MF DNES

Král zkalených vod

Sportovní sociolog (nejen) o poklesku hokejového šéfa.

- Jan Daněk hokejový reportér MF DNES

Jeho minulost v StB dál ovlivňuje současnost. Dnes po poledni šéf hokejového svazu Tomáš Král předstoupí před novináře. Přidá vystudovan­ý právník další díl obhajoby? Anebo kvůli spolupráci s vojenskou kontrarozv­ědkou nabídne hokejový trůn?

„Divil bych se, kdyby odstoupil,“poví sportovní sociolog Aleš Sekot. Profesor Masarykovy univerzity v Brně rozebírá Králův poklesek, neradostno­u přeměnu sportovníc­h funkcionář­ů nebo jak se v Česku plíživě posouvají morální hranice.

„Většina lidí, kteří v této zemi mají moc v politice, ekonomice nebo sportu, nedisponuj­e následován­íhodnými morálními hodnotovým­i základy. Jsou spíš bezohlední a bezskrupul­ózní. Nezakládaj­í si na výsledcích, ale na okolnostec­h a konexích,“říká Sekot.

Je správné, že by někdo takový měl dál řídit i hokejové hnutí?

Hnutí je odvozeno od toho, že se něco někam hýbe. My ale neznáme přesný cíl. Je to větší profesiona­lizace? Více peněz? Větší masovost? Fair play? Jestli jde o bezskrupul­ózní posuny vpřed, je to člověk na správném místě. Jestli ale chceme rozvíjet úctyhodnou slávu českého hokeje, základnu, pocit lokálního patriotism­u i zdravého nacionalis­mu, je to osoba, která by měla zmizet.

Překvapuje vás, že českému hokeji, který vychoval legendy a velké osobnosti, už 13 let velí člověk s morálním škraloupem?

Bylo by překvapivé, kdyby to bylo jinak. Podívejte se na členy vlády nebo třeba před necelým rokem i na Národní sportovní agenturu. Vlastně by vás už víc překvapilo, kdyby tam byli čestní lidé. V atletice je třeba Jan Železný. Člověk, který je úctyhodný výkonem, přístupem, vzhledem, jednáním i prací, kterou odvádí. Bohužel takových není moc.

Nelze nesouhlasi­t.

Spíš máme Jágry, kteří jsou nemocní slávou a obdivem. Jsou ochotní se podílet na pochybných reklamách, slučují se s mocnými, i když třeba ani nemají o politice ponětí. Podle mého soudu nejpředněj­ší pozice včetně justice obsazují lidé se špatným charaktere­m. Jejich udržení umožňuje kalné prostředí. A proč by se tenhle jev neměl týkat sledovanýc­h sportů?

Lze najít sportovní autoritu bez poskvrny?

Určitě ano! Nerad bych se mýlil, ale zmíním opět Železného. Obecně ale tihle lidé nemají dostatek energie a jakéhosi negativníh­o náboje, který by je podnítil k boji. Jen si vybavte nedávné šéfy fotbalu, rozhodčích nebo koneckonců i teď hokeje.

Co vidíte?

Jen z obličejů poznáte, že se sportem nemají co do činění. Jsou oteklí, otylí, zbytnělí blahobytem. Neumějí se vyjadřovat, ale velmi dobře spolupracu­jí se základnou, která má zase zájem o to, aby tam měla svoje lidi.

Namítnu, že bafuňáři ke sportu patří stejně jako sportovci.

To je přirozené. Dříve ale horovali pro svůj klub nebo pro svůj sport. Dnes do něj přibyla spousta peněz, politiky i příležitos­tí. Sport se stal odrazovým můstkem pro jiné benefity, které do něj přivádějí nové lidi. Vezměte si takové Muže v ofsajdu. Byly to kolikrát komické postavy, ale jako funkcionář­i se pohybovali nad kalným rybníkem.

Nastala změna?

Dřív voda nebyla kalná, možná v ní plavaly lopuchy, ale byla průhledná. Dnes bych řekl, že kdo nemá orientační reflektor, nemá šanci se v zakalené vodě pohybovat. V prostředí se pohybují i dobří lidé. Zpravidla bývalí sportovci typu Dominik Hašek, jenže pro zbytek nejsou tolik zajímaví.

Posouvá se i hranice, co společnost toleruje u nejvyšších představit­elů?

Ano, určitě! Už ale věřím, že se hranice rýsuje a blíží. Vždy to začíná v politickém ovzduší. Neukáže se to v těchto volbách, ale spíš až v těch dalších. A může to mít odraz i dál.

Zdá se, že třeba profifotba­l se docela očišťuje.

Je pročištěný proto, že hybná síla věděla, že Berbrové, jejich manželky a další už byli neúnosní a nevkusní. Kazili reputaci. Zvolili si někoho přijatelné­ho, ale nezdá se mi, že by fotbal laika úplně přesvědčil, že má nyní nejčistějš­í vedení.

A jaký bude mít podle vás vývoj Králova kauza? Odstoupí?

Milý kolego, odstoupení nemá v české společnost­i souznění. Řekněte mi, kdo kdy odstoupil? Stal by se v jistém smyslu hrdinou, ale tohle se u nás moc necení. Navíc masa ve sportu není zrovna sofistikov­aná. Oceňuje spíše úpornost, že se někdo někde udrží.

Takže?

Pan Král určitě neodstoupí. Leda pokud mu někdo neřekne, že pro něj odstoupení bude zajímavějš­í než setrvání ve funkci. S podobným škraloupem se na nejvyšších místech v zemi ale normálně funguje.

 ?? Foto: MAFRA ?? Neodstoupí Sportovní sociolog Aleš Sekot je přesvědčen, že kauza prezidenta Krále nepovede k takové sebereflex­i, aby odstoupil.
Foto: MAFRA Neodstoupí Sportovní sociolog Aleš Sekot je přesvědčen, že kauza prezidenta Krále nepovede k takové sebereflex­i, aby odstoupil.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia