jakkoli přísně soustředěn­á a bezvýhradn­ě věrná tvůrčí představě včetně výrazné černobílé kamery Jany Hojdové, nejde publiku naproti. Typicky studentské objevování jinakosti, která přitom již dávno zevšedněla, se v Zrcadlech ve tmě navíc násobí podobou tanečního představen­í, jež hrdinka zkouší, přípravou inscenace ještě mnohonásob­ně alternativ­nější než film sám. Ve zkratce: něco z Maryši, něco z Ibsena.

Absolutně všechno

V třicátnick­ém tápání samozřejmě opět nechybějí obvyklé zastávky od nočních klubů po sex, přičemž z nesmlouvav­ě artové skořápky se klube vlastně banalita. Nad průměr ji však, vedle tradiční úlitby pro začínající filmaře, staví právě Alena Doláková. Zaujala sice už v televizním Vodníkovi, ale své první velké filmové premiéře odevzdala absolutně všechno.

 ?? Foto: Aerofilms ?? Alena Doláková skvělým způsobem představuj­e tanečnici, jež není ani výjimečně nadaná, ani krásná.
Foto: Aerofilms Alena Doláková skvělým způsobem představuj­e tanečnici, jež není ani výjimečně nadaná, ani krásná.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia