MF DNES

Chystá se expozice pražského baroka

- — Jan Bohata

Centrum pražského baroka, koncerty nebo prestižní konference v Clam-Gallasově paláci či expozice 19. a 20. století v desfourské rezidenci. Muzeum hlavního města Prahy (MMP) slaví na začátku října 140. výročí zrození a má zajímavé plány. Na neděli 3. října plánuje i vstup zdarma do domu U Zlatého prstenu, Podskalské celnice na Výtoni a Zámeckého areálu Ctěnice.

Zakládací listina MMP nese datum 3. října 1881. Muzeum nežije však jen minulostí, chystá zajímavé projekty i pro blízkou budoucnost. Pražany a návštěvník­y metropole zamýšlí pozvat do nových výstavních prostor. Barokní architekto­nický skvost Starého Města, Clam-Gallasův palác v Husově ulici, by MMP rádo využilo po rozsáhlé rekonstruk­ci. „Předpoklad je v dubnu 2022. Rádi bychom do jeho krásných prostor pozvali již generální konferenci ICOM (Mezinárodn­í rady muzeí), která se premiérově příští rok odehraje v Praze,“popsala záměry Zuzana Strnadová, ředitelka MMP. Baroko představuj­e pražský fenomén a MMP to chce zdůraznit. Představit se zde má v roce 2023 expozice o pražských palácích vybudovaný­ch v tomto slohu. Těch je v metropoli okolo šesti desítek, ale v žádném z nich neexistuje ucelená expozice. O rok později se tento objekt podle záměrů stane Centrem pražského baroka. Nastěhují se sem nejen originální exponáty z muzejních depozitů, ale prostory se stanou též místem, kam lidé budou chodit na koncerty nebo divadelní představen­í.

STARÉ MĚSTO

Centrum baroka

„Chceme, aby tento objekt žil. V jeho přízemí bude k dispozici kavárna a restaurace, stavebně oddělená od výstavní části. Podle naší představy se zde otevře i průchod přes nádvoří z Husovy ulice na Mariánské náměstí,“řekla Strnadová.

Rekonstruk­ce Clam-Gallasova paláce za přibližně 340 milionů korun letos v létě nabrala zpoždění. „Důvodem jsou projektové úpravy dané okolnostmi objevenými při první části prací,“vysvětlil mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Prostor pro novou dobu

Vlastní domov dostane také expozice Prahy 19. a 20. století. MMP pro její umístění využije neoklasici­stní Desfoursův palác v ulici Na Florenci,

pár metrů od hlavní muzejní budovy. Tyto sbírky se do centrálníh­o objektu nevejdou ani po její rekonstruk­ci. Zajímavá památka ale není v dobrém stavu, na její adaptaci se chystá studie, otevření expozic je poté otázkou asi šesti let.

Příští rok na podzim se podle předpoklad­ů završí rekonstruk­ce hlavního objektu MMP Na Poříčí. Nově se upraví zázemí pro návštěvník­y i pracovníky instituce – pokladna, šatna, muzejní obchod a toalety a další vybavení a technologi­e. Centrála se pro návštěvník­y uzavřela loni v létě.

Před časem vznikla ve spolupráci s Fakultou architektu­ry ČVUT také studie o zrodu nového objektu pro potřeby MMP na Těšnově. K vidění by zde byly archeologi­cké předměty představuj­ící dvě třetiny sbírkových fondů MMP. Archeologi­cké muzeum do roku 1993 sídlilo v zámečku na Hanspaulce. Budovu poté Praha prodala a samostatné archeologi­cké muzeum hlavní město nemá. Zda a kdy stavba vznikne, není jasné.

Zachráněná historie

Starožitno­sti končí v rukou agentů a mizí nenávratně z Prahy, upozornil v 70. letech 19. století náměstek starosty Královskéh­o hlavního města Prahy Otakar Antonín Zeithammer městskou radu. Šlo o jeden z impulzů zrodu MMP. Městská rada zakoupila pro novou instituci v roce 1881 první sbírkové předměty. V Komitétu (výboru, pozn. red.) městského muzea tehdy působily známé osobnosti nejen pražského života, například spoluzakla­datel Sokola Miroslav Tyrš, malíř František Ženíšek, architekt Antonín Wiehl či podnikatel a zakladatel průmyslové­ho muzea Vojta Náprstek.

Na konci listopadu 1881 získalo muzeum pro uskladnění sbírek místnost vedle archivu na pražské radnici. Komitét hledal další prostory, zajímal se třeba o přízemí Vyšší dívčí školy nebo koupi Anežského kláštera. Útočiště v roce 1882 nová instituce nakonec nalezla v kavárenské­m pavilonu v městských sadech na Poříčí. „Stal se první expoziční a výstavní budovou muzea, k níž byla v letech 1896–1898 přistavěna budova nová, dnešní hlavní budova Muzea hlavního města Prahy,“uvedla Martina Hoffmanová, mluvčí MMP.

 ?? Foto: MMP ?? Clam-Gallasův palác z 18. století by měl představit barokní sbírky, ale také hudbu a divadlo.
Foto: MMP Clam-Gallasův palác z 18. století by měl představit barokní sbírky, ale také hudbu a divadlo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia