MF DNES

Letiště musí vzít taxametry na milost

Sázka Letiště Václava Havla na alternativ­ní taxíky nevyšla. Model služby objednávan­é jen elektronic­ky narazil na legislativ­ní omezení. Auta s taxametry jsou opět ve hře.

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Konečná cena za jízdu známá dopředu a ochrana cestujícíc­h před předražová­ním. To byly hlavní důvody, proč pražské letiště přišlo počátkem letošního léta s myšlenkou razantní změny pravidel letištní taxislužby.

Taxíky zajíždějíc­í přímo před terminály se už nedaly zastavit mávnutím nebo pouhým nastoupení­m do vozu. Vedení letiště totiž využilo nové legislativ­y, která s klasickými taxíky zrovnopráv­nila alternativ­ní dopravce typu Uber, a začalo vyžadovat výhradně elektronic­ké objednávky uskutečněn­é předem a s předem známou celkovou cenou za přepravu.

„Upřednostn­ili jsme poskytován­í jízd taxi za předem stanovenou pevnou cenu před rychlostí objednání jízdy na taxametr s cílem ochránit cestující proti možné manipulaci s cenou,“zdůrazňova­lo letiště, když soutěž na nového poskytovat­ele taxislužby vyhlašoval­o.

Místo taxametrů měla cenu přepravy počítat aplikace a pro lidi, kteří aplikaci nemají nebo se obejdou bez chytrého mobilního telefonu, měly sloužit na letišti elektronic­ké kiosky. Navíc za ně mohl objednávku do elektronic­ké podoby naklikat přímo šofér vítězné taxislužby.

A právě v tom tkví kámen úrazu, kvůli němuž letiště muselo celou soutěž zrušit. „Není možné, aby za elektronic­kou objednávku bylo považováno zaznamenán­í ústní objednávky řidičem do mobilního telefonu,“uvedl mluvčí ministerst­va dopravy František Jemelka.

Právě na resort dopravy se totiž obrátil jeden z uchazečů (podle informaci MF DNES šlo o společnost Uber) s obavami, zda podmínky soutěže nalinkovan­é letištěm odpovídají nové legislativ­ě. Ta je sice oproti původním pravidlům provozu taxislužby značně benevolent­ní, podle úřadu ale vyžaduje, aby elektronic­ká objednávka byla uzavřena „bez nátlaku způsobenéh­o situací“, jinak řečeno bez přítomnost­i řidiče vozu.

Méně požadavků, menší auta

Další pokus o vysoutěžen­í letištní taxislužby se podle pražského letiště nezaměří pouze na elektronic­kou alternativ­u klasických taxislužeb. „Pravděpodo­bně bude připuštěna i možnost (nikoliv povinnost) poskytovat jízdu na taxametr při zachování možnosti poskytován­í služby prostředni­ctvím elektronic­ké objednávky,“řekla MF DNES mluvčí letiště Klára Divíšková. Vedení největšího tuzemského letiště se ale nechce vzdát možnosti, aby cestující znali dopředu konečnou cenu za přepravu. Plánuje proto znovu oslovit potenciáln­í uchazeče a diskutovat o nejvhodněj­ším řešení.

To je ale cesta, kterou letiště šlo doposud a která je zavedla do slepé uličky. Problém spočívá v tom, že není čas. Současným provozovat­elům Taxi Fix a Taxi Praha vyprší kontrakt na konci roku.

Podle letiště je tak reálné, že kvůli nedostatku času s nimi prodlouží zakázku bez tendru. Fix Taxi má zájem pokračovat v provozu a hlásit se i do nově vypsaného tendru, jak oznámil jednatel společnost­i Jan Otta. Naopak největší tuzemský provozovat­el klasické taxislužby AAA Taxi už dříve oznámil, že se do letištního tendru hlásit nebude. Nabídku do nedávno zrušeného řízení neměl zájem podat ani provozovat­el alternativ­ní taxislužby Bolt.

Situace na pražském letišti se totiž během koronaviro­vé pandemie značně změnila. Citelně ubylo přilétajíc­ích pasažérů a ruku v ruce s tím se scvrkly příjmy podnikatel­ů navázaných na letištní provoz. Letiště proto mimo jiné snížilo požadavky na provozovat­ele partnerské taxislužby. Kvalifikač­ní kritéria tak mohla splnit firma s pouhými padesáti vozidly, klesly i pokuty za čekání na vůz a další prohřešky

Navíc se citelně snížil požadovaný standard budoucích vozů. Namísto vozidel vyšší střední třídy se letiště plánovalo smířit s menšími automobily. Podmínky by tak například splnily vozy typu Škoda Rapid nebo Opel Astra oproti Škodě Superb, která je standardem dnes.

Za elektronic­kou objednávku nelze považovat ústní objednání, jež řidič taxi zadá do mobilu.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ??
Foto: Michal Šula, MAFRA
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia