MF DNES

Občas si říkám, že Dvořák pianistům udělal naschvál

- Věra Drápelová redaktorka MF DNES

Klavírista Ivo Kahánek nahrál pro Supraphon na 4 CD všechna díla pro sólový klavír od Antonína Dvořáka. Ta nejsou – až na výjimky – příliš známá.

Co napadá pianistu, když studuje tuto Dvořákovu hudbu?

Přestože dobré tři čtvrtiny z jeho klavírních skladeb se téměř nehrají, rukopis se pozná po několika taktech. Vroucnost, intimita a spojení s tím něčím nebo někým shůry jsou podobné jako u jiných Dvořákovýc­h děl. Ale na rozdíl třeba od symfonií převažuje lyrika a všechno jsou to malé či menší formy, takže je výzva pro interpreta, aby nesetřel intimitu, aby z toho neudělal přehnaně dramatické věci a současně ve vší té křehkosti našel dostatek děje, který posluchače udrží v pozornosti. Mezi pianisty je známý fakt, že Dvořák se nehraje příliš dobře, nejde takříkajíc „do ruky“, jenže na rozdíl od těžkých skladeb jiných autorů to u něj není vždy slyšet, takže odměna v podobě úžasem zkoprněléh­o publika nepřichází.

Pro klavír komponoval i Bedřich Smetana, jak se ti dva liší?

Hodně. U Smetany, jenž byl sám klavírní virtuos, patří klavírní dílo k tomu nejambició­znějšímu z jeho tvorby. Dvořáka sice klavír provázel celý život, ale ne všechna díla zamýšlel jako svůj umělecký azimut, spousta z nich jsou příležitos­tné kusy určené i k domácímu muzicírová­ní. A pak, Smetana měl ambici vytvořit národní hudbu a i v klavírních skladbách je to zjevné. Dvořák ne že by se o to nesnažil, ale není tam ten vnitřní zápas, píše přirozeně a nenuceně, spíše něco jako deník či skicář.

Některé názvy Dvořákovýc­h skladbiček, jako Dědeček tančí s babičkou, rodinné hudební dýchánky přímo navozují. Jsou ale hratelné i pro dnešní amatéry?

Zrovna tenhle kousek ano, ale jiné dle mého názoru hodně vypovídají o vysoké úrovni domácího muzicírová­ní v té době. Dvořákovi je vydával nakladatel Simrock, který tak nečinil jen z lásky k hudbě, ale hlavně s komerčním záměrem, a jelikož takových skladeb a cyklů Dvořák napsal hodně, tak se určitě masově prodávaly, čili hodně lidí muselo být schopno si je doma zahrát. U některých skladeb mi to přijde až neuvěřitel­né.

Jako třeba?

Dva furianti. Tam jsou velmi nepříjemné plochy. Kdybych nevěděl, jak byl Dvořák čistá povaha, tak bych si skoro myslel, že to udělal naschvál.

Budete nahrané skladby uvádět i na koncertech?

Plánuju sérii recitálů, v nichž bych Dvořáka spojil s jinými českými autory, ale i s Mozartem nebo Schubertem.

Jedním z výrazných rysů Dvořákovy hudby je totiž fantastick­á melodická invence. Je pěvcem klavíru, stejně jako zmínění autoři.

Komplet vychází i na vinylu. Jaký k němu máte vztah?

Jen upřesním, že jde o neprodejno­u limitovano­u edici, určenou k fundraisin­govým účelům, jako je třeba dražba, na podporu vzdělávací­ch programů nadace Karel Komárek Family Foundation. Vinyl mám moc rád. Dobře vyrobený vinyl hraje vždycky nejlíp a navíc má patinu. V dnešním světě, kde je vše online, máte najednou hmatatelný nosič, který vložíte na disk a přiložíte přenosku. Ta analogová skutečnost, která nic nesimuluje, jen hraje, mě moc baví.

 ?? Foto: Petr Kurečka / Supraphon ?? Pianista Ivo Kahánek
Foto: Petr Kurečka / Supraphon Pianista Ivo Kahánek

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia