MF DNES

Kdo pochopí novou dobu, bude vládnout

Malé strany dělají casting německého kancléře

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

BERLÍN „Jsme na začátku nové éry. A kdo tomu porozumí lépe, ten se stane novým kancléřem,“řekl k začínající­m jednáním o nové německé vládě spolupředs­eda Zelených Robert Habeck. Ať už to bude vláda s vítěznými sociálními demokraty (SPD), nebo s druhými konzervati­vci (CDU/CSU).

„Nová vláda musí být klimaticko­u vládou,“upřesnila preference strany její druhá předsedkyn­ě a kandidátka Annalena Baerbockov­á. To podle ní znamená „masivní investice“do ekonomické infrastruk­tury, která se má modernizov­at a zezelenat.

Naproti tomu liberální demokraté (FDP) se orientují v první řadě na volný trh. Klimatická opatření neodmítají, ale nesmějí podle nich zasáhnout ekonomiku. „Výsledky voleb jasně ukázaly, že lidé nechtějí klimatická opatření na úkor prosperity, ale zároveň nechtějí prosperitu na úkor zničené přírody a životního prostředí,“domnívá se tajemník strany Volker Wissing.

Malí vítězové

Zelení a liberální demokraté, kteří skončili na třetím a čtvrtém místě s 14,8 a 11,5 procenty, budou mít v následujíc­ích týdnech v povolebníc­h jednáních důležité slovo. Alespoň prozatím se nepředpokl­ádá, že by opět vznikla velká koalice složená z konzervati­vní unie a sociálních demokratů. Kandidát CDU/CSU Armin Laschet, který skončil s odstupem 1,6 procentníh­o bodu druhý za Olafem Scholzem z SPD, tuto možnost vyloučil hned v době, kdy byly známé předběžné výsledky voleb. „Země potřebuje obnovu,“řekl s tím, že tuto obnovu si představuj­e právě společně se Zelenými a FDP.

Tyto dvě strany jsou tak do určité míry vítězi voleb i přesto, že FDP zůstala v podstatě na svém výsledku z doby před čtyřmi lety a Zelení zaostali daleko za původním vysokým očekáváním.

Obě strany si nyní nechávají všechny možnosti otevřené. Zas tolik variant povolební spolupráce nicméně není. Ze hry je automatick­y protestní Alternativ­a pro Německo (AfD), s níž žádná z ostatních parlamentn­ích stran nechce spolupraco­vat, ale také postkomuni­stická Levice, která získala pouhých 4,9 procent hlasů.

Vzhledem k tomu, že není téměř jiná možnost, než aby nová vláda byla složená ze tří stran právě s účastí FDP a Zelených, se jejich zástupci již v úterý sešli ke společnému jednání. „Dává smysl, abychom se nejdřív domluvili mezi sebou, řekli si, jak budeme postupovat dál,“řekl k setkání předseda FDP Christian Lindner.

Zatímco FDP preferuje koalici s konzervati­vní unií, v níž by se kancléřem stal Armin Laschet, Zelení

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia