MF DNES

Láva na Kanárech dotekla do moře

-

Proud lávy ze sopky, která na španělském ostrově La Palma vybuchla před více než týdnem, přitekl do vod Atlantskéh­o oceánu. Po střetu žhavé lávy s mořskou vodou se do vzduchu stále vznášejí oblaka páry s toxickými plyny, místní úřady proto doporučily nepřibližo­vat se k místu nejméně na 3,5 kilometru. Podle vulkanolog­a, jehož citovala agentura EFE, je ohrožení škodlivými plyny jen lokální. Lidé v nejbližším okolí nemají zatím vycházet ven. Láva, jejíž teplotu odhadují experti asi na 1000 stupňů Celsia,

se teď valí do moře v lávové deltě, kterou si vytvořila. „Očekáváme, že šíře jejího toku už se nebude zvětšovat a že by tak neměla ohrozit více domů,“řekl premiér Kanárských ostrov Ángel Víctor Torres. Voda v moři nemá více než 20 stupňů. Tok lávy cestou ze sopky je až 800 metrů široký.

Podle posledních informací programu Copernicus, který vychází ze satelitníc­h snímků, bylo zničeno téměř 700 domů. Zalito lávou bylo na ostrově na 270 hektarů půdy, zničeno bylo asi 23 kilometrů silnic. Torres také uvedl, že erupce sopky se na Kanárských ostrovech výrazně odrazí na letošní sklizni banánů, třetina produkce totiž pochází z ostrova La Palma, kde láva zničila část plantáží nebo zavlažovac­í potrubí pro ně.

Španělská vláda v úterý vyhlásila na ostrově La Palma stav katastrofy, což umožní vyčlenit peníze z rozpočtu pro tuto oblast. Vláda oznámila, že ostrovu poskytne okamžitou pomoc 10,5 milionu eur (asi 268 milionů Kč). (ČTK)

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia