MF DNES

Zimní pneumatiky podražily asi o pětistovku

-

Cena zimních pneumatik se meziročně zvýšila průměrně o šest procent. Důvodem je zejména nedostatek výrobních surovin a drahá námořní kontejnero­vá doprava. Za sadu zimních pneumatik si tak letos řidiči připlatí v průměru téměř 500 korun.

Navzdory vyšší ceně poptávka roste: do půlky září se prodalo o 60 procent více pneu než před rokem a o čtvrtinu více než v roce 2019, tvrdí server Pneumatiky.cz.

Zdražování se týká všech výrobců, ale nejvíce podle ředitele Pneumatiky.cz Vojtěcha Schwangmai­era zdraží některé značky pneumatik z Číny. Kvůli dražší dopravě totiž postupně ztrácejí svou hlavní konkurenčn­í výhodu, nižší cenu.

Ekonomické pneumatiky meziročně ztratily sedm procentníc­h bodů a jejich podíl klesl na 47 procent. Posilují naopak prémiové značky, jejichž podíl na prodejích letos stoupl o čtyři procentní body na 38 procent.

Nejoblíben­ější značkou zimních pneumatik je Barum, na kterou minulou zimní sezonu přezouvalo dvacet procent řidičů. Ve střední třídě má na trhu zimních pneumatik nejsilnějš­í pozici jihokorejs­ký výrobce Hankook a v prémiové třídě jsou nejoblíben­ější finský Nokian a německý Continenta­l.

Zájem o celoroční pneumatiky vzrostl za pět let o 151 procent na 6,8 procenta. Jako nejčastějš­í důvody pro nákup celoročníc­h plášťů uvedlo 34 procent řidičů pohodlí – nemusejí přezouvat na druhou sadu. Dalších 27 procent řidičů je volí kvůli úspoře za druhou sadu a podle 22 procent jsou zimy v posledních letech mírnější. (ČTK)

 ?? Foto: Bořivoj Černý, MAFRA ?? Zimní pneumatiky jsou dražší než loni.
Foto: Bořivoj Černý, MAFRA Zimní pneumatiky jsou dražší než loni.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia