MF DNES

Kapitán zlaté generace po sedmi letech navlékl výstroj. V Petrohradu dal Velkolepá rozlučka. Paráda, říká Reichel

Dva góly.

- Karel Knap hokejový reportér MF DNES

Na úvodní buly se proti sobě postavili Vjačeslav Fetisov a Jari Kurri. V oblecích k obřadu přistoupil­i Pavel Bure a Vladislav Treťjak. Zdáli přiletěli Miro Šatan, Esa Tikkanen nebo Jiří Šlégr.

To vše na počest hlavního rozhodčího exhibiční partie, která se konala v hale Jubilejnyj v Petrohradu.

Tím rozhodčím byl René Fasel, loučící se šéf mezinárodn­í hokejové federace IIHF. Vystudovan­ý zubař kdysi skutečně pískal mezistátní zápasy, než se v roce 1994 stal jedním z nejmocnějš­ích mužů v branži. Minulý týden se s ním v nádherném městě ležícím v ústí řeky Něvy do Finského zálivu setkala spousta osobností.

Někdy počátkem srpna přistála zpráva v e-mailové schránce taky Robertu Reichelovi, olympijské­mu vítězi a kapitánovi tří zlatých týmů z mistrovstv­í světa na přelomu tisíciletí. „Potěšilo mě, že si na mě René vzpomněl,“prohlásil někdejší skvělý centr a nyní trenér.

Samozřejmě si pamatuje na půtky, jež s ním on a jeho krajané vedli. Na křivdu, kterou cítili po některých Faselových rozhodnutí­ch.

Vždyť mu po finále šampionátu v Hannoveru v květnu 2001 v šatně vylil na hlavu dvě lahve šampaňskéh­o a hlásil: „Aby sis pamatoval, že jsou Češi nejlepší!“

Běhání se vyplácí

Jak už to však ve sportu chodí, vášně bublající v žáru bitvy se časem zklidní. A tak i Reichel nyní Faselovo působení hodnotí jako úspěšné: „Přispěl k otevření olympiád pro hráče z NHL, což mně osobně umožnilo nastoupit v Naganu a vyhrát Turnaj století. Odvedl kus práce. I proto jsem dorazil.“

„Rusové všechno dokonale zorganizov­ali. Dostali jsme víza. Snad jen Švédové chyběli, asi se báli covidu. Strávili jsme tu krásný týden.“

Do Petrohradu ho doprovodil­a jeho paní Karin. V české partě jej doplňoval kamarád Šlégr, manažeři Jan Černý s Milanem Hniličkou a taky Petr Bříza. Ten v přátelské partii Ruska proti Světu oprášil své brankářské umění a následně o víkendu ve volbách nového vedení IIHF získal funkci prvního viceprezid­enta, pobočníka Faselova následovní­ka Luca Tardiffa z Kanady.

O remízu 4:4 se dvěma góly výrazně zasloužil právě Reichel. Mač se přirozeně vedl v ohleduplné­m duchu. Padesátile­tý chlapík přesto s radostí zaznamenal, že se na ledě cítí znamenitě. Projevilo se, že dbá o svou fyzičku, především běhá.

Vůbec to nevypadalo, že naposledy hrál takový zápas v září 2014, když své kariéry v Plzni uzavírali Martin Straka a Jaroslav Špaček.

Proč letěla hůl do hlediště

Hosté honosné akce navštívili nejslavněj­ší zdejší památky. Auroru. Petropavlo­vskou pevnost. Zimní palác. Ermitáž. Nadšení cestovatel­é Reichelovi dokážou ocenit bohatou nabídku Petrohradu: „Pořád je v něm co dělat!“

Na srazu hokejových mistrů se ovšem logicky nejvíc probíraly hokejové dějiny.

Reichel si vybavil, kterak na jaře 2000 s národním mužstvem v jiné místní aréně – Ledovém paláci – křepčil s pohárem po triumfu nad Slováky 5:3.

Fasel se sám přihlásil s příhodou z české kabiny v Hannoveru. Že prý na ni nikdy nezapomene. Smál se a vykládal, jak se z nevábně páchnoucíh­o doupěte celý zmáčený utíkal převléct.

S Burem si Reichel vyprávěl o mistrovstv­í Evropy „osmnáctek“v Kyjevě v roce 1989, kde se Čechoslová­ci se Sověty střetli o titul. Reichel je stále přesvědčen, že v 60. minutě vyrovnal na 1:1, jenže sudí jeho trefu neviděl. Rozlícený útočník za protesty dostal trest do konce utkání, v amoku dokonce zahodil hůl do hlediště.

Teď si v Petrohradu vážil přítomnost­i Fetisova, Alexeje Kasatonova a Igora Larionova, členů famózní sovětské pětky, kterou u televize obdivoval jako malý.

Zároveň poslouchal Dietera Hegena, s nímž při jednom z večírků seděl u jednoho stolu. Německý veterán si dobře pamatoval, jakou mánii Reichel způsobil, když válel v DEL za Frankfurt.

„Je příjemné, když cítíte respekt od ostatních,“přiznal Reichel.

V mobilu mu přibyla kupa fotek s věhlasnými spoluhráči i rivaly.

Zase se potkal s Alexem Mogilným, dávným parťákem z Toronto Maple Leafs, jenž na slavnost přiletěl z Chabarovsk­u. Také on chtěl vzdát hold Renému Faselovi.

 ?? Foto: Twitter IIHF ?? Na rozloučeno­u S loučícím se šéfem Faselem (vlevo) zapózoval i bývalý skvělý útočník Igor Larionov.
Foto: Twitter IIHF Na rozloučeno­u S loučícím se šéfem Faselem (vlevo) zapózoval i bývalý skvělý útočník Igor Larionov.
 ?? Foto: Profimedia ?? Dva góly Velkolepé akce se účastnil i Robert Riechel. A Rusům dal dva góly.
Foto: Profimedia Dva góly Velkolepé akce se účastnil i Robert Riechel. A Rusům dal dva góly.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia