MF DNES

Maďarský premiér Babiš přivezl Orbána do Ústí

- — Zuzana Mendlová

„Bráníme i vás“Maďarský premiér Viktor Orbán přijel na celodenní návštěvu České republiky, v Praze ho přijal premiér Andrej Babiš. Po jednání v Kramářově vile společně zamířili do Ústí nad Labem, kde Babiš vede kandidátku hnutí ANO do říjnových sněmovních voleb. Před novináři se premiéři vzájemně podporoval­i v několika tématech, například ohledně migrace. „Jsou tu nebezpečí, třeba migrace. Nevěřím, že se vyhneme další migrační vlně. Chci Čechům připomenou­t, že Maďaři nebrání jen sebe, ale i Česko, celou Evropu,“podotkl Orbán s odkazem na plot na hranicích Maďarska.

Za týden zde bude Andrej Babiš bojovat o hlasy voličů jako jednička hnutí ANO v Ústeckém kraji. Do téhož kraje včera Babiš zamířil i s maďarským premiérem Viktorem Orbánem, který přijel na návštěvu České republiky.

„Ačkoliv nechceme zasahovat do voleb v žádné zemi, protože o osudu Čechů mají rozhodovat Češi, tak nelituji toho, že jsem vás dnes mohl navštívit a mohl rokovat s vaším premiérem,“prohlásil maďarský ministersk­ý předseda na tiskové konferenci.

Krátce předtím na něj a na Babiše čekalo několik demonstran­tů s transparen­ty.

A kdo to je ten Orbán?

„Můj přítel Viktor Orbán,“komentoval na sociálních sítích včerejší návštěvu Babiš. Maďarský bojovník proti nelegální migraci přitom spojenců v Evropské unii moc nemá. S českým premiérem si nicméně notuje hlavně v protiimigr­ační politice, která je jedním z témat současné volební kampaně v Česku.

„Evropská unie, komise, nezná nic jiného než Green Deal, ale o rodině a o tom, že v některých státech bude víc přistěhova­lců než původních obyvatel, o tom se nemluví,“poznamenal Babiš.

To, že do krajského města přijel maďarský premiér, vnímali Ústečané různě. Polovina oslovených o jeho návštěvě vůbec nevěděla. Další zase znali i Orbánův ústecký program. „Vím, že byl i na Větruši, že je teď v divadle,“uvedla jedna z oslovených seniorek na Lidickém náměstí. Právě na zmiňovaném zámečku Větruše nad městem na Orbána s Babišem čekalo několik protestují­cích. Mimochodem na začátku září se zrovna sem přišel Babišovi připomenou­t jeho starší syn, který vůči svému otci vystupuje kriticky. Hnutí ANO v ten moment na Větruši zahajovalo svou předvolebn­í kampaň.

Orbána nicméně protesty nechaly klidným. „Žil jsem v komunismu a tam lidé nemohli říkat svůj názor. Nyní mohou,“komentoval demonstran­ty. K návštěvě Ústí pak poznamenal, že je moc rád ve městě, které mu připomíná mládí. A to i díky spisovatel­i Vladimíru Páralovi a jeho románu Milenci a vrazi, který se odehrává právě v této severočesk­é metropoli. „Ta kniha u nás byla velkým šlágrem. Každý z mé generace ji četl, nebo o ní aspoň slyšel,“řekl Orbán. Zmínil i investice Maďarska v Česku, třeba koncern MOL. Právě na jeho benzince se oba politici zastavili, když vyrazili z Prahy do Ústí.

To, že zahraniční politici vstupují do voleb, se už několikrát v novodobé historii odehrálo. Třeba v roce 2006 přijel do Česka podpořit tehdejšího lídra ČSSD bývalý německý kancléř Gerhard Schröder, na pozvání Tomia Okamury zase v roce 2017 přijela do Prahy třeba Marine Le Pen.

Návštěvu Česka zakončil maďarský premiér na zámku v Lánech, kde jej večer přijal prezident Miloš Zeman.

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ??
Foto: Michal Růžička, MAFRA
 ?? Foto: Ladislav Křivan, MAFRA ?? Podporovat­el Maďarský premiér Viktor Orbán byl včera v Česku. S Andrejem Babišem vyrazil i do Ústí nad Labem.
Foto: Ladislav Křivan, MAFRA Podporovat­el Maďarský premiér Viktor Orbán byl včera v Česku. S Andrejem Babišem vyrazil i do Ústí nad Labem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia