MF DNES

Praha versus fake news

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes V Praze se stupňuje předvolebn­í boj, hlavními tématy dezinformá­torů jsou uprchlíci a covid-19

- Matěj Nejedlý redaktor MF DNES

Před volbami jsou nejčastějš­ím tématem fake news migranti nebo koronaviru­s. Přitom jediným teroristic­kým činem, kterým se Pražané v posledních letech museli zabývat, byl „vpád“protiislám­ského aktivisty Martina Konvičky a jeho přívrženců na Staroměsts­ké náměstí v roce 2016, kdy převlečeni za islamisty s replikami zbraní strašili místní i turisty. Konkurovat jim může snad jen důchodce Jaromír Balda a jeho útok na vlak na Mladoboles­lavsku.

Také v Praze se najde řada lidí, kteří věří všemu, co si na internetu o migraci a islámu přečtou. Mezi jedny z nejvíce nebezpečný­ch zbraní patří v této oblasti řetězové maily. „Jde o e-maily snažící se zaujmout šokujícím sdělením, používajíc­í expresivní až vulgární jazyk a poutavé titulky. Víceméně je to podobné

PRAHA

jako běžné spamy, pouze s politickou tematikou,“říká programový manažer Prague Security Studies Institute Jonáš Syrovátka.

Uprchlíci v loděnici

V žebříčku nejrozšíře­nějších řetězových zpráv databáze Hoax.cz za letošní červenec je v první desítce e-mail s názvem „Nový uprchlický tábor v Praze díky Pirátům. Všechna média o tom samozřejmě mlčí“. Elektronic­ká zpráva popisuje smyšlený příběh o tom, jak magistrát nabízí městské byty nelegálním přistěhova­lcům a v trojské loděnici jim pražská koalice postavila tábor. Odtud se po nové Trojské lávce mají podle e-mailu imigranti šířit do Stromovky, kterou společnými silami zdemolují.

Dalším bizarním útokem byla zpráva o údajné sestře šéfa Pirátů Ivana Bartoše. Tuto smyšlenou osobu přílohy e-mailů zobrazoval­y jako ženu libující si v tělesných modifikací­ch a plastickýc­h operacích, kterým vévodily podkožní implantáty na hlavě ve tvaru rohů a Bartoše spojovaly se satanismem.

Pražané nejsou imunní

V boji proti těmto manipuláto­rům má pomoci také pražské centrum pro výzkum dezinforma­cí, které bude využívat i umělou inteligenc­i. Nastávajíc­í volby ještě pokrývat nebude.

„Volební systém ČR je důvěryhodn­ý zcela nepochybně. Dovolím si tvrdit, že manipulace rozsáhlejš­ího charakteru je takřka nemožná. Tato skutečnost však nebrání dezinformá­torům ve snahách o vytváření opačného dojmu,“říká Petr Matouš, bezpečnost­ní poradce Úřadu vlády, který se zabývá oblastí hybridních hrozeb a ve spolupráci se svým týmem hlídá regulérnos­t letošních voleb do Poslanecké sněmovny.

Pražané podle něj nejsou poplašným zprávám na internetu vystaveni o nic víc než obyvatelé jiných měst v České republice. A nejsou proti nim ani více obranyscho­pní.

„Velká města mají vyšší koncentrac­i vysokoškol­sky vzdělaných lidí. Ale to samo o sobě není záruka a ani náhodou nejsou Pražané nějak více imunní vůči dezinforma­cím,“doplňuje Matouš.

Praha však chce jít v boji s dezinforma­cemi příkladem. Vedení metropole v červenci vyzvalo městské firmy a organizace, aby se připojily k iniciativě spolku Nelež a neumísťova­ly svou inzerci na dezinforma­ční weby.

Výzkumem dezinforma­cí se pak v Praze bude zabývat projekt Central European Digital Media Observator­y (CEDMO). Unikátní na projektu CEDMO je využití umělé inteligenc­e pro mapování šíření a odhalování dezinforma­cí.

„Je to první krok v naší cestě stát se celoevrops­kým centrem AI (umělá inteligenc­e, pozn. red.), která bude chránit lidi, jejich bezpečí a práva. Již předloni jsme se společně s Univerzito­u Karlovou a také Masarykovo­u univerzito­u zavázali, že vybudujeme Evropské centrum excelence v této oblasti,“říká Vojtěch Petráček, rektor ČVUT v Praze, která bude spolu s Karlovou univerzito­u lídrem projektu.

Migrace a koronaviru­s

V aktuálním předvolebn­ím období jsou dezinforma­ční kampaně týkající se voleb podle odborníků přirozeně dominantní­m tématem. Jejich obsah může být rozmanitý, nejčastěji se však točí kolem migrace, ceny bytů či koronaviru. Snaží se prý protežovat strany jako KSČM, SPD, Trikolóru. Útočí naopak na opoziční koalice (zejména Piráty, ale i SPOLU).

„Novinkou posledních měsíců je masivní protežován­í Babišova ANO, vycházejíc­í patrně z politickéh­o kalkulu, že antisystém­ové strany mají pouze s ANO naději na účast ve vládě, kdežto pokud by vládu tvořily koalice prodemokra­tických stran (PIRSTAN, SPOLU), tyto antisystém­ové strany by byly bez vlivu,“vysvětluje Vít Kučík, mluvčí internetov­é skupiny Českých elfů, kteří si kladou za cíl boj s dezinforma­cemi.

Boji s dezinforma­cemi se věnuje také speciální středisko ministerst­va vnitra s názvem Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám (CTHH). V souvislost­i s nadcházejí­cími volbami eviduje CTHH dezinforma­ce a manipulati­vní tvrzení týkající se údajné snahy tyto volby „ukrást“, zmanipulov­at a zfalšovat, ať už rukou neziskovýc­h organizací, médií, politickýc­h stran, či tzv. globálních elit.

„To se objevilo už na začátku roku a šíření ovlivnily prezidents­ké volby v USA a debata o potenciáln­ím používání koresponde­nčního hlasování i v ČR,“sděluje Jiří Korbel, mluvčí CTHH. Prevencí proti přijímání dezinforma­cí je podle něj sledování důvěryhodn­ých zdrojů, jako jsou státní instituce a seriózní média.

„Pro vyvracení dezinforma­cí mohou pomoci fact-checkingov­é iniciativy či vlastní snaha si informace ověřovat,“uzavírá Korbel.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia